Πολιτισμός Συνεντεύξεις

Αλέξανδρος Μπουσδούκος: Από το θέατρο έχεις μόνο ‘κέρδος’ !

Αγάπησε το θέατρο από μικρός, κατά συνέπεια η ενασχόλησή του με αυτό ήταν αναπόφευκτη… Ευτυχώς βέβαια, γιατί δίνει και έχει να δώσει πολλά αφού το ερασιτεχνικό θέατρο χρειάζεται ανθρώπους με μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, το οποίο διόλου δεν θυμίζει ερασιτέχνες αλλά περισσότερο επαγγελματίες.

Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Μπουσδούκο, τον σκηνοθέτη και ηθοποιό της Θεατρικής Ομάδας του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης δήμου Ήλιδας.

-Καλοκαίρι χαλάρωσης ή είναι η καλύτερη χρονική περίοδος για επαναπροσδιορισμό και την αναζήτηση νέου θεατρικού έργου;

 

Σίγουρα το καλοκαίρι είναι μία ευκαιρία για όλους μας να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε μετά από έναν έντονο  δημιουργικά χειμώνα. Πέρα από αυτό  όμως είναι μια ευκαιρία για αναζήτηση νέων θεατρικών κειμένων, οργάνωση της νέας θεατρικής σεζόν και διεύρυνσης των θεατρικών μας αναζητήσεων μιας και παρακολουθούμε αρκετές  παραστάσεις   των καλοκαιρινών φεστιβάλ της περιοχής μας.

 

-Διαπιστώνουμε ότι η Θεατρική Ομάδα διαρκώς εξελίσσεται, αυτό είναι το ζητούμενο για τα μέλη της;

 

Για την Ομάδα μας η εξέλιξη είναι συνυφασμένη με την δημιουργία. Όσο δημιουργούμε, αναζητούμε, ψάχνουμε αυτό μας βοηθάει να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, σιγά και σταθερά, ένα κάθε φόρα, άλλα ουσιαστικό. Γ’ αυτό άλλωστε έχουμε εντάξει και στο πρόγραμμά μας σεμινάρια θεατρικής εκπαίδευσης και  τεχνικής  κατάρτισης των μελών μας.

 

 

-Και η ‘Πειραματική Σκηνή’, η οποία ομολογουμένως έχει τύχει μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο, είναι κατά μία έννοια εξέλιξη;

 

Μπορείς να το πεις και έτσι, η ‘Πειραματική Σκηνή’ ήταν μία ανάγκη της Ομάδας να περπατήσει και σε άλλα θεατρικά μονοπάτια πέρα από τα καθιερωμένα, άλλος τρόπος προσέγγισης της ερμηνείας και του λόγου του ηθοποιού της σκηνοθεσίας του χρόνου και του χώρου(θεατρικού και πραγματικού) . Σχετικά με τον χώρο ενώ τα δύο πρώτα χρόνια της Πειραματική Σκηνή οι παραστάσεις είχαν λάβει χώρο στο πολιτιστικό μας στέκι στην Ροβιάτα φέτος την μεταφέραμε στην Οικία Τατάνη σε αυτό το υπέροχο νεοκλασικό κτήριο στην Αμαλιάδα  από το οποίο αναβλύζει μία ιδιαίτερη ενέργεια έτσι πρωτοπορήσαμε και δημιουργήσαμε  εκεί   μία μικρή θεατρική σκηνή. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια μας την έκανε θεσμό  και εμείς οφείλουμε να την συνεχίσουμε και να την εξελίξουμε.

 

 

-Τι να περιμένουμε τη νέα χρονιά, ποια είναι τα σχέδιά σας;

Για την νέα χρονιά σχεδιάζουμε διάφορα, σίγουρα θα ανεβούν παραστάσεις στην  Κεντρική & Πειραματική σκηνή για τις οποίες δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε έργα, σεμινάρια για την κατάρτιση των μελών μας όπως ορθοφωνίας, κινησιολογίας κτλ. και τέλος κάτι το οποίο δεν μπορώ ακόμα να το ανακοινώσω γιατί δεν είναι σίγουρο, αλλά εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι αν τελικά γίνει θα ξυπνήσει ευχάριστες μνήμες στους παλαιότερους και θα δώσει έναυσμα στους νεότερους.

 

 

-Βλέπουμε και νέα πρόσωπα στην Ομάδα, μπορεί ο καθένας να έρθει και να γίνει μέλος;

 

Η ομάδα συνεχώς εμπλουτίζετε με νέα πρόσωπα που έχουν την διάθεση να μας ακολουθήσουν σε αυτό που κάνουμε. Αν κάποιος λοιπόν έχει την δίκη μας «τρέλα» και θέλει να την μοιραστεί μαζί μας  δεν έχει παρά να μας προσεγγίσει κυρίως  μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, στην προσωπική μου σελίδα ή στην σελίδα της Ομάδας.

 

 

-Τελικά, τι είναι θέατρο;

 

Το θέατρο είναι δημιουργία, φαντασία, ταξίδι, αναζήτηση, προβληματισμός, ψυχοθεραπεία, παρέα, ομάδα, διασκέδαση,, η τέχνη που αποτυπώνει τη ζωή, είναι πολιτισμός, είναι παιδεία. Εμείς ως ερασιτέχνες του θεάτρου προσπαθούμε να αγγίξουμε όλα τα παραπάνω, πάντα με σεβασμό προς το κοινό και την τέχνη του θεάτρου που υπηρετούμε. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες και ακόμα ποιο αισιόδοξο το γεγονός ότι ο κόσμος, οι επαγγελματίες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι τοπικές αρχές τις στηρίζουν. Το σίγουρο είναι ένα, ότι από το θέατρο κανείς έχει μόνο να κερδίσει.

Who is Who

Ο Αλέξανδρος Μπουσδούκος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα, το 1981 όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος των σχολικών του χρόνων. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, με τη μουσική, τον προσκοπισμό και το θέατρο . Σπούδασε στο ΑΤΕΙ Κοζάνης στο τμήμα Λογιστικής, όπου πέρασε ευχάριστα φοιτητικά χρόνια και μετά από μικρό διάστημα παραμονής του στην πρωτεύουσα επέστρεψε συνειδητά στην πόλη του. Σήμερα εργάζεται ως λογιστής σε εταιρία εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στα Λεχαινά. Η επαφή του με το θέατρο ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία καθώς οι γονείς του Γεώργιος και Σουζάνα  είναι  θεατρόφιλοι, κυρίως  όμως οφείλεται στην επιρροή του θείου του και ηθοποιού Νίκου Μπουσδούκου. Ανεξίτηλες στη μνήμη του έχουν  μείνει η πρώτες παραστάσεις  που παρακολούθησε σαν παιδί  στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και  της Αρχαίας Ήλιδας.  Καθώς δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο θεατής σε όλο αυτό  ξεκινά την δράση: συμμετοχή σε παραστάσεις από τα μαθητικά του χρονιά ως και σήμερα : «Το φιόρο του Λεβάντε», «Ρήγας», «Λίστα γάμου», «Λόγια», «Οι ράγες πίσω μου»,«Ζητείται ψεύτης», «Ροζ Μολότοφ»,«Μία Κωμωδία»,«Αρσενικό & Παλία Δαντέλα»,«Ξενοδοχείο ο Παράδεισος», «Βlack Out», «Πειραματική Σκηνή» κ.α. Tα τελευταία επτά χρόνια είναι  μέλος(ηθοποιός-σκηνοθέτης) της Θεατρικής Ομάδας των Εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης του Δήμου Ήλιδας και μέλος(β΄ αντιπρόεδρος) του Δ.Σ. του συλλόγου .Συγκεκριμένα  ανέλαβε την σκηνοθεσία της ομάδας πριν έξι χρόνια και συνεχίζει ως σήμερα. Θεωρεί ότι το θέατρο και όλο το οικοδόμημα γύρω από αυτό, η παρέα και η ομάδα που δημιουργείται μέσα από αυτό μπορούν να κάνουν τις ζωές μας και την καθημερινότητα μας σαφώς καλύτερες.

 

Όλη η επικαιρότητα