Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: «Πολύ πριν έρθει η πανδημία ρίξατε το καράβι σε ξέρες»

Ακούστε το άρθρο

Να απαντήσει σε όλους αυτούς που βλέπουν με «αγωνία» το μέλλον, ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει με «ανύπαρκτα σάιτ και εφημερίδες», στα οποία διοχετεύει «χρήματα του ελληνικού λαού», κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίρας, κατά την τοποθέτησή του επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Στην πρωτολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κατόρθωμα» της κυβέρνησης, αναφερόμενος σε πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2019 «πολύ πριν έρθει ο κορονοϊός», η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 0,7%. «Παραλάβατε τον Ιούλιο μια οικονομία που έτρεχε με 2,8%, που ειχε ανορθωθεί από τα συντρίμια και τα ερείπια δικών σας παλαιότερων επιλογών, που μας οδήγησαν στα μνημόνια και ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς», ανέφερε, ενώ άφησε αιχμές για την κρατική χρηματόδοτηση σε «ανύπαρκτα σάιτ και εφημερίδες».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παρ’ όλο που κέρδισε τις εκλογές λέγοντας πως με 2% – 2,5% η «ανάπτυξη σέρνεται», πέτυχε το «πρωτοφανές», μέσα σε τέσσερις μήνες να «βυθίσει τη χώρα σε ύφεση». «Αυτό δεν είναι κορονοϊός, είναι επίτευγμα δικό σας και του κ. Σταϊκούρα και του οικονομικού επιτελείου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι οι «ίδιοι άνθρωποι» που το έχουν ξανακάνει τα προηγούμενα χρόνια και «το ξέρουν καλά».

Όσον αφορά τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2020, τόνισε πως η ύφεση έφτασε στο -1,6% παρόλο που το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο, υποστηρίζοντας ότι τελικά «ο κορονοϊός μάλλον βόλεψε» την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της στην οικονομία. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι, όμως, γιατί συνέβη αυτό, γιατί τα κανάτε θάλασσα», ρώτησε σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση παρουσιαζόταν ως κυβέρνηση «αρίστων» και «τεχνοκρατών» και έταζε «επενδυτική έκρηξη» και «μπουλντόζες στο Ελληνικό», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναφέρει μία «σοβαρή επένδυση», πέρα από αυτές που είχαν ήδη δρομολογηθεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο δικό του ερώτημα γιατί συνέβη αυτό, επισήμανε πως η κυβέρνηση «δεν θέλησε να αξιοποιήσει την αξιοπιστία» που κέρδισε η χώρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, ήταν αυτή που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, επανέφερε την ανάπτυξη, ρύθμισε το χρέος, άφησε 37 δισ. στα ταμεία. Στη συνέχεια μίλησε για μία σειρά ελαφρύνσεων που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση ως αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία καταργήθηκαν επί ΝΔ. Ακόμη, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε τον δημοσιονομικό χώρο που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ για «φιλοαναπτυξιακές πολιτικές» αλλά προκειμένου να μειώσει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων και τα μερίσματα, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του κόσμου να μην έχει χρήματα να καταναλώσει και να πληγεί σημαντικά η αγορά κατά τη διάρκεια των φετινών γιορτών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το περιέκοψε κατά 600 εκατ. σε σχέση με το 2018, μεταθέτοντας χρονικά πολλά μεγάλα έργα υποδομής, με εξασφαλισμένους όρους και χρονοδιαγράμματα.

«Πώς να έχουμε ανάπτυξη;», διερωτήθη και συμπλήρωσε ότι ακόμα και τις τράπεζες άφησε «ανεξέλεγκτες» η κυβέρνηση, καθώς ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση.

«Με δυο λόγια, ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα. Η αποτυχία σας στην οικονομία προηγείται του κορονϊού», υπογράμμισε και στη συνέχεια μίλησε για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την κριτική προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι τα 24 δισ., τα οποία υποστηρίζει πως έχει ρίξει στην πραγματική οικονομία, δεν υπάρχουν, αναλύοντας πως είναι μόλις 8,5 δισ. τα μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες και ακόμα 3,2 δισ. σε αναστολές πληρωμών και 2 δισ. επιστρεπτέα προκαταβολή.

Τα υπόλοιπα 10 δισ, είπε, είναι «η αναμένομενη πρόσθετη επίδραση», αφήνοντας και πάλι αιχμές ότι «διάφοροι δευτεροκλασάτοι παρουσιαστές της τηλεόρασης που έχουν μπλογκ» προβάλλουν αυτές τις θέσεις με αντάλλαγμα «χρήματα του ελληνικού λαού». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε, επίσης, από τον πρωθυπουργό τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα «λεφτά που έχει δώσει ο κ. Πέτσας στους κουμπάρους και στους παρακούμπαρους», προσθέτοντας πως κάποτε η κριτική της αντιπολίτευσης αφορούσε χρήματα που πήγαιναν σε καναλάρχες, αλλά όπως τόνισε, «τουλάχιστον οι καναλάρχες έχουν εργαζόμενους». «Αυτοί οι περίεργοι τύποι που παίρνουν αφειδώς κρατικό χρήμα για να σας λιβανίζουν στα πρωτοσέλιδά τους, ότι είστε ο Μεσσίας, ότι είστε ο Μωυσής», σημείωσε καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταργήσει ακόμα και «τη διαφάνεια«, μία μεταρρύθμιση «θεσμική, προοδευτική για τη λογοδοσία και την ενίσχυση της δημοκρατίας».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιηθεί μέρος από το μαξιλάρι των 37 δισ. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το ερώτημά του προς την κυβέρνηση γιατί αφού υπάρχουν οι πόροι, χωρίς τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν στηρίζει άμεσα τις επιχειρήσεις και επιλέγει το «βλέποντας και κανόντας», καθώς τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο «θα είναι αργά». «Είναι βαθιά νεοφιλεύθερες επιλογές», σχολίασε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για προτάσεις που βρίσκονται χρόνια στα «κιτάπια» του ΣΕΒ και κάνοντας «ευκαιρία την κρίση» η κυβέρνηση τα εφαρμόζει.

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε πως «δεν αποκλείεται να δούμε δράματα», καθώς -όπως είπε- πολλές επιχειρήσεις αποκλείονται από τα μέτρα της κυβέρνησης, γιατί ως «φίλτρο» μεταξύ αυτών και της πολιτείας έχουν μπει οι τράπεζες με κριτήρια εποχής «ομαλότητας» και όχι «κρίσης», ενώ κατηγόρησε τις τράπεζες ότι παραμένουν μη προσβάσιμες για όσους έχουν ανάγκη και διοχετεύουν ρευστότητα μόνο στο «πελατειακό τους φιλέτο».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τους «ευαίσθητους τομείς», τον τουρισμό, την εστίαση, τον πολιτισμό και τις μεταφορές, σημειώνοντας αρχικά πως η ανακοίνωση της κυβέρνησης για ενίσχυση στον κοινωνικό τουρισμό ύψους 30 εκατ. είναι «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 600-700 εκατ. Απαντώντας σε σχόλια από την αίαθουσα πως «δεν υπάρχουν λεφτά», επισήμανε ότι στα δημόσια ταμεία δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα αλλά οι καρποί από τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό πως αντιμετώπισαν τους εργαζόμενους «χωρίς σεβασμό», καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους, ούτε στο ελάχιστο».

Στο τομέα της γεωργίας, κάλεσε, επίσης, τον πρωθυπουργό να επισκεφτεί τους ελαιοπαραγωγούς για να ακούσει τα παράπονά τους, ενώ αναφέρθηκε και στους εποχικούς εργαζόμενους, φέρνοντας ως παράδειγμα τους ξεναγούς που έχουν μηδενικά εισοδήματα φέτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εισόδημα έκτακτης ανάγκης, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να σχεδιάσει ένα «σοβαρό δίχτυ προστασίας» για όλους αυτούς που επλήγησαν αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως είναι οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, οι ασφαλιστικές δαπάνες των οποίων τρέχουν και «βρίσκονται σε απόγνωση».

«Σας ζητώ σήμερα να προσπαθήσετε να απαντήσετε σε αυτούς του ανθρώπους, όχι σε μένα, που με πολύ μεγάλη αγωνία βλέπουν την πραγματικότητα να γίνεται ολοένα και χειρότερη και σεις να θριαμβολογείτε, να πανηγυρίζετε με τα διάφορα σάιτ και εφημερίδες που σας λιβανίζουν, αλλά στην πράξη να δίνετε πολύ λίγα, πολύ αργά. Είναι ανεπαρκή τα μέτρα που έχετε δώσει και δεν καταλάβαινουμε και γιατί», υπογράμμισε και κατέληξε: «Δεν υπάρχει δικαιολογία και η μόνη απάντηση είναι ότι έχετε αποφασίσει να αντιμετωπίσετε την κρίση ως ευκαιρία για μια μεγάλη και βαθιά αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και της αγοράς εν γένει».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα