WEB tv Εκπαίδευση Ηλεία

Αλλαγή κλίματος για Μουσειολογία (και ΤΕΦΑΑ) μετά την επίσκεψη του δημάρχου Πύργου στην πρύτανη του Παν. Πατρών [VIDEO]

Σε αλλαγή του κλίματος –όσον αφορά το τμήμα Μουσειολογίας Πύργου– οδήγησε η χθεσινή επίσκεψη του δήμαρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κ. Αντωνακόπουλος βρέθηκε στο γραφείο της Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αργυρόπουλο, όπου μετά από γόνιμη συζήτηση διαφάνηκε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι δύο φορείς (Δήμος – Πανεπιστήμιο).

Μια εξέλιξη που απομακρύνει τα… «σύννεφα» που είχαν δημιουργηθεί μετά την γνωστοποίηση της είδησης ότι η Κοσμητεία του Πανεπιστημίου Πατρών θα συζητούσε το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του τμήματος Μουσειολογίας από τον Πύργο στην Πάτρα

Λίγες ώρες αργότερα, μετά την επίσκεψη του δήμαρχου Πύργου, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κοσμητείας του Πανεπιστημίου Πατρών όπου σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΑΤΡΙΣ, δεν συζητήθηκε και –κατ` επέκταση- δεν λήφθηκε κάποια σχετική απόφαση για το τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου…

Ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι απεύθυνε πρόσκληση στην Πρύτανι να επισκεφθεί τον Πύργο, με την κα Κυριαζοπούλου να την αποδέχεται. Η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες με κύριο θέμα την συζήτηση για την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.  Μάλιστα η κα Κυριαζοπούλου ζήτησε –παράλληλα- να ετοιμαστεί από πλευράς δήμου Πύργου φάκελος για την λειτουργία της Σχολής ΤΕΦΑΑ στον Πύργο.

Όλα τα παραπάνω θα απασχολήσουν το δημοτικό συμβούλιο Πύργου που αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου…

Νωρίτερα χθες το πρωί, εξερχόμενος από το γραφείο της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, ο δήμαρχος Πύργου τόνισε τα εξής «Εμείς ανησυχούμε γιατί όταν ανοίγει ένα θέμα πρέπει να προσέχεις προς τα πού θα πάει. Συναντήσαμε την Πρύτανι κα Βενετσάνα Κυριαζοπούλου που μας είπε ότι η συνεδρίαση της Κοσμητείας δεν πρόκειται να καταλήξει σε κάποια απόφαση καταστροφική για εμάς. Εμείς διευκρινίσαμε ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές Πύργου οι οποίες δεν είχαν δείξει και το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τη στήριξη των τμημάτων, πρώην ΤΕΙ και νυν ΑΕΙ, ήδη έχουμε εντάξει στο τεχνικό μας πρόγραμμα σημαντικά ποσά για την αναβάθμιση του κτιρίου που στεγάζει το τμήμα Μουσειολογίας, το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ θα μεταφερθεί από εκεί και το Λύκειο που καλύπτει το μισό κτίριο. Βεβαίως συζητήσαμε και την προοπτική του ΤΕΦΑΑ, διότι είναι κάτι πολύ σημαντικό που δένει με την περιοχή μας και την Αρχαία Ολυμπία, έχουμε υποδομές, ένα από τα καλύτερα κλειστά στάδια και πολλά γήπεδα.

Φεύγουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ η κα Πρύτανις μας είπε ότι θα κατέβει τις επόμενες ημέρες στον Πύργο για να συζητήσουμε εκτενέστερα. Είμαστε σε μια επικοινωνία και ελπίζουμε παρ` όλες τις αρνητικές συνθήκες που υπάρχουν, γιατί η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα κλείσει πολλά τμήματα, με επαμφοτερίζουσες ανακοινώσεις από την  υπουργό κα Κεραμέως. Νομίζω ότι δεν θα έχουμε κάτι αρνητικό από την Κοσμητεία… νομίζω ότι το θέμα θα μείνει στο επίπεδο της συζήτησης, όπως συζητάνε και γι` άλλα τμήματα, γιατί έχουν δοθεί και δικαιώματα.

Γιατί και οι πολιτικές επιλογές τις οποίες οι πολίτες κάνουν… και εδώ έρχεται και η ευθύνη του πολίτη… πρέπει να προσέχουμε και ποιόν ψηφίζουμε να μας διοικήσει, είτε είναι βουλευτές είτε δημοτικές αρχές, και να μην μένουμε μόνο στις καταγγελίες… να κάνουμε και αυτοκριτική».

«Όχι υποσχέσεις και λόγια για επικοινωνιακή ωραιοποίηση»…

Ο κ. Αντωνακόπουλος πρόσθεσε ότι «Φέτος στη Μουσειολογία έχουν γραφτεί 240 φοιτητές στο τμήμα και φοιτούν οι 220… είναι πολύ σημαντικό. Έφυγαν και κάποιοι καθηγητές, με βάση το νόμο που υπήρχε από την προηγούμενη Κυβέρνηση… αυτό ήταν υπονομευτικό αφού θα επέλεγαν την Πάτρα. Μια τέτοια απόφαση αποδυνάμωσε τα Πανεπιστημιακά τμήματα των πόλεων, όπως ο Πύργος. Η νέα Κυβέρνηση ενώ δίνει θέσεις στα Πανεπιστήμια δεν έλαβε πρόνοια να δοθούν και θέσεις καθηγητών στις επαρχιακές πόλεις. 38 θέσεις… όλες στην Πάτρα; Υπάρχει αντίφαση λόγων και πράξεων… από λόγια έχουμε χορτάσει, πράξεις και αποφάσεις θέλουμε! Όχι υποσχέσεις και λόγια για επικοινωνιακή ωραιοποίηση μιας πολύ κακής καταστάσεως».

«Θα διεκδικήσουμε την λειτουργία ΤΕΦΑΑ στον Πύργο» 

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος, χαρακτήρισε ως εποικοδομητική την συνάντηση με την Πρύτανι κα Κυριαζοπούλου και συμπλήρωσε πως «Από την πλευρά μας, οι Τεχνικές Υπηρεσίες θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους το επόμενο διάστημα στην βελτίωση των αθλητικών υποδομών προκειμένου να συνταχθεί ένας φάκελος που θα καταθέσουμε στο υπουργείο Παιδείας για την λειτουργία της Σχολής ΤΕΦΑΑ στον Πύργο. Ένα τμήμα που ιδρύθηκε με νόμο από την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά αυτή τα στιγμή είναι υπό αναστολή καθώς η νέα υπουργός Παιδείας είπε ότι θα αξιολογηθούν τα νεοϊδρυθέντα τμήματα της χώρας. Αφού έχουμε και τη συναίνεση της Πρυτανείας, όπως μας είπε η κα Κυριαζοπούλου, θα ετοιμάσουμε φάκελο ώστε να είμαστε πανέτοιμοι για να διεκδικήσουμε την λειτουργία του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο».

Όλη η επικαιρότητα