Αλέξης Γεωργούλης: Σήμερα η απόφαση για την άρση ασυλίας του

Share

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση ή μη της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, σε βάρος του οποίου υφίσταται καταγγελία για βιασμό και κακοποίηση.

Ο Αλέξης Γεωργούλης, γνωστός Έλληνας ηθοποιός και μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορήθηκε πως το 2020 παρενόχλησε σεξουαλικά ένα στέλεχος της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο 48χρονος Αλέξης Γεωργούλης αρνήθηκε τον ισχυρισμό, αλλά δήλωσε ότι υποβάλλει την παραίτησή του από το κόμμα.

Μόνο όταν αρθεί η βουλευτική ασυλία θα μπορεί να κληθεί να δώσει τις εξηγήσεις του στον ανακριτή και να λάβει και μέρος ή το σύνολο της δικογραφίας.

Όπως σημειώνει το lifo.gr, το αίτημα των βελγικών αρχών ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα στις 17 Απριλίου και στις 30 Μαΐου η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε ομόφωνα υπέρ της άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είχε αναφέρει τον Απρίλιο ότι οι βελγικές αρχές ζήτησαν την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, αφού προέκυψε ότι υποβλήθηκε καταγγελία εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση. «Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες βελγικές αρχές για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Το αίτημα παραπέμπεται στην επιτροπή νομικών υποθέσεων», δήλωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Σημειώνεται το γεγονός ότι υπέρ της άρσης ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη τάχθηκε ομόφωνα η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να ερμηνευτεί και σαν προμήνυμα για την σημερινή απόφαση.

Όπως αναφέρει το protothema.gr πάντως, σε σχέση με την απόφαση της ειδικής νομικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, το εν λόγω έγγραφο αναφέρει  ότι «το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να αναλάβει το ρόλο του δικαστηρίου, άρα στη διαδικασία άρσης της ασυλίας, το εκάστοτε Μέλος του δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται σαν ‘κατηγορούμενος’».

Προστίθεται ακόμη ότι «η ασυλία κάθε ευρωβουλευτή δεν αποτελεί ατομικό προνόμιό του. Απεναντίας, είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εν όλω, αλλά και των μελών του. Ο σκοπός της βουλευτικής ασυλίας είναι να προστατεύσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του από νομικές διαδικασίες που αφορούν σε ενέργειες διαπραχθείσες κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων, ενέργειες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να απομονωθούν από τα συγκεκριμένα καθήκοντα».

Τέλος τονίζεται πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει εντοπίσει αποδεικτικά στοιχεία ‘fumus persecutionis’, δηλαδή χειροπιαστά πειστήρια, βάσει των οποίων να συνάγεται ότι η παραπομπή της υπόθεσης Γεωργούλη στη δικαιοσύνη οφείλεται σε πρόθεση να προκληθεί ζημία στην πολιτική δράση του Μέλους που κατηγορείται -και υπό την ιδιότητά του ως Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις 30 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε λάβει επιστολή από την εισαγγελία Βελγίου, η οποία αφορούσε στο αίτημα άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Ο ίδιος έχει δηλώσει εξ αρχής την επιθυμία του να αρθεί η ασυλία του, για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεσή του. O ίδιος ο ευρωβουλευτής μιλάει για ψευδή και συκοφαντική καταγγελία και αρνείται κάθε κατηγορία.

Η δικηγόρος του Αλέξη Γεωργούλη για την άρση της ασυλίας

Η συνήγορος του ευρωβουλευτή, Σταματία Μάλλα, σε χθεσινή δήλωσή της αναφέρει τα εξής: «Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο Αλέξης Γεωργούλης παραιτήθηκε από το δικαίωμα ακρόασης προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία άρσης ασυλίας του, καθώς και τη θέση του ίδιου, ο οποίος πολλάκις δήλωσε ότι επιθυμεί την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, διαβίβασε στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την εγκριτική της απόφαση, προκειμένου αυτή να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Σημειωτέον είναι ότι το Κοινοβούλιο μπορεί εύλογα να λάβει υπόψιν τη θέση του ευρωβουλευτή προκειμένου να αποφασίσει αν θα άρει ή όχι την ασυλία του και έτσι η θέση του Αλέξη Γεωργούλη υπέρ της άρσης παίζει καταλυτικό ρόλο για την ταχύτερη πρόοδο της διαδικασίας».

Η Σταματία Μάλλα ανέφερε επίσης ότι ο Αλέξης Γεωργούλης είχε προτείνει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές του Βελγίου να εμφανισθεί και να παράσχει εξηγήσεις, πλην όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω του ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας του. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας άρσης της ασυλίας του στον συντομότερο δυνατό χρόνο χαρακτηρίζεται «θετική» από τη δικηγόρο του, καθώς κατόπιν τούτου ο Αλέξης Γεωργούλης αναμένεται να κληθεί από τις αρχές «προκειμένου να καταθέσει και να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της καταγγελίας και των διαλαμβανομένων στη δικογραφία».