Categories: Κόσμος

Akshata Murty: Η νέα (πάμπλουτη) «Πρώτη Κυρία» της Μ. Βρετανίας, προκαλεί αντιδράσεις

Share

Μετά την πρωθυπουργική θητεία-αστραπή της Liz Truss, η οποία διήρκησε συνολικά 45 μέρες, στην πρωθυπουργική καρέκλα της Μ. Βρετανίας κάθεται με συνοπτικές διαδικασίες ο Rishi Sunak, γιος Ινδών μεταναστών και μέλος της βρετανικής ελίτ. Ο πολιτικός και τέως υπουργός Οικονομικών, υπηρετεί ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ως Ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος από τις 25 Οκτωβρίου του 2022, στην ομώνυμη κυβέρνηση. Πρόκειται για τον πρώτο μη λευκό πρωθυπουργό της χώρας (έχει βρετανο-ινδική καταγωγή), τον νεότερο σε αυτήν τη θέση (είναι 42 χρονών) και τον τρίτο, κατά σειρά, πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας μέσα σε 3 μήνες.

Τα βλέμματα, λοιπόν, είναι στραμμένα τόσο στον ίδιο και στις αποφάσεις που προανήγγειλε, όσο και στα άτομα που πλαισιώνουν τη ζωή του. Και η 42χρονη Akshata Murty, η οποία βρίσκεται στο πλευρό του ως σύζυγος τα τελευταία 13 χρόνια (από το 2009), έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Η αμύθητη περιουσία της Akshata Murty που αγγίζει τα 500 εκατομμύρια λίρες

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να πούμε ότι η Akshata Murty είναι πάμπλουτη. Όχι μόνο γιατί είναι η κόρη του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys με έδρα την Ινδία. Οι λόγοι είναι πολλοί. Αρχικά, η αξία των μετοχών της στην εταιρεία αγγίζουν περίπου τα 1 δισ. δολάρια. Δεύτερον, η μητέρα της, Sudha Murthy, είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, Telco, σύμφωνα με τον Guardian. Είναι περισσότερο γνωστή για το κοινωνικό της έργο και τη συμβολή της στη λογοτεχνία.

Η Akshata Murty είναι, επίσης, διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures, την οποία ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της το 2013. Λίγα χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2010, λάνσαρε το δικό της fashion brand, Akshata Designs, το οποίο (αν και στόχευε στη διατήρηση των ινδικών παραδόσεων όσον αφορά την ενδυμασία) δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία. Έκλεισε το 2012.

«Με ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από ένα συγκεκριμένο ρούχο, η αυθεντικότητά του, η δεξιοτεχνία και η προστασία μιας πλούσιας κληρονομιάς», είχε πει η ίδια στη Vogue India.

Η περιουσία που μοιράζεται με τον Rishi Sunak αποτελείται από 4 ακίνητα, μεταξύ των οποίων, ένα σπίτι στο Λονδίνο αξίας 7 εκατομμυρίων λιρών και ένα διαμέρισμα στη Santa Monica της Καλιφόρνια. Τέλος, και σύμφωνα με την εφημερίδα The Scotsman, η εκτιμώμενη καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων φτάνει στο ύψος των 500 εκατομμυρίων λιρών.

Εκτός από το μερίδιό της στον οικογενειακό κολοσσό, η Akshata Murty είναι μέτοχος σε 6 ακόμη εταιρείες. Ανάμεσα σε αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκονται η αλυσίδα εστιατορίων του Jamie Oliver και η αμερικανική αλυσίδα fast food, Wendy’s.

Οι σπουδές που κατέληξαν σε γάμο

Αφού αποφοίτησε από το γυμνάσιο θηλέων Baldwin στη Bangalore, η Akshata Murty μετακόμισε για σπουδές Οικονομικών στις ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε Γαλλικές και Οικονομικές σπουδές στο κολλέγιο Claremont McKenna και έπειτα έλαβε πτυχίο πάνω στο Σχέδιο μόδας στο Los Angeles. Εργάστηκε στη Deloitte και στη Unilever και το 2005 συνέχισε για MBA (Master of Business Administration) στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Εκεί γνώρισε τον Rishi Sunak. Μετά από 4 χρόνια, παντρεύτηκαν σε μία πολυτελή τελετή στην Ινδία με καλεσμένους όλη την επιχειρηματική αφρόκρεμα της χώρας.

Το ζευγάρι αρχικά έμεινε στην Ινδία και αργότερα μετακόμισε στην Αγγλία όπου ο Rishi Sunak ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο κόρες, την Krishna και την Anoushka.

Η μη φορολόγηση της Akshata Murty που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων

Και μπορεί τη δεδομένη στιγμή, η Akshata Murty να ζει και να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αγγλία, αλλά έχει ινδικό διαβατήριο και υπηκοότητα. Η ίδια θεωρείτο από τις βρετανικές, φορολογικές αρχές «μη μόνιμη κάτοικος» της Βρετανίας και δεν κατέβαλε μέχρι στιγμής φόρους. Σύμφωνα με την Independent, το προνομιακό, φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνει η Akshata Murty, την έχει βοηθήσει να γλιτώσει εκατομμύρια λίρες.

David M. Benett/Dave Benett/Getty Images/Ideal Image

«Το να σπιλώνουν τη σύζυγό μου για να με πλήξουν, είναι αποκρουστικό», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο νέος πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη The Sun. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η σύζυγός του «πληρώνει φόρους στη Βρετανία για κάθε δεκάρα που κερδίζει» σε αυτή τη χώρα και έκανε λόγο για «εκστρατεία σπίλωσης» από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Είναι πιο πλούσια από τη βασίλισσα Ελισάβετ;

Η Akshata Murty, υπερασπίστηκε και η ίδια τον εαυτό της, ανακοινώνοντας ότι τα έσοδά της από τις επιχειρήσεις που έχει στο εξωτερικό θα φορολογούνται στο εξής στη Μ. Βρετανία. «Το κάνω επειδή το επιθυμώ, όχι επειδή με υποχρεώνει ο νόμος», υπογράμμισε. Σύμφωνα με την Telegraph, πάντως, είναι πλουσιότερη από τη βασίλισσα Ελισάβετ, πριν η τελευταία αποβιώσει.

Στη Μ. Βρετανία τέτοιο καθεστώς εξαίρεσης από την καταβολή φόρων έχουν περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι, κυρίως αλλοδαποί. Το καθεστώς «μη μόνιμου κατοίκου» έχει μπει στο στόχαστρο όσων ζητούν τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, καθώς ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πολύ πλούσιους.