Ακροβασίες επιβίωσης από τους Ηλείους ξενοδόχους

Share

Η ενεργειακή κρίση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, σε παγκόσμια κλίμακα, «γονατίζει» τα ξενοδοχεία της επαρχίας και στην Ηλεία, οι ξενοδόχοι της οποίας, καλούνται να πληρώσουν διπλάσια και τριπλάσια ποσά στους μηνιαίους λογαριασμούς τους. Μάλιστα, τον χειμώνα που πέρασε πολλά – αν όχι όλα – τα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται στο Νομό Ηλείας, παρέμειναν κλειστά, καθώς τα κόστη για την ενέργεια δεν τους επέτρεψαν να δουλέψουν με μικρό αριθμό πελατών, όπως θα έκαναν σε άλλη αντίστοιχη περίοδο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει στην εφ. Πατρίς, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Γιάννης Μαμούσης, που τόνισε ότι αυτό τον μήνα, ξενοδοχείο της Ολυμπίας που δεν λειτουργεί πληρώνει μηνιαίο λογαριασμό 5 χιλ. ευρώ, ενώ το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, θα κληθεί να δαπανήσει για την ενέργεια που θα καταναλώσει, ποσά της τάξης των 15 χιλ. ευρώ και αυτά σε μηνιαία βάση.

Οι δυσθεώρητες αυξήσεις είναι «απαγορευτικές» και «εκτός πραγματικότητας», όπως δηλώνουν ξενοδόχοι της Ηλείας, που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και να περιορίσουν τον χρόνο λειτουργίας τους τη φετινή χρονιά και καλούν την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύσεις, με μέτρα στήριξης. Εξάλλου, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η ενεργειακή κρίση, είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει ιδιαίτερα την παγκόσμια κοινότητα και τους επόμενους μήνες, με την κατάσταση να μην φαίνεται να εξομαλύνεται σύντομα. Πάντως οι δύο κλάδοι εστίασης και τουρισμού, έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν τα προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, όπου σε συνδυασμό με τις γενικότερες αυξήσεις στα τρόφιμα προκαλεί «έκρηξη» της ακρίβειας.

Τις αυξημένες τιμές στον ηλεκτρισμό, στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα συνεχίσουν να τις βιώνουν όλο το 2022 και τα ελληνικά νοικοκυριά. Η ενεργειακή κρίση που διαπερνά το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας και βάζει στη ζώνη της αβεβαιότητας εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν δείχνει εμφανή σημάδια αποκλιμάκωσης. Αντίθετα, συνεχίζει να πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που καλούνται να πληρώσουν το απρόσμενο μεγάλο κόστος.

Την ίδια στιγμή η έκρηξη τιμών προκαλεί έντονα πληθωριστικές πιέσεις, ενεργοποιώντας ένα ντόμινο ακρίβειας συνολικά στην αγορά. Ήδη το 57% των βιομηχανιών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας δηλώνει ότι έχει μετακυλίσει το ενεργειακό κόστος στους πελάτες του, καθώς η συντριπτική πλειονότητα αναφέρει ότι έχει κληθεί να πληρώσει τους τελευταίους μήνες ακριβότερο έως και 40% το ρεύμα. Η πρόβλεψη μάλιστα της επιχειρηματικής κοινότητας είναι ότι οι ακριβές τιμές θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και για το επόμενο εξάμηνο, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις πωλήσεις, τα κέρδη αλλά και στις εξαγωγές από 10% έως 20%.

Γιάννης Μαμούσης- Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας

«Αυτή τη στιγμή είναι κλειστά τα ξενοδοχεία της Ολυμπίας και πληρώνουν 5 χιλ. ευρώ τον μήνα ρεύμα και το καλοκαίρι θα πληρώνουν 15 χιλ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν βρίσκουμε ποιος θα φορτωθεί αυτό το πρόσθετο κόστος και δυστυχώς είναι εξοντωτικές αυτές οι αυξήσεις.

Οι ανατιμήσεις είναι τραγικές για εμάς και εμείς έχουμε να δώσουμε αύξηση από το 2017 στις τιμές των συνεργατών μας. Θα είναι δύσκολη η χρονιά για τους ξενοδόχους καθώς όσος κόσμος κι αν έρθει το αποτέλεσμα για εμάς θα είναι μηδενικά έσοδα. Όλες οι αυξήσεις που υπάρχουν τώρα, σε ενέργεια, τρόφιμα, μεταφέρονται προς τα εμάς. Τον χειμώνα δεν έμεινε κανένα ξενοδοχείο ανοικτό και θα περιορίσουν πιστεύω και τον χρόνο που θα μένουν ανοικτά φέτος γιατί δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

Αντώνης Μαυρόπουλος- Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πεδινής Ηλείας

«Το ενεργειακό κόστος είναι ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετά τον κλάδο μας, καθώς ακόμα και οι μικρές επιχειρήσεις της περιοχής καλούνται να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας.

Αυτό σημαίνει πως τη φετινή χρονιά θα λειτουργήσουμε με δυσκολία και όποιοι τουρίστες έρθουν θεωρώ πως δεν θα δούμε έσοδα αφού θα πρέπει να τα δαπανήσουμε στην ενέργεια και γενικά στην ακρίβεια»