Ελλάδα

Αλλάζει το πρόγραμμα του Λυκείου από το 2018

lykeio.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στους ρυθμούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κινείται το υπουργείο Παιδείας μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου «Αθηνά» για την τριτοβάθμια. Χθες Τετάρτη, ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι μέσα στον Απρίλιο θα δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο για το νέο πρόγραμμα σπουδών του γενικού και του επαγγελματικού λυκείου.

Ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα αλλάξει από το 2018, «τουλάχιστον πάντως όχι μέχρι το 2017», όπως είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος. Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε (ρ/σ Βήμα) ότι μετά το σχέδιο «Αθηνά» «επόμενο βήμα είναι να καταθέσουμε μέσα σ’ αυτόν τον μήνα το νομοσχέδιο για το νέο πρόγραμμα σπουδών του λυκείου και του τεχνολογικού λυκείου, έπειτα από τη διεξαγωγή με όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα ενός ευρέος και δημόσιου εθνικού διαλόγου».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι εάν υπάρξουν αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα πρόσβασης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αυτές θα γίνουν μετά το 2018. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για επικείμενες αλλαγές στον τρόπο των εξετάσεων, τουλάχιστον έως το 2016-17, δεδομένου ότι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αλλαγές, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για να τις κρίνουμε συνολικά και να δούμε αν θα υπάρξει ανάγκη αλλαγών στο σύστημα των εξετάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι αυτές τις ημέρες ομάδα εργασίας στο υπ. Παιδείας μελετά το θέμα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της, το πόρισμα της επιτροπής θα εισαχθεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ενώ θα ζητηθεί και η γνώμη του ΕΣΥΠ, που θα ανασυσταθεί. Πάντως, έως τώρα για το γενικό λύκειο έχει κατατεθεί η πρόταση επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία εισήγαγε στο λύκειο φροντιστηριακού τύπου ώρες και ερευνητικές εργασίες ενώ μείωνε τα μαθήματα.

Με βάση την πρόταση, οι εξετάσεις για τα ΑΕΙ θα γίνονται κεντρικά, σε μικρό αριθμό μαθημάτων (πιθανότατα 4) και τα ΑΕΙ θα καθορίζουν τον συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων. Επί υπουργίας Γ. Μπαμπινιώτη παρουσιάστηκε πρόταση, που όμως δεν προχώρησε.

Ως προς το νέο τεχνολογικό λύκειο, επίσης, επί υπουργίας Διαμαντοπούλου παρουσιάστηκε πρόταση, βάσει της οποίας οι απόφοιτοι του ΤΕΛ αποκτούν ελεύθερη πρόσβαση στα ΤΕΙ της ειδικότητάς τους, δυνατότητα εισαγωγής στα ΑΕΙ μέσω ειδικής προετοιμασίας και επαγγελματικά δικαιώματα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν πιστοποιήσει τις γνώσεις τους. Οι σπουδές στο τεχνολογικό λύκειο διαρκούν 3+1 έτη, με το τέταρτο να είναι έτος ειδίκευσης.

Όλη η επικαιρότητα