WEB tv Ηλεία Τουρισμός

Αλ. Αγγελόπουλος: Ο δ/νων σύμβουλος του Aldemar μιλάει στην ΟΡΤ για τον τουρισμό και τις νέες προκλήσεις

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ALDEMAR ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΚΑΦΙΔΙΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη -που μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ- έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

Ο κ. Αγγελόπουλος μιλώντας από το Aldemar της Σκαφιδιάς αναφέρθηκε στη σημασία του Τουρισμού για την ελληνική οικονομία και τα δεδομένα που διαμορφώνονται για τον κλάδο τη  φετινή –και όχι μόνο- σεζόν. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η πανδημία έρχεται να αναδείξει ένα νέο μοντέλο Τουρισμού και έως τον Οκτώβριο κλάδος των ξενοδόχων θα μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι στις νέες προκλήσεις, τα μέτρα που έχουν παρθεί έως τώρα επιδέχονται ουσιαστικότερες παρεμβάσεις ενώ αναφέρθηκε και στο μάρκετινγκ που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στις χώρες προέλευσης τουριστών…

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της Φιλοξενίας καλείστε να αποτελέσετε μέρος της επανεκκίνησης σε ένα τοπίο αχαρτογράφητο, σε μια εποχή πολύ δύσκολη. Πρέπει ν’ αρχίσουμε να μιλάμε αλλά και να εφαρμόζουμε ένα νέο μοντέλο τουρισμού;

Πιστεύω στο Θεό, πιστεύω στον Έλληνα και θεωρώ πως τα βήματα που καλούμαστε να κάνουμε θα γίνουν με ένα προγραμματισμό που σε κάθε περίπτωση δεν έχει γίνει αλλά γίνεται. Ακόμα κι αν το δουλεύουμε δυο μήνες κάθε ημέρα βρισκόμαστε απέναντι σε μια νέα πραγματικότητα. Θα οδηγηθούμε λοιπόν σ` αυτό το νέο μοντέλο και πιστεύω πως από τώρα μέχρι το Φθινόπωρο θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στις νέες προκλήσεις. Δεν θα μπορεί να πει κάποιος πως είναι έτοιμος για τα πάντα… θα μπορεί όμως να πει πως είναι αρκετά καλός όταν τελειώσει αυτή η ιστορία.

Μιλάμε για μια σεζόν με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά… άλλες σεζόν, τέτοια εποχή στο Aldemar της Σκαφιδιάς ο κόσμος θα είχε έρθει από το Πάσχα, οι κρατήσεις θα ήταν πολλές, ίσως να μην καλυπτόταν και η ζήτηση… Λογικά ανοίγετε πότε;

Η αλήθεια είναι πως πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε περίπου 1.500 άτομα χωρίς τους εργαζόμενους. Λέμε ότι θα προσπαθήσουμε για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, τρεις του μηνός ίσως και στις δέκα. Χρειαζόμαστε χρόνο για να φέρουμε πάλι το ξενοδοχείο σε λειτουργική φάση. Νομίζω πως το πλεονέκτημα αυτής της πολύ μεγάλης έκτασης όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας έχουν έναν αυτόματο μηχανισμό υλοποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραλία όπου πιο εύκολα κάθεται κανείς σε απόσταση τριάντα και όχι μόνο δυο μέτρων. Υπάρχει άπλα που μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα.

Θεωρώ πως αυτό το νέο μοντέλο που αναφερθήκαμε πριν θα φέρει ανθρώπους στη Σκαφιδιά που θα θέλουν να ελέγχουν και τον χώρο τους περισσότερο. Τα πλεονεκτήματα όχι μόνο φέτος αλλά και για του χρόνου μπορούν να συνδυαστούν και με την αγορά ακινήτου με ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Ένα μοντέλο που δουλεύει στην Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία αλλά στη χώρα μας βρίσκεται στα σπάργανα.

Ουσιαστικά θα μπορεί ο τουρίστας να έχει το σπίτι του στην Ελλάδα και να έχει και τις ξενοδοχειακές παροχές ταυτόχρονα…

…το σπίτι του και την επένδυση του. Ένα σπίτι στο οποίο θα μένει και όταν δεν μένει θα του αποδίδει εισόδημα ανώτερο του Τραπεζικού. Υπάρχουν μοντέλα που είναι καιρός να τα εξετάσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Θέλουμε να βλέπουμε τον επισκέπτη μας και ως επενδυτή-συμμέτοχο. Μπαίνουμε σε συνεργατικά μοντέλα πολύ διαφορετικά κι εμένα μου αρέσει και μόνο που το σκέφτομαι.

Η έναρξη λειτουργίας προϋποθέτει και εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον επισκέπτη… ειδάλλως για ποιο λόγο να ξεκινήσει τη λειτουργία της μια ξενοδοχειακή μονάδα; Περιμένετε κόσμο;

Τα καλά νέα είναι ότι το Aldemar Σκαφιδιάς είναι το δημοφιλέστερο της Ελλάδας οπότε έχει ήδη κοινό μεγάλο σε αριθμό, και φανατικό θα έλεγα, γιατί είναι αυτό που είναι  με τον χώρο του και τον τρόπο που λειτουργεί. Βλέπω ότι οι συμπολίτες μας θα έχουν πλεονεκτήματα ούτως ή άλλως από εμάς ανάμεσα τους και αυτό του οδικού άξονα. Για τους ξένους που έχουν το ελεύθερο να έρθουν στην Ελλάδα δεν πιάνουμε το 10%… δεν νομίζω ότι οι Νεοζηλανδοί θα πετάξουν για Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι όλα αυτά αποτελούν  εγγύηση καλής λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα προστεθούν κι άλλες χώρες στη λίστα που είναι σημαντικές για τον Τουρισμό στην Ελλάδα. Οι Ανατολικοευρωπαίοι που είχαμε μεγάλο μέρος τους στη Σκαφιδιά δεν έχουν πάρει ακόμα ελευθέρας. Θα είναι μια περιορισμένη λειτουργία για την οποία έχω μια φράση που λέει ότι φέτος θα είναι για λίγους, με λίγα και για λίγο.

Μεγάλο μέρος του κόστους των μέτρων θα απορροφηθεί από τις τιμές;

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως έχουμε μέτρα που κοστίζουν ακριβά και πιέσεις για χαμηλότερες τιμές και ανάγκη κι εμείς να είμαστε ανταγωνιστικοί. Όλα αυτά δεν δημιουργούν ένα ισοζύγιο για μια καλή λειτουργία. Μια λειτουργία με δυο άξονες που ο ένας είναι να εργαστεί ο κόσμος γιατί υπάρχει σοβαρό θέμα αφού μιλάμε για τον νούμερο ένα εργοδότη στη χώρα. Δεν γίνεται ν` αφήσεις τον κόσμο στο ταμείο ανεργίας. Εκεί έπρεπε να γίνουν πιο γενναίες παρεμβάσεις… το «Συνεργασία» δεν συμφέρει κανέναν. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν θα υλοποιηθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδόχων. Δεν το έχουν σκεφτεί σωστά. Θεωρώ πως αυτό το πρόγραμμα αν κάποιος ήθελε να έχει το μυαλό του στο κακό είναι εμπαιγμός. Θα ήταν πιο έξυπνο να σκεφτεί κανείς πως δεν θα δουλέψουμε και άρα θα έπρεπε να βρεθεί ένα μοντέλο να διασφαλιστεί ο Τουρισμός κι ένα μοντέλο που να μην θεωρεί δεδομένο ότι ο εργοδότης έχει χρήματα από τη στιγμή που δεν έχει εισπράξει.

Πιστεύετε στο αποτύπωμα που άφησε η Ελλάδα και κάθε πολίτης ξεχωριστά στην αντιμετώπιση της πανδημίας; Αποτελεί αυτό ένα διαβατήριο με θετικό πρόσημο;

Είναι το ισχυρότερο μάρκετινγκ που έχει κάνει η Ελλάδα όσα χρόνια παρατηρώ τον Τουριστικό κλάδο στη χώρα μας. Πρέπει να χτίσουμε πάνω σ` αυτό. Χύσαμε την καρδάρα με το γάλα γιατί είπαμε πρόσφατα ότι αυτές οι 29 χώρες είναι έτσι αφήνοντας τους υπόλοιπους –στους οποίους συγκαταλέγονται οι μεγάλες μας αγορές- με το παράπονο του μειονεκτήματος… τα πρωτοσέλιδα στην Ευρώπη μας κατηγορούν ότι κάνουμε διάκριση. Η επιλογή έχει γίνει με κριτήρια τα οποία δεν αντιλαμβάνομαι για να είμαι ειλικρινής.

Αν π.χ. θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα στη Γαλλία είναι άλλο να πεις ότι στέκομαι δίπλα σας μέχρι την ώρα που θα είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχτούμε και να απαλύνουμε τον πόνο του χειμώνα που για σας ήταν βαρύς. Κι είναι άλλο να πεις δεν σε περιλαμβάνω στις χώρες που δέχομαι. Είναι επικοινωνιακό λάθος. Τα χρήματα που θα δοθούν σε μάρκετινγκ είναι για πέταμα… το μάρκετινγκ είχε γίνει από τον κ. Τσιόδρα, τον κ. Μητσοτάκη και από τη διαχείριση της πανδημίας που ήταν εξαιρετική. Ο διαχειριστής αυτού του μηνύματος πρέπει να είναι άρτιος…

Απαιτούνται λοιπόν πολύ σωστές κινήσεις χωρίς επιπολαιότητα… 

Εμείς όλο το χειμώνα δεν κάναμε μάρκετινγκ αλλά κοινωνικό έργο. Προσφέραμε τροφές σε συσσίτια σε ομάδες ανθρώπων το διάστημα που οι ίδιοι δεν μπορούσαν να βγουν έξω για να βρουν φαγητό. Κάναμε κινήσεις αιμοδοσίας και πράγματα που να έχουν κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό έφερε ένα ικανό αποτέλεσμα σαν μάρκετινγκ όμως δεν μίλησα για την προβολή του ξενοδοχείου ποτέ. Δεν είχα ανάγκη να το κάνω αυτό… ανάγκη έχω να ξέρει η τοπική κοινωνία πως δεν έφυγα και είμαι εδώ για εκείνους. Έχω ανάγκη να ξέρει ο εργαζόμενος μου πως τον έχω βάλει σε προτεραιότητα και μακάρι να έχω τα εργαλεία να κάνω τα πάντα γι` αυτούς. Και γι` αυτό είμαι εδώ αυτές τις ημέρες προκειμένου να εξαντλήσω τα περιθώρια να γίνονται πράγματα. Δεν είναι λογικό να ξοδέψω χρήματα για μια καμπάνια που θα λέει η Ελλάδα είναι ωραία. Πάρε τα ίδια χρήματα και πήγαινε σε μια χώρα που θεωρείς χώρα προέλευσης όπως είναι η Γαλλία ή η Ιταλία και κάνε μια κίνηση που θα την θυμάται ο κόσμος. Ας βγει π.χ. ένα τραγούδι στα Ιταλικά αφιερωμένο στους Ιταλούς για την περίοδο της κρίσης που θα είναι εκατό φορές πιο δυνατό από μια άλλη καμπάνια. Το μάρκετινγκ δεν θέλει λεφτά, θέλει σωστό χρόνο, σωστό μήνυμα και κυρίως να είσαι σε σημείο ώστε σε αυτό το μήνυμα να μπορούν να σε βλέπουν.

Όλη η επικαιρότητα