Ηλεία

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: «Να κάνουμε την Ηλεία κορυφαίο τουριστικό brand name»

Την επιθυμία του να γίνει η Ηλεία το κορυφαίο τουριστικό brand name της Ελλάδας εξέφρασε ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος,  στο περιθώριο του αγιασμού που τελέστηκε ενόψει της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου στην ξενοδοχειακή μονάδα της Olympian Village στη Σκαφιδιά.

O διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Aldemar ήταν παρών στον αγιασμό και στη συνέχεια δέχθηκε με χαρά την πρότασή μας για μια σύντομη αλλά ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τον τουρισμό στην Ηλεία αλλά και στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεχωρίσουμε τον μύθο από την αλήθεια και να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα.

Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος ζήτησε τη διεξαγωγή της συζήτησης με θέα το Ιόνιο Πέλαγος και την ακτογραμμή της Ηλείας, αίτημα που δεν ήταν τυχαίο ούτε επικοινωνιακό πυροτέχνημα, όπως φάνηκε στη συζήτηση, καθώς ο νομός μας είναι επένδυση υψηλής προτεραιότητας για τον όμιλο Aldemar.

Ο κ.Αγγελόπουλος τόνισε ότι τα πλεονεκτήματα της Ηλείας δεν απαντώνται σε άλλες περιοχές, επισημαίνοντας ότι η Πελοπόννησος είναι ο τελευταίος προορισμός από τον οποίο θα αποχωρούσε επιχειρηματικά.

«Γιατί να μην γίνει η Ηλεία brand name; Προσωπικά χαίρομαι που επενδύω στην Ηλεία, γιατί έχει πολλά πλεονεκτήματα που πολλές περιοχές δεν θα αποκτήσουν ποτέ. Χαίρομαι γιατί είναι μια περιοχή που είναι εκεί ακριβώς που πρέπει να βρίσκεται και είναι η ώρα που μπορούμε να γράψουμε “καλά χιλιόμετρα” με καλό πελάτη και καλές τιμές και όχι να φάμε το “ξύλο” που έχουν φάει άλλες νησιωτικές περιοχές», επισήμανε ο κ.Αγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι για την οικογένειά του η επιλογή της Πελοποννήσου είναι στρατηγική επένδυση.

«Η Πελοπόννησος είναι αυτή τη στιγμή νο1 σε ζήτηση, καθώς ο κόσμος ψάχνει για εναλλακτικούς προορισμούς πέρα από τους παραδοσιακούς προορισμούς που είναι τα νησιά. Προσωπικά βλέπω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια στην Πελοπόννησο. Οι ομορφιές της δεν έχουν αντίπαλο και εάν με ρωτούσε κάποιος, επιχειρηματικά θα μπορούσα να φύγω από όποιον άλλο προορισμό που δραστηριοποιούμαι αλλά από την Πελοπόννησο πολύ δύσκολα», υπογράμμισε ο κ.Αγγελόπουλος και αποκάλυψε ότι ήδη σχεδιάζει την επέκταση της μονάδας του Αldemar στην Ηλεία.

Όπως τόνισε, η παραλία προς τον Άγιο Ηλία είναι αδειοδοτημένη για δύο ξενοδοχειακές μονάδες και πίσω υπάρχει εντός σχεδίου πόλεως έκταση για την δημιουργία οικισμού που μπορεί να φτάσει τα 700 σπίτια.

«Το βασικό είναι ότι έπειτα από χρόνια, κόπους και αγώνες, αυτά είναι αδειοδοτημένα, κάτι που σημαίνει ότι “λεφτά να έχει ο άνθρωπος, δουλειά να κάνει”. Υπό συνθήκες υπάρχει αυτή τη στιγμή η ζήτηση αλλά και το ενδιαφέρον για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η περιοχή. Νομίζω ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε με τη σοβαρότητα που έχουμε κάνει και αυτή την επένδυση και σύντομα θα έχουμε νεότερα», δήλωσε για το θέμα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar.

Μύθοι και αλήθειες για τον ελληνικό τουρισμό

Ο κ.Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην τουριστική κίνηση και την οικονομική της αντανάκλαση, αναλύοντας ορισμένες παραμέτρους που ενδεχομένως δημιουργούν εσφαλμένη εικόνα για την πραγματική κατάσταση.

«Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν πρέπει να μπερδεύουμε την υψηλή κίνηση και ζήτηση με την υψηλή απόδοση. Τα οικονομικά αποτελέσματα που έχουν κυκλοφορήσει ούτως ή αλλιώς στην Τράπεζα της Ελλάδος αντικατοπτρίζουν και την αδυναμία των επιχειρήσεων σε επίπεδο καθαρά οικονομικό. Θα έχουμε κόσμο και το 2017. Ο κόσμος αυτός έρχεται με τιμές που λόγω των προκρατήσεων είναι εκπτωτικές τιμές και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει κάποια στιγμή τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν. Μας χαρίζουν ένα γάιδαρο και τον κοιτάμε στα δόντια, αλλά θα πρέπει να δούμε πως θα το διαχειριστούμε προκειμένου να φέρουμε και καλύτερο κόσμο και να μην έχουμε ζημιές από επιλογές φθηνών επισκεπτών για τη χώρα», εξήγησε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Αγγελόπουλος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη «μαύρη οικονομία» και τις πολλαπλές της επιπτώσεις στη φορολογία και στην οικονομία.

«Είμαστε σε μια χώρα που και το κράτος και οι φορείς κάνουν επιλεκτική ανάγνωση των στοιχείων του τουρισμού. Τα έσοδα του μέσου Ευρωπαίου βαίνουν μειούμενα από το 2003 και μετά με μικροεξαιρέσεις όπως η Γερμανία, που έδωσε μία αύξηση της τάξης του 1% πέρσι. Έχουμε μια ασθμαίνουσα Ευρώπη πάνω στην οποία έχει στηριχτεί το οίκημα του ελληνικού τουρισμού και εμείς θέλουμε να πάμε καλύτερα. Δεν υπάρχει μαθηματική φόρμουλα, αυτός που βγάζει λιγότερα να ξοδεύει περισσότερα. Να μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός είναι ένα είδος πολυτέλειας, είναι το κάτι παραπάνω που θα κάνεις για τον εαυτό σου», αναλύει ο κ.Αγγελόπουλος και προσθέτει ότι μέσα στο διάστημα 2008-2015 χάθηκε το 15% της μέσης τιμής.

«Από τον τουρισμό να πάμε στην οικονομία της φιλοξενίας»

Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, ο κ.Αγγελόπουλος δεν… μάσησε τα λόγια του και στηλίτευσε το λεγόμενο sharing economy και την αφορολόγητη «τρύπα» 2,5 δις. ευρώ.

«Αυτές οι εταιρείες είναι έξω από τη “δαγκάνα του φορομπήχτη” και υπάρχουν 2,5 δις έσοδα σε αυτή την οικονομία, τα οποία δεν καταγράφονται, δεν φορολογούνται και είναι έξω από την πραγματική ελληνική οικονομία. Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς τι γίνεται στην Ελλάδα, εάν δέχεται ή δεν δέχεται επισκέψεις, αφού δεν ξέρουμε πού πάει. Γι αυτό και είναι λάθος να μετράμε μόνο τις αφίξεις. Οι αφίξεις είναι για τις αεροπορικές εταιρείες. Το πού θα πάει μετά ο επισκέπτης και το πόσο θα μείνει και πόσο θα ξοδέψει, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Εκεί τα νούμερα δεν ευνοούν την αισιοδοξία που κάποιοι παρουσιάζουν», είπε με νόημα ο κ.Αγγελόπουλος και ουσιαστικά έθεσε την ουσία του προβλήματος.

«Ο τουρισμός είναι το μόνο πράγμα που θα πάει καλά στην Ελλάδα. τα ερωτήματα είναι δύο κατά βάση: Εάν θα πάει καλά με εμάς ή με κάποιους άλλους και εάν θα πάει καλά για τη χώρα ή θα πάει καλά για κάποιες επιχειρήσεις. Οι απαντήσεις προφανέστατα τείνουν προς το δυσάρεστο σενάριο, ότι κάποιοι λίγοι θα βγάλουν λεφτά και πως η χώρα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει πάνω στο οικοδόμημα του τουρισμού και αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Είναι το χειρότερο σενάριο που μπορώ να σκεφτώ. Το εάν θα είμαι εγώ ξενοδόχος σε μερικά χρόνια έχει ελάχιστη σημασία. Το εάν η Ελλάδα είναι προορισμός μετά από λίγα χρόνια και μάλιστα με την κυκλικότητα που έχει ο τουρισμός αυτό είναι το ζητούμενο», ανέλυσε με ακρίβεια.

Σύνδεση με πρωτογενή τομέα και τοπική οικονομία

Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο εύρος της τουριστικής οικονομίας,  επισημαίνοντας ότι πολύ ευρύτερο από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι.

«Αυτό που έφτιαξε τις πέργκολες, τα παράθυρα, αυτός που προμηθεύει την κουζίνα, είναι μέρος της τουριστικής οικονομίας. Άρα το στοίχημα είναι να φύγουμε από τη λέξη “τουρισμός” που περιγράφει την κίνηση του ξένου να έρθει στην Ελλάδα, και να πάμε στην οικονομία της φιλοξενίας. Πρέπει να μιλήσουμε για το πώς όλοι μαζί συμμετέχουμε για να φτιάξουμε ένα οικοδόμημα που πατάει πάνω στην τουριστική οικονομία της Ελλάδας και τελικά είναι αυτό το οποίο δίνει έσοδα στο κράτος», επισήμανε ο κ.Αγγελόπουλος, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα με στόχο τον πολλαπλασιασμό στα αμοιβαία οφέλη.

«Τα προϊόντα της γης είναι ο ατελείωτος πλούτος της Ελλάδας, για αυτό και σε ό,τι μας αφορά, γίνονται αμοιβαίες προσπάθειες να το κάνουμε χωρίς να περιμένουμε την βοήθεια κανενός. Έχει καταντήσει ανεκδοτικό να πρέπει να περάσεις το μήνυμα ότι η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας είναι και τα ξενοδοχεία, άρα το να εξάγεις σε αυτόν που είναι δίπλα σου είναι πιο άμεσο, πιο εύκολο από το να εξάγεις στο Βέλγιο, στη Δανία, κ.ά», μας είπε ο κ.Αγγελόπουλος και εξήρε πρόσφατη πρωτοβουλία του υφυπουργού Οικονομίας, Στέλιου Πιτσιόρλα, για τον οποίο υπογράμμισε ότι βλέπει την αναγκαιότητα να συνδεθεί ο πρωτογενής με τον τριτογενή τομέα

«Να με καλέσετε να μιλήσω στους φοιτητές»

Ο κ.Αγγελόπουλος επενδύει μεγάλο μέρος του χρόνου του σε επισκέψεις και ομιλίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς η επιχειρηματική του φιλοσοφία θεωρεί πρωταρχικής σημασίας το ανθρώπινο δυναμικό. Με αφορμή τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του ξενοδοχείου Aldemar Olympian Village, Παύλου Ντάκουρη, σε ημερίδα στο ΤΕΙ Πύργου, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος ήταν σαφής και ξεκάθαρος.

«Να με καλέσετε να μιλήσω κι εγώ στα παιδιά. Εάν δεν το κάνουμε εμείς, δεν φταίνε εκείνοι οι οποίοι βλέπουν το τέλμα. Το τέλμα είναι τέλμα σύνδεσης του επιχειρηματία και των επαγγελματιών με την επόμενη αγορά εργασίας, που κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να ξέρει τους μηχανισμούς απόδοσης. Σήμερα συναντά κανείς νέους οι οποίοι έχουν απογοήτευση και δεν έχουν από εμάς την ψήφο εμπιστοσύνης. Θα πρέπει εμείς να πάμε να τους μιλήσουμε. Είναι ηλιθιότητα να λέμε “έξω η επιχείρηση από το ΤΕΙ”. Άντε και πήρε πτυχίο ο άλλος θα έρθει μετά να τον κρίνει μία επιχείρηση. Εάν δεν έχει μπει μέσα να δει τι εννοούμε εργασία να τον κάνει τι; Η εργασία ευτυχώς ή δυστυχώς είναι το μοναδικό παραγωγικό στην όλη διαδρομή. Το άλλο είναι προετοιμασία και μέσα στη διαδρομή θα κριθεί. Για να διαλέξω έναν εργαζόμενο δεν θέλω απαραίτητα το πτυχίο του, αλλά θέλω τη νοοτροπία του», υπογράμμισε ο κ.Αγγελόπουλος.

Τον αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος Μυρτιάς, π.Παντελεήμων Παπαηλιου, ενώ παρών ήταν και ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος

Όλη η επικαιρότητα