Lifestyle Smile

Αλωπεκία: Τι είναι η νόσος από την οποία πάσχει η Jada Pinkett Smith

Η μάχη της Jada Pinkett Smith, με την αλωπεκία, αποκαλύφθηκε το 2018.
Ακούστε το άρθρο

Η γροθιά του Will Smith στον Chris Rock στην σκηνή των Όσκαρ 2022, για το «αστείο» σχετικά με το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του Jada Pinkett Smith, έγινε το απόλυτο viral της φετινής απονομής, πυροδοτώντας ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός (social) media.

Η μάχη της Jada Pinkett Smith, με την αλωπεκία, αποκαλύφθηκε το 2018. Έκτοτε η ίδια αντιμετωπίζει γενναία τις προκλήσεις της νόσου. Μιλά δημόσια, δίνοντας κουράγιο στις γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια θέση. Με ένα βίντεό της στο Instagram, μίλησε για την αλωπεκία και τη γραμμή που είχε εντοπίσει στο κεφάλι της. «Σε αυτή τη φάση, μπορώ πλέον και γελάω. Ξέρετε όλοι ότι αγωνίζομαι ενάντια στην αλωπεκία. Ξαφνικά, μια μέρα, δείτε αυτή τη γραμμή: Εμφανίστηκε από το πουθενά και θα είναι πιο δύσκολο να την κρύβω. Σκέφτηκα λοιπόν να το μοιραστώ μαζί σας για να μην κάνετε ερωτήσεις», λέει στο βίντεο.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Jada Pinkett Smith αποφάσισε να ξυρίσει τελείως το κεφάλι της, μετά από προτροπή της κόρης της, Willow Smith. Σε παλιότερη συνέντευξή της, η γνωστή ηθοποιός έχει μοιραστεί πόσο τρομακτικό ήταν να αντιμετωπίσει την αλωπεκία όταν εμφανίστηκε. «Ήμουν στο ντους και ξαφνικά τούφες μαλλιών έμειναν στα χέρια μου. Είπα “Θεέ μου, γίνομαι καραφλή; Ήταν από αυτές τις φορές που τρέμεις από φόβο. Γι’ αυτό έκοψα τα μαλλιά μου και θα συνεχίσω να το κάνω».

Πολλές μαύρες γυναίκες πάσχουν από αλωπεκία. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2016 σε 5.594 μαύρες, το 47,6% βρέθηκε με αλωπεκία και μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία δεν καταφεύγει σε ιατρική βοήθεια.

Τι είναι η αλωπεκία

Η γυναικεία τριχόπτωση είναι περισσότερο ύπουλη σε σχέση με την ανδρική, γιατί δε γίνεται αμέσως αντιληπτή. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που έχει μεγάλο αντίκτυπο στη γυναικεία ψυχολογία. Αλωπεκία είναι μια απρόβλεπτη, καλοήθης νόσος αγνώστου αιτιολογίας, στην οποία παρατηρείται η τέλεια έλλειψη ή και αραίωση των τριχών της κεφαλής ή και του σώματος λόγω πτώσεως και σπάνια λόγω αγενεσίας.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούν την αλωπεκία είναι διάφοροι:

γενετικοί παράγοντες-κληρονομικότητα (10%-42% θετικό οικογενειακό ιστορικό),
σωματικό και ψυχικό στρες,
τραυματισμοί και παρατεταμένα εμπύρετα νοσήματα
αυτοάνοσα νοσήματα,
θυρεοειδοπάθειες,
αναιμία,
σακχαρώδης διαβήτης,
μυασθένεια,
ελκώδη κολίτιδα.
Συσχέτιση με λοιμώξεις, φάρμακα και ψυχολογικοί παράγοντες είναι μερικά ακόμη από τα αίτια.

Είδη αλωπεκίας

Οι αλωπεκίες διακρίνονται σε:

Διάχυτη (απώλεια τριχών απo όλο το τριχωτό της κεφαλής
Περιγεγραμμένη (κατά πλάκες)
Ολική αρχικά, παροδική και μόνιμη στην συνέχεια
Ουλωτική και μη-ουλωτική

Στην μη-ουλωτική αλωπεκία συναντάμε 3 τύπους:

Ανδρογενετικού τύπου (φαλάκρα)
Γυροειδής
Τριχορροή (effluvium) αναγενή ή τελογενή

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν γυροειδή αλωπεκία, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο γιατί. Η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς και στα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Σε αντίθεση με την τριχόπτωση γυναικείου τύπου, η οποία είναι μια σταδιακή αραίωση των μαλλιών που καλύπτει μια μεγάλη περιοχή, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή. Η περιοχή μπορεί σταδιακά να επεκταθεί, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη τριχόπτωση.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την αλωπεκία, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες. Σήμερα αρκετοί γιατροί χρησιμοποιούν και εναλλακτικές θεραπείες για την αλωπεκία όπως μεσοθεραπεία με βιταμίνες και φιναστερίδη τοπικά, διέγερση τριχοθυλακίων με lasers, μεθόδους που σε κάποιες περιπτώσεις συμβάλλουν στην διατήρηση των μαλλιών.

Πηγή: LADYLIKE

Όλη η επικαιρότητα