Ηλεία

Αλωνιστική μηχανή μιας άλλης εποχής στο Λαογραφικό Μουσείο Αγ. Μαύρας

Ακούστε το άρθρο

Ένα σπάνιο αντικείμενο βρίσκεται στο Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας του  Δήμου Πηνειού: Η πρώτη αλωνιστική μηχανή που ήρθε στη χώρα μας και τη λένε “ΠΑΤΟΖΑ”, είναι  το νέο σπάνιο και μοναδικό έκθεμα στη διάθεση των επισκεπτών.

Σύσσωμη η κοινωνία της Αγίας Μαύρας υποδέχθηκε το νέο μεγάλο απόκτημα του μουσείου που θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες.

Παρούσα ήταν στην υποδοχή και σύσσωμη η δημοτική αρχή του δήμου Πηνειου, ο δήμαρχος Α. Μαρίνος και οι αντιδήμαρχοι Πανος Θεοδωρακοπουλος, Γ.Παναγουλιας, Σπ. Βασιλειου. Ο κόσμος που βρισκόταν στο προαύλιο του Μουσείου, χειροκρότησε οταν περασε η “Πατοζα” την πορτα του μουσειου που ρυμουλκούσε ο επιχειρηματίας Μπαμπης Σταμιρης με το τεράστιο τρακτερ του.

Για την απόκτηση αυτού του πολύτιμου εκθέματος βοήθησαν τα μέγιστα ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Χρ.Βασιλοπουλος καθώς και ο αδελφός του  Γιωργος Βασιλοπουλος. Παρών ήταν και ο σύμβουλος του Μουσειου λαογράφος, Ηλιας Τουτουνης ο οποιος μίλησε για τη λειτουργία και την προσφορά της “πατόζας” στην τοπική οικονομία από το 1920 εως σημερα. Όλοι οι παρευρισκόμενοι έμειναν εντυπωσιασμένοι με όσα άκουσαν και έμαθαν.

Η καρδιά του Μουσείου Γρηγόρης Γιαννακόπουλος συγκινημένος δήλωσε: “Από σήμερα το μουσείο μας κατατάσσεται στα καλυτερα της Ελλαδας! Ευχαριστω πολύ τους ευγενείς και γενναιόδωρους δωρητές !Τον αντιπεριφερειάρχη Θοδωρο Βασιλόπουλο, το δήμαρχο Πηνειού Ανδρεα Μαρίνο, τον επιχειρηματία Γιώργο Βασιλοπουλο,τον επιχειρηματία  Μπάμπη Σταμιρη,το λαογράφο Ηλία Τουτουνη,και ολους τους δωρητές και εθελοντές του Λαογραφικού Μουσείου Αγ. Μαύρας”.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος, δηλωσε εντυπωσιασμένος από τον πλούτο του μουσειου,και για τη ν συμβολή του νεου πολυτιμου αποκτηματος. Προσθεσε πως θα βοηθησει ο δημος Πηνειου σε όσες υποδομές χρειαστούν για να προστατευτούν τα βαρυσημαντα εκθεματα.

Όλη η επικαιρότητα