Εκλογές Ηλεία Πολιτική

Αλλαγή πλάνων στα ψηφοδέλτια λόγω ποσόστωσης – Στο 40% η εκπροσώπηση των γυναικών, εφόσον ψηφιστεί νέα τροπολογία

Ακούστε το άρθρο

Ανακατατάξεις στα κομματικά, αλλά και στα αυτοδιοικητικά επιτελεία επιφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή σχετικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, προτείνεται η αύξηση του ποσοστού του αριθμού των υποψηφίων ανά φύλο από 30% σε 40% ανά εκλογική περιφέρεια, με το αιτιολογικό ότι θα λειτουργήσει ως εργαλείο ουσιαστικής ισότητας και θα ενισχύσει την παρουσία των γυναικών στην πολιτική ζωή.

Αυτό σημαίνει, όσον αφορά την Ηλεία, ότι θα πρέπει οι τρεις από τις επτά θέσεις του ψηφοδελτίου να καλυφθούν από γυναίκες, αντί για δύο που ίσχυε ως τώρα. Επομένως τα κομματικά επιτελεία καλούνται να αναθεωρήσουν  τα σχέδιά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για παράδειγμα, το Κίνημα Αλλαγής έχει ανακοινώσει τους έξι από τους επτά υποψηφίους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο γυναίκες, η Εύη Βεργοπούλου και η Δήμητρα Ζαφειροπούλου. Εφόσον τελικά ψηφιστεί η προτεινόμενη ρύθμιση, η θέση που απομένει, υποχρεωτικά θα καλυφθεί από γυναίκα.

Στη Νέα Δημοκρατία τα μόνα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί επίσημα είναι ο Κώστας Τζαβάρας, καθότι νυν βουλευτής, και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παρουσία της Διονυσίας Αυγερινόπουλου στο ψηφοδέλτιο, αφού χαίρει εκτίμησης σε επίπεδο ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και η προηγούμενη κοινοβουλευτικής της παρουσία έχει αξιολογηθεί με θετικό πρόσημο. Τα άλλα ονόματα που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς είναι η εκπαιδευτικός Αριστέα Παπαδοπούλου, η οποία έχει διατελέσει και Αναπλ. Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, και η πρώην γραμματέας ΔΗΜΤΟ Πύργου, Αλεξάνδρα (Σάντρα)  Παπαδοπούλου, ενώ πάντα υπολογίζεται και η Κρινιώ Κανελλοπούλου.

Η ουσία είναι ότι για τους υπόλοιπους «μνηστήρες» δυσκολεύουν τα πράγματα, καθότι απομένουν τρεις θέσεις  διεκδικούμενες για τον Θοδωρή Βλαγκούλη, τον Νίκο Καλάκο, τον Αλέξη Καστρινό, τον Ανδρέα Νικολακόπουλο και τον Γαβρίλη Λιατσή.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιες ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015 η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και η Ευγενία Παπαδοπούλου. Τώρα θα πρέπει να προστεθεί άλλη μία γυναίκα, αν είναι και πάλι οι ίδιες υποψήφιες, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πιθανότατα θα προστεθεί στο ψηφοδέλτιο ο πρώην γ.γ. Διονύσης Καλαματιανός.

Στο 50% των εδρών οι σύμβουλοι

Στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και τροπολογία που αυξάνει τον αριθμό των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Όπως αναφέρουν τα άρθρα 52 και 71, ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων πρέπει να είναι ίσος, τουλάχιστον, με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%, από 30% που ίσχυε βάσει «Κλεισθένη». Η συγκεκριμένη αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ειδικά στους δήμους, αφού για λόγους γοήτρου κανένας δεν θα θελήσει να έχει λιγότερους υποψηφίους. Υπενθυμίζεται ότι παραμένει σε ισχύ η ποσόστωση 40% για τις γυναίκες στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς.

Όλη η επικαιρότητα