Ηλεία

Αλφειούσα: «Ο κόσμος έχει απογοητευθεί γιατί τα κούρβουλα είναι αδειανά»

Η Αλφειούσα είναι χωρίο και έδρα της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Πύργου (ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Βώλακος), απέχοντας περίπου 12 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ηλείας. «Είμαστε ένα χωριό πολύ κοντά στον Πύργο, στην ουσία είμαστε σαν προάστιο» λένε οι κάτοικοι του που συναντήσαμε μεσημέρι Σαββάτου σε καφενείο του χωριού.

Βρίσκεται στην νότια όχθη του ποταμού Αλφειού, μόλις 8 χλμ. Δυτικά από την Αρχαία Ολυμπία. Το χωριό έως το 1927 λεγόταν “Βολάντζα” ή “Βωλάντζα” όπου και μετονομάστηκε σε Αλφειούσα από τον Αλφειό ποταμό. Το 1835 αποτέλεσε διαμέρισμα του Δήμου Βώλακος με έδρα την Αγουλινίτσα (σ.σ. σημερινό Επιτάλιο), έως το 1912 που αποτέλεσε ανεξάρτητη κοινότητα. Το 1997 με την κατάργηση των κοινοτήτων του “Σχεδίου Καποδίστριας” μαζί με το Επιτάλιο, το Αγρίδι και το Ανεμοχώρι συναποτέλεσαν τον “Καποδιστριακό” Δήμο Βώλακος με έδρα το Επιτάλιο έως το 2011 που ενώθηκε με τον Δήμο Πύργου.

Οι κάτοικοι, κατ’ εξοχήν αγρότες, καλλιεργούν ελιές και σταφίδα αλλά και οπωροκηπευτικά… όπως ήταν φυσικό, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες της σταφίδας, γεγονός που προβληματίζει τους κατοίκους, όπως οι ίδιοι μας δήλωσαν στο οδοιπορικό που κάναμε στο όμορφο χωριό τους…

Δημήτρης Βαρώτσος (πρόεδρος ΤΚ Αλφειούσας)

«Η Αλφειούσα έχει 600-700 μόνιμους κατοίκους και από παλιά ήταν κεφαλοχώρι. Συμβαίνει οι νεότεροι να φεύγουν αλλά υπάρχει και επαναπατρισμός οπότε πληθυσμιακά υπάρχει μια αριθμητική ισορροπία. Ιστορικά το χωριό μας καταγράφεται από το 1689.  Είμαστε τόσο κοντά στην πρωτεύουσα του νομού, πράγμα θετικό αλλά και αρνητικό για την αντιμετώπιση που έχουμε ως τοπική κοινότητα. Το χωριό μας στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, χρειάζεται λοιπόν την αγροτική οδοποιία για να επιβιώνει. Από την πρόσφατη πυρκαγιά, κοντά στο φράγμα Αλφειού, καταστράφηκαν 60-70 στρέμματα λιοστάσια αλλά η νομοθεσία δεν προβλέπει αποζημίωση αν δεν είναι 500 στρέμματα. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Επίσης υπάρχει πρόβλημα με κατολισθήσεις κοντά στο σημείο και παρά τις δικές μας παρεμβάσεις απαιτείται και γενικότερα. Είμαστε στο 2017, λίγα χιλιόμετρα από τον Πύργο και την Ολυμπία και παλεύουμε για να αποκτήσουμε ταχύτητα 24 Mbps στο ίντερνετ αφού το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο. Στο θέμα υγεία έχουμε ανά εβδομάδα στη διάθεση μας γιατρό που έρχεται από το νοσοκομείο της Κρέστενας και μας καλύπτει. Επίσης διαθέτουμε και φαρμακείο. Οι σχολικές μας μονάδες, νηπιαγωγείο και δημοτικό, φιλοξενούν πάνω από 40 παιδιά και λειτουργούν απρόσκοπτα χάρις και σε δικές μας προσφορές, όταν χρειάστηκε. Έχουν μάλιστα διακρίσεις σε σχολικούς διαγωνισμούς. Αν όμως δεν έχουμε νέο πληθυσμό στο μέλλον δεν θα πληρούμε τα όρια για να λειτουργούν. Ως κοινότητα περιμένουμε και είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε όποια συντονισμένη προσπάθεια γίνει για την περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής στην οποία ανήκουμε».

Μπέλος Γιώργος (κάτοικος Αλφειούσας, πρώην κάτοικος Αθήνας)

«Η ζωή στην Αλφειούσα κυλά φτωχικά και μίζερα. Αυτό γιατί οι κάτοικοι είναι κατά κύριο λόγο αγρότες και λόγω του καύσωνα φέτος η σταφίδα που είναι και βασικός πόρος του χωριού δεν πήγε καθόλου καλά. Κι αν και οι ελιές και το λάδι δεν πάνε καλά επίσης το χειμώνα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Οι συνέπειες θα επηρεάσουν την προσπάθεια του χωριού για αναβάθμιση, τα δίδακτρα για τα φροντιστήρια των μαθητών, τις νέες καλλιέργειες των αγροτών κ.ο.κ. Αυτά για φέτος… γενικότερα υπάρχει πρόβλημα με τους αγροτικούς δρόμους… αν πιάσει μια φωτιά δεν θα μείνει αγρόκτημα για αγρόκτημα όρθιο. Παρά τις προσπάθειες του πρόεδρου της Κοινότητας σε αυτό το θέμα δεν λύνεται το πρόβλημα. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος που άφησα την Αθήνα για να `ρθω εδώ να μείνω. Οι κάτοικοι είναι καλοί κι εργατικοί αλλά χρειάζονται βοήθεια. Μια βοήθεια είναι κι ο δρόμος Πάτρα-Πύργος που κάνεις τον σταυρό σου για να τον διασχίσεις. Αυτό είναι το βασικότερο για να ελπίζει ο νομός… δείτε τι έγινε στη Μεσσηνία. Η πρόσβαση είναι το βασικότερο. Επίσης και το νερό δεν είναι πόσιμο και στρεφόμαστε στα εμφιαλωμένα ή νερό από τις πηγές».

Μιχαλόπουλος Δημήτρης (παραθεριστής)

«Δεν είμαι μόνιμος κάτοικος στην Αλφειούσα αλλά βρίσκομαι καθημερινά εδώ λόγω ενασχόλησης με τις καλλιέργειες σταφίδας του πατέρα μου. Είναι κάτι που κάνω με ευχαρίστηση αν και φέτος έχουμε πληγεί σε ποσοστό πάνω από 70% και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 100%! Οι αγρότες πάντα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και φέτος περιμένουμε μήπως, μετά από πολλά χρόνια πάρουμε κάποιες αποζημιώσεις. Σκεφτόμαστε και κάποιες νέες καλλιέργειες υπάρχει όμως και συναισθηματικό δέσιμο θα έλεγα με την σταφίδα και την ελιά μιας και το μικροκλίμα της περιοχής προσφέρεται γι` αυτές τις καλλιέργειες. Αν και υπάρχει ανασφάλεια για νέες καλλιέργειες θαρρώ ότι πρέπει να δούμε κάποιες από αυτές εναλλακτικά».

Στεφανόπουλος Διονύσης (παραθεριστής από Αθήνα)

«Το χωριό έχει αγαπημένους κατοίκους. Είναι σαν προάστιο του Πύργου και θεωρώ πως είναι καλύτερα να μένεις κανείς εδώ παρά στην πόλη.  Η αγροτική ζωή πιστεύω ότι έχει πρόβλημα τώρα αλλά στα επόμενα χρόνια κι επειδή η Ελλάδα αλλάζει, ο αγρότης θα έχει ένα καλό μέλλον. Καλύτερα εδώ παρά βιομηχανικός εργάτης στην Αθήνα. Για μένα που παραθερίζω εδώ είναι πάρα πολύ καλά, υπάρχουν πολλές παραλίες και η Ηλεία γενικότερα είναι φθηνή».

Μπιλιάνης Κώστας (κάτοικος Αλφειούσας)

«Αυτό το διάστημα τρυγάμε την σταφίδα αλλά ο κόσμος έχει απογοητευθεί γιατί τα κούρβουλα είναι αδειανά. Έχουν ξεραθεί τα σταφύλια, τα αλώνια δεν γεμίζουν και περιμένουμε τον ΕΛΓΑ για να στείλουμε τα παιδιά μας σχολείο. Από την ελιά ίσως πάμε καλύτερα αλλά με τη σταφίδα έχει χαθεί η μισή παραγωγή και ίσως παραπάνω στο χωριό μας. Τραβάμε φτώχεια και δεν έχουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας όμως εμείς είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας στον ΕΛΓΑ. Ζητάμε κι από τον δήμαρχο του Πύργου να μας προσέξει. Θέλουμε να μας φτιάξουν τους αγροτικούς δρόμους».

Παναγόπουλος Παναγιώτης (κάτοικος Αλφειούσας, ετών 97)

«Εμείς είμαστε μεγάλοι… η βόλτα στο καφενείο είναι αυτό που μας μένει»… μας είπε ο 97χρονος κυρ-Παναγιώτης. «Η ζωή είναι ωραία πάντα» του απαντήσαμε, σχολιάζοντας συνάμα ότι θα θέλαμε κι εμείς να πάρουμε τα χρόνια του…

Κονταξής Παύλος (κάτοικος Αλφειούσας)

«Θέλουμε τον δήμαρχο του Πύργου να μην μας ξεχνά».

Όλη η επικαιρότητα