Lifestyle Κόσμος

Αλίνα Καμπάεβα: Ποια είναι η φημολογούμενη σύντροφος του Πούτιν

Είχε τον τίτλο «η πιο ευλύγιστη γυναίκα της Ρωσίας»
Ακούστε το άρθρο

H Αλίνα Καμπάεβα, η οποία φημολογείται ότι έχει δεσμό με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, φαίνεται πως συμπεριλαμβάνεται στο έκτο πακέτο μέτρων που εισάγει η ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και άλλες χώρες έχουν σχεδιαστεί για να τιμωρήσουν όσους βρίσκονται στο κοντινό περιβάλλον του Πούτιν – οι ολιγάρχες, οι πολιτικοί και άλλοι αξιωματούχοι που λέγεται ότι επωφελήθηκαν από την σχέση τους με τον πρόεδρο.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις στις κόρες του Μαρία Βορόντσοβα και Κατερίνα Τιχόνοβα και όπως φαίνεται τώρα έχει έρθει η σειρά της Αλίνα Καμπάεβα, της φημολογούμενης συντρόφου του Πούτιν.

Πηγές επιβεβαίωσαν στο BBC ότι η Αλίνα Καμπάεβα βρίσκεται στην πιο πρόσφατη λίστα με άτομα που θα «τιμωρηθούν» από την ΕΕ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θα στοχοποιηθεί για τον ρόλο της στη διάδοση της προπαγάνδας του Κρεμλίνου και για τη «στενή σχέση» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Το προσχέδιο εγγράφου δεν την κατονομάζει ως σύντροφό του και η ΕΕ δεν έχει ακόμη υπογράψει επίσημα την πρόταση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μιλά ποτέ για την προσωπική του ζωή και οι φήμες γι’ αυτή είναι πολλές. Όταν τον ρωτούν για την ιδιωτική του ζωή, απορρίπτει την ερώτηση. Ωστόσο, έχει αρνηθεί ρητά ότι έχει σχέση με την Καμπάεβα.

Ποια είναι η Αλίνα Καμπάεβα

Το 2008, η εφημερίδα Moskovsky Korrespondent ανέφερε ότι σχεδίαζε να χωρίσει τη γυναίκα του Λιουντμίλα και να παντρευτεί την Καμπάεβα. Και οι δύο διέψευσαν το δημοσίευμα. Αμέσως μετά, οι αρχές έκλεισαν την εφημερίδα. Ο Πούτιν και η Λιουντμίλα ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους πέντε χρόνια αργότερα.

Την εποχή που ο Ρώσος πρόεδρος αρνιόταν ότι είχε σχέση με την Καμπάεβα, εκείνη έκανε στροφή από μια επιτυχημένη αθλητική καριέρα στον χώρο της πολιτικής.

Γεννηθείσα το 1983, ξεκίνησε τη ρυθμική σε ηλικία 4 ετών. Η προπονήτριά της, Ιρίνα Βίνερ, είπε: «Δεν πίστευα στα μάτια μου» όταν την είδα για πρώτη φορά. Η Καμπάεβα συνδύαζε ευκινησία και ευλυγισία, δύο καθοριστικά στοιχεία για τη ρυθμική γυμναστική.

Έκανε το ντεμπούτο της το 1996 και αναδείχθηκε νικήτρια το 1998 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ κατέκτησε το χάλκινο λόγω ενός λάθους με το στεφάνι. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στην Αθήνα το 2004 κατέκτησε χρυσό.

Η Καμπάεβα, «η πιο ευλύγιστη γυναίκα της Ρωσίας», όπως αποκαλείτο κάποτε, όταν αποσύρθηκε είχε 18 μετάλλια από παγκόσμια πρωταθλήματα και 25 από ευρωπαϊκά, πέραν των ολυμπιακών της. Ωστόσο δεν γλίτωσε το στίγμα του ντόπινγκ, καθώς το 2001 βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία.

Η ενασχόληση με την πολιτική

Περνώντας στην πολιτική, απέκτησε έδρα στη ρωσική Κάτω Βουλή, από το 2007 ως το 2014 με το κυβερνών κόμμα της «Ενωμένης Ρωσίας».

Το 2014 έγινε πρόεδρος του National Media Group που έχει μεγάλα μερίδια σε σχεδόν όλα τα μεγάλα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ. Αυτά είναι που μεταδίδουν το ρωσικό αφήγημα περί του πολέμου στην Ουκρανία, κατηγορώντας τους Ουκρανούς ότι βομβαρδίζουν τις ίδιες τους τις πόλεις και παρουσιάζοντας τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής ως «ελευθερωτές».

Η ίδια φαίνεται να έγινε πλούσια χάρη στη θέση της, καθώς έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι βγάζει περίπου 12 εκατ. δολάρια ετησίως.

Δεν είναι γνωστό πότε γνώρισε τον Πούτιν, ωστόσο δεν είναι σπάνιο αθλητές και αθλήτριες των Ολυμπιακών να συναντούν τον Ρώσο πρόεδρο. Υπάρχει μια φωτογραφία του ζευγαριού από το 2001, όταν ο Πούτιν της απένειμε Τάγμα Φιλίας –κορυφαία τιμή για τη χώρα.

Οι φήμες αναφέρουν ότι Αλίνα Καμπάεβα και Πούτιν έχουν παιδιά. Ελβετική εφημερίδα είχε γράψει ότι η Καμπάεβα απέκτησε ένα αγόρι το 2015 σε κλινική κοντά στη λίμνη Λουγκάνο και ένα άλλο παιδί, πάλι αγόρι, το 2019.

Ωστόσο οι Sunday Times και η Wall Street Journal είχαν μεταδώσει ότι έκανε δίδυμα το 2019 στη Μόσχα, αν και δεν συμφωνούν ως προς το πόσα παιδιά έχει κάνει.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο διαψεύδει τα δημοσιεύματα.

Το 2015 εκπρόσωπος του Πούτιν είχε πει πως «οι πληροφορίες για γέννηση ενός μωρού με πατέρα τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ο Πούτιν δεν έχει αναφέρει δημόσια ποτέ τα ονόματα των παιδιών του με τη Λιουντμίλα, λέγοντας απλά πως έχει δύο ενήλικες κόρες.

Η Καμπάεβα, από πλευράς της, βρίσκεται τόσο μπροστά στα φώτα, όσο και στην αφάνεια. Είχε εμφανιστεί σε εξώφυλλο της Vogue το 2011, φορώντας φόρεμα του γαλλικού οίκου Balmain. Επίσης ήταν λαμπαδηδρόμος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι της Ρωσίας το 2014.

Πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο εμφανίστηκε σε αθλητική διοργάνωση στη Μόσχα, όπου επιδοκίμασε τη ρωσική πολεμική προσπάθεια. Κάποιοι ανέφεραν ότι φορούσε βέρα.

Η Wall Street Journal έχει αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διστάζουν να της επιβάλουν κυρώσεις λόγω προβληματισμών ότι θα θεωρούνταν «πολύ προσωπικό πλήγμα» στον Πούτιν, που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Όταν ο Λευκός Οίκος είχε ερωτηθεί τον Απρίλιο γιατί δεν ήταν στην πιο πρόσφατη λίστα, η απάντηση ήταν πως «ουδείς είναι ασφαλής».

Με πληροφορίες από BBC

Όλη η επικαιρότητα