Ηλεία

Ηλεία: Άλυτη «θηλιά» τα χρέη των ΟΕΒ προς τη ΔΕΗ – Στα 9,5 εκατ. ευρώ έφτασαν οι οφειλές, προειδοποίηση για διακοπή

Ακούστε το άρθρο

Με τον κίνδυνο του «μπλακάουτ» θα συνεχίσουν να πορεύονται οι ΤΟΕΒ της Ηλείας και ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, αφού δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα λύση που θα διευθετεί οριστικά τα χρέη προς τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με έγγραφο της ΔΕΗ, το οποίο διαβίβασε στον βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Γ. Κουτσούκο, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, τα χρέη των έξι ΤΟΕΒ της Ηλείας και του ΓΟΕΒ έχουν φτάσει στα 9,4 εκατ. ευρώ, από 8,5 εκατ. ευρώ που ήταν το περσινό καλοκαίρι, εξέλιξη κάθε άλλο παρά ευχάριστη.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, έκανε συναντήσεις με διοικήσεις οργανισμού και αφού καταγράφηκαν τα θέματα και οι οικονομικές δυνατότητες, προτάθηκαν εξατομικευμένες και βιώσιμες λύσεις διακανονισμών οφειλών, στις οποίες ανταποκρίθηκαν  θετικά όλοι οι οργανισμοί.

Ωστόσο η ΔΕΗ επισημαίνει ότι αν διαπιστωθεί σκόπιμη ασυνέπεια «προτίθεται να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα, μη αποκλειόμενης της παύσης εκπροσώπησης, οπότε οι ασυνεπείς Οργανισμοί θα πρέπει να απευθυνθούν σε άλλο πάροχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους όρους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας».

Από την πλευρά του ο υπουργός αναφέρει ότι δεν μπορεί να δοθεί λύση με ενιαία ρύθμιση, πχ με 120 δόσεις όπως είχε αναφέρει ο κ. Κουτσούκος στη Βουλή, καθώς υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες οφειλετών, και έκανες λόγο για οικονομικές ατασθαλίες σε ορισμένους οργανισμούς.

«Μελέτη ορκωτού λογιστή εντόπισε θέµατα κακοδιαχείρισης ορισµένων διοικήσεων ΤΟΕΒ και συνεπώς για όσους εµπίπτουν σε αυτή την κατηγορία οφειλετών απαιτούνται διαφορετικού τύπου ρυθµίσεις. Στην περίπτωση των ΤΟΕΒ που δείχνουν διάθεση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η ∆ΕΗ θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου και να στηρίξει τη µεγαλύτερη δυνατή ρύθμιση όσον αφορά τις προκαταβολές και το χρονικό διάστηµα αποπληρωµής των δόσεων», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Ο Ηλείος βουλευτής στην πρόσφατή τοποθέτησή του στη Βουλή στηλίτευσε την απόφαση της ΔΕΗ αλλά και την τωρινή της στάση, λέγοντας ότι δεν λύνει το πρόβλημα,

«Ανάγκασε έναν ΤΟΕΒ να εκταμιεύσει 500.000 ευρώ, που θα του χρειάζονταν για τα λειτουργικά, με απειλή να κλείσει φυλακή τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Και τώρα κάνει μία πρόταση η οποία οδηγεί σε μη βιώσιμη διαχείριση. Διότι όταν θα τους πάρει όλες τις εισπράξεις, δεν θα μπορούν να πληρώνουν τα υπόλοιπα λειτουργικά. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι εισπράξεις δεν φτάνουν για να πληρώσουν τη δόση που τους προτείνει η ΔΕΗ. Έχουν μειωθεί οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, άρα οι εισπράξεις έχουν περιοριστεί, και έχει αυξηθεί το κόστος της ενέργειας. Άρα, δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ρύθμιση», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος στη συζήτηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλη.

Όλη η επικαιρότητα