Ηλεία

Αλέξης Χαρίτσης: Σε τροχιά υλοποίησης τα συμφωνηθέντα για την Ηλεία στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό

Ακούστε το άρθρο

Η «επόμενη μέρα» της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αμαλιάδα και της  ευρείας  σύσκεψης  με τους θεσμικούς εκπροσώπους του νομού βρίσκει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση να σηκώνει το κύριο βάρος της ευθύνης για να «τρέξει» η δρομολόγηση και η υλοποίηση όσων συζητήθηκαν στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο. Ο κ. Χαρίτσης που συνόδευε τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα στην Αμαλιάδα, μίλησε χθες στην εκπομπή «Μεσημέρι Μαζί» της ΟΡΤ και ουσιαστικά αποδέχθηκε το ρόλο του συντονιστή των επόμενων βημάτων

Τι ζήτησε και τι περιμένει η Αμαλιάδα και η Ηλεία: Στον απόηχο της επίσκεψης Τσίπρα

«Πρόκειται για θέματα σύνθετα, που απαιτούν  συνεργασία και συμπράξεις σε κυβερνητικό αλλά και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Βεβαίως το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης, δεδομένου της αρμοδιότητας των χρηματοδοτήσεων των έργων που έχει,  θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασίας», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του υπογράφοντα.

«ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ»

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό. Όσον αφόρα τον κλειστό αυτοκινητόδρομο «Πάτρα – Πύργος» υποστήριξε  ότι είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο που έχει ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. «Το αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον για αυτό και στο υπουργείο Οικονομίας προχωρούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην ολοκλήρωση του φακέλου μεγάλου έργου, όπως απαιτεί ο κανονισμός της Ευρωπαικής Επιτροπής,  προκειμένου με την υποβολή του να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις εκταμιεύσεις. Φιλοδοξούμε μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 να έχουμε τα πλήρη στοιχεία που χρειάζονται για να ξεκινήσει η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου» τόνισε. Στο ερώτημα ότι ίσως να υπάρξουν νέα προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη του,  λόγω της φημολογίας που έχει αναπτυχθεί για τις οικονομικές δυνατότητες του αναδόχου των τεσσάρων πρώτων τμημάτων, ο κ. Χαρίτσης έδωσε μια απάντηση που θα συζητηθεί: «Αυτό είναι ένα ζήτημα που εξετάζεται πολύ σοβαρά από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και απ’ ότι γνωρίζω θα υπάρξουν και σε αυτό το μέτωπο εξελίξεις.»

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ «ΜΟΡΕΑ»

Για τη σύνδεση  σύνδεση του άξονα «Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα» με τον άλλο άξονα «Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα» τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό στοίχημα. Περιμένουμε την ολοκλήρωση των μελετών στα τμήματα Πύργος – Καλό Νερό και Καλό Νερό – Τσακώνα, για να κλείσουμε την συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να βρεθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο υλοποίησης των τμημάτων από τον Πύργο έως την Τσακώνα.»

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ακόμη στην ΟΡΤ ότι  «πολύ αναλυτική συζήτηση έγινε τη Δευτέρα και για το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που απασχολεί την Ηλεία.» Όπως υπογράμμισε από την πλευρά του υπουργείου «Έχουμε προχωρήσει την διαδικασία της προκήρυξης όλων των προσκλήσεων για έργα απορριμμάτων, μεταξύ αυτών και το έργο της Ηλείας. Καταθέσαμε στον Περιφερειάρχη και στου δημάρχους  εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες χρηματοδότησης του και να προχωρήσει γρήγορα η υλοποίηση του. Για το συγκεκριμένο έργο έχει κατατεθεί η πρόταση στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑ και προχωράει πολύ γρήγορα η αξιολόγηση της πρότασης. Έχει προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία, και θα προχωρήσει με το σχήμα το οποίο ήδη υπάρχει. Αυτό που διερευνούμε τώρα είναι η εξεύρεση του χρηματοδοτικού σχήματος για να προχωρήσει άμεσα.»

ΚΑΙΑΦΑΣ

Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και στην αξιοποίηση του οικοσυστήματος του Καιάφα. «¨Εχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις γιατί εμπλέκονται πολλοί φορείς και υπηρεσίες. Ετοιμάζουμε προσκλήσεις για τέτοιου τύπου σύνθετα έργα που συνδυάζουν περιβαλλοντική προστασία και αναπτυξιακή αξιοποίηση. Πήρα την πρωτοβουλία και την επόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσω ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να δούμε ποιες δυνατότητες έχουμε για την αξιοποίηση του οικοσυστήματος του Καιάφα», δήλωσε σχετικά.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Τέλος ο κ. Χαρίτσης, αναφερόμενος στην τουριστική σιδηροδρομική γραμμή Κατακόλου – Πύργου – Ολυμπιας υπογράμμισε ότι πέρα από την ενταξή της στην  ΟΧΕ του Περιφερειακού προγράμματος το υπουργείο σκοπεύει να συνεισφέρει και με εθνικούς πόρους προκειμένου να υλοποηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το έργο

ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Αρκετές ειδήσεις έβγαλε η συνέντευξη του αν. υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση στην ΟΡΤ και στον υπογράφοντα

Όλη η επικαιρότητα