Αποδράσεις

Αλβανική Ριβιέρα

alvaniki_riviera.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου του Βουθρωτού, λίγα χιλιόμετρα έξω από τους Αγίους Σαράντα, τα γκρουπ των δυτικοευρωπαίων τουριστών αναζητούν τα υψωμένα ταμπελάκια των ξεναγών τους. Οι Ολλανδοί Πίτερ Γιανς και Μπρέγιε Μπίμανς, μαζί με την ενός έτους κόρη τους, κατηφορίζουν το λόφο. Οργάνωσαν μόνοι τους το δεκαήμερο ταξίδι στην Αλβανική Ριβιέρα, όπως ονομάζεται στους τουριστικούς οδηγούς η ακτογραμμή από τους Αγίους Σαράντα, απέναντι από την Κέρκυρα, έως βορειοδυτικά στον Αυλώνα.

Ο Πίτερ εργάζεται ως μηχανικός στο Αμστερνταμ. Τα 1.400 ευρώ που κόστισε στην οικογένεια το ταξιδιωτικό πακέτο (διαμονή με πρωινό, αεροπορικά εισιτήρια) του φάνηκαν λογική τιμή. Ο ίδιος είχε επισκεφτεί την Κρήτη πριν από έξι χρόνια. «Οι τουριστικές υποδομές δεν συγκρίνονται με της Ελλάδας. Αυτό που μας κέντρισε όμως το ενδιαφέρον ήταν οι ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε ολλανδικές εφημερίδες, που διαφήμιζαν την Αλβανία ως τον “τελευταίο άγνωστο παράδεισο της Ευρώπης”», λέει.

Πριν από μερικούς μήνες, οι New York Times συμπεριέλαβαν την Αλβανία στους 52 top προορισμούς για το 2014. «Κολυμπήστε δίπλα σε εγκαταλελειμμένα οχυρά και παρακολουθήστε την άνοδο της παλίρροιας απολαμβάνοντας φρέσκο ψάρι. Αυτή είναι η Ευρώπη, όταν είναι… φρέσκια και φθηνή», ανέφερε το δημοσίευμα. Μπορεί αυτή η νέα μόδα να επηρεάσει τους δείκτες του ελληνικού τουρισμού; Μπορούν τα θέρετρα της Αλβανικής Ριβιέρας να «κλέψουν» επισκέπτες από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από τα νησιά του Ιονίου; Ταξιδέψαμε εκεί για να το διαπιστώσουμε…

Από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας στους… Αγίους Σαράντα

Στα ανοιχτά του λιμανιού των Αγίων Σαράντα διακρίνονται δύο πλοιάρια με αφετηρία την Κέρκυρα, από τα οποία θα αποβιβαστούν περίπου 400 τουρίστες. Με λεωφορεία θα αναχωρήσουν για ημερήσια εκδρομή στις γύρω παραλίες. Οι αυθημερόν εκδρομές από την Κέρκυρα ξεκινούν στις αρχές Μαΐου, ωστόσο φέτος, για πρώτη φορά, πολλοί τουρίστες, κυρίως Σκανδιναβοί, χρησιμοποιούν το ελληνικό νησί ως πέρασμα για πολυήμερες διακοπές στην Αλβανία. «Χιλιάδες τουρίστες φτάνουν στο αεροδρόμιό μας, από εκεί στο λιμάνι και περνούν απέναντι. Αυτοί εσφαλμένα καταγράφονται στις αφίξεις προς το νησί μας», λέει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Γιώργος Ζούπας.

Η Αλβανία ανέθεσε πρόσφατα σε ολλανδική εταιρεία, έναντι 540.000 ευρώ, την τουριστική της προβολή και αναμένει φέτος περίπου 3 εκατομμύρια αφίξεις. Στο παραλιακό μέτωπο (απέναντι από την Κέρκυρα) υπολογίζεται ότι θα καταλύσουν 500.000 τουρίστες. Σε τηλεφωνική συνομιλία μας, η διευθύντρια του Αλβανικού Οργανισμού Τουρισμού, Τζούλια Ντάμε, μας είπε ότι τα έσοδα υπολογίζεται να φτάσουν στα 1,2 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικό για μια χώρα με ασθενή οικονομία και υψηλό δείκτη ανεργίας.

Στην παραλία των Αγίων Σαράντα, τουρίστες κάνουν ηλιοθεραπεία και αγοράζουν σουβενίρ. Προτιμούν κυρίως τις κούπες με τη σημαία της Αλβανίας αλλά και τα μικρά ομοιώματα πολυβολείων της περιόδου Χότζα, που χρησιμοποιούνται ως σταχτοδοχεία και πωλούνται προς 3 ευρώ. Εκτός από τους Σκανδιναβούς, υπάρχουν πολλοί Πολωνοί (800.000 θα επισκεφτούν φέτος όλη την Αλβανία), ενώ περίπου 1 εκατομμύριο Κοσσοβάροι αναμένονται τον Αύγουστο.

Οι τιμές στην εστίαση είναι χαμηλές. Σε καλό εστιατόριο πληρώσαμε 15 ευρώ για σαλάτα του σεφ, μακαρονάδα, φιλέτο κοτόπουλο, δύο μπίρες και δύο αναψυκτικά. Οι σερβιτόροι -ο μισθός τους είναι περίπου 200 ευρώ- μιλούν τα βασικά αγγλικά και αρκετοί ιταλικά. Παραδοσιακή αλβανική κουζίνα δεν προσφέρεται (εκτός από τα τοπικά μύδια). Το βράδυ ο νεαρόκοσμος μετακινείται στην ανατολική πλευρά, όπου βρίσκονται πολλά νυχτερινά κέντρα. Εως το ξημέρωμα, ακούγονται στη διαπασών ελληνικά σουξέ. Αίσθηση ασφάλειας υπάρχει, παρότι σπάνια συναντά κανείς αστυνομικό. Αντίθετα με την εστίαση, το κόστος διαμονής δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Η τιμή του δίκλινου σε ξενοδοχείο 4 αστέρων είναι γύρω στα 50 ευρώ με πρωινό.

Ταξιδεύουμε προς τη Χειμάρρα, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά. Προσπερνάμε δαντελωτές ακτές ανέγγιχτες από την ανάπτυξη. Ελάχιστα μπιτς μπαρ και υποτυπώδη κάμπινγκ υπάρχουν μόνο. Σε μια στροφή πέφτουμε πάνω σε μια ομάδα δέκα ποδηλατών. Είναι Βρετανοί και κάνουν το γύρο της Αλβανίας, έχοντας κλείσει πακέτο εναλλακτικών διακοπών σε γραφείο της πατρίδας τους.  «Επισκέπτομαι τη χώρα για πρώτη φορά», λέει ο Μπομπ Στριτ, 48 ετών, μηχανολόγος μηχανικός από το Μπρίστολ. «Μου αρέσουν η απόλυτη ησυχία στο δρόμο και το φαγητό. Οι ντόπιοι δεν γνωρίζουν αγγλικά, αλλά είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν». Εχει επισκεφτεί και την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία. Εκτός από το χαμηλότερο κόστος εστίασης και διαμονής, παρατηρεί ότι υπάρχουν ελλείψεις στις αλβανικές τουριστικές υποδομές. Ο ίδιος πλήρωσε για τον εαυτό του 1.250 ευρώ για επταήμερο ταξίδι, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων και της διαμονής σε καλά ξενοδοχεία, αποδεικνύοντας ότι τα τουριστικά πακέτα με προορισμό την Αλβανία από τη δυτική Ευρώπη είναι ακριβά.

Η περιοχή της Χειμάρρας, πόλης με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό, υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 40.000 τουρίστες, κυρίως Αλβανούς και Κοσσοβάρους. Ο δήμαρχος Γιώργος Γκόρος ανέλαβε πρωτοβουλίες από κοινού με τους δημάρχους Κέρκυρας και Ιωαννίνων, ώστε να προσελκυστούν Ιάπωνες, Ισραηλινοί και Σκανδιναβοί τουρίστες. Στην παραλία συναντάμε τους Νορβηγούς Αντρέα Ούβανγκ και Βερόνικα Γκούλμπραντσεν, με σακίδια στην πλάτη. «Αναζητούμε άγνωστους προορισμούς», λένε, γιατί «πού ξέρεις; Σε λίγα χρόνια η Αλβανία μπορεί να έχει γίνει σαν την Ισπανία!».

Τα σημάδια μιας απότομης ανάπτυξης ήταν εμφανή σε όλη τη διάρκεια του οδοιπορικού μας. Το συμπέρασμά μας; Για να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική η Αλβανική Ριβιέρα, πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τις «παιδικές ασθένειες» της άνευ σχεδίου τουριστικής «έκρηξης» – όπως η άναρχη δόμηση κατά μήκος των ακτογραμμών. Πρέπει να αποκτήσει το δικό της ιδιαίτερο χρώμα, τη δική της γαστρονομική κουλτούρα – μια ταυτότητα που θα την κάνει να ξεχωρίζει.

www.kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα