Ηλεία

Αμαλιάδα: Αλλάζει το Λαζαράκειο!

Το Λαζαράκειο Μέγαρο αλλάζει πλήρως την εικόνα του, αφού μπαίνει σε φάση υλοποίησης από τον Δήμο Ήλιδας το έργο «Επισκευή – Ενεργειακή Αναβάθμιση του Λαζαράκειου Δημοτικού Κτιρίου» προϋπολογισμού 3,3 εκατ. Ευρώ.
Ακούστε το άρθρο

Τόσο εμφάνιση όσο και χρήση αλλάζει το αμέσως επόμενο διάστημα το κτίριο του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου Αμαλιάδας, καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», αυτό πρόκειται να μετατραπεί σε «σημείο» πολιτισμού και όχι μόνο θα περιλαμβάνει Μουσείο με την ιστορία της πόλης αλλά και θερινό κινηματογράφο που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην ταράτσα των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό, το Λαζαράκειο Μέγαρο αλλάζει πλήρως την εικόνα του, αφού μπαίνει σε φάση υλοποίησης από τον Δήμο Ήλιδας το έργο «Επισκευή – Ενεργειακή Αναβάθμιση του Λαζαράκειου Δημοτικού Κτιρίου» προϋπολογισμού 3,3 εκατ. Ευρώ.

Το αρχικό έργο αφορά την στατική επάρκεια του κτιρίου και θα γίνει με βάση τα σημερινά δεδομένα και την σύγχρονη τεχνολογία. Έτσι, στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το Λαζαράκειο θέατρο στο ισόγειο, θα τοποθετηθούν 8 κολώνες για την ενίσχυση του κτιρίου, ενώ ο χώρος θα χρησιμοποιείται πλέον ως αίθουσα εθιμοτυπίας και πολλαπλών χρήσεων για τις επίσημες τελετές, όπως είναι οι Εθνικές Εορτές και ο εορτασμός του Πολιούχου Αγίου Αθανασίου.

Το γραφείο του δημάρχου στον πρώτο όροφο του Λαζαράκειου θα ανακαινιστεί πλήρως, ενώ στον υπόλοιπο χώρο θα δημιουργηθεί μουσείο με την ιστορία της Αμαλιάδας.

Στη συλλογή του θα περιλαμβάνονται κειμήλια και έγγραφα από παλαιούς δημάρχους, ευεργέτες της πόλης, στα οποία θα παρουσιάζονται οι ιστορικοί της σταθμοί και τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα.

Η ιστορία της Αμαλιάδας θα στεγάζεται όλη μαζί, για πρώτη φορά, σε έναν χώρο, ενώ εκεί αναμένεται να τοποθετηθεί και μέρος του πλούσιου αρχείου του αείμνηστου δημάρχου Σπύρου Μπεράτη.

Ο δεύτερος όροφος θα χρησιμοποιείται για την τέλεση των πολιτικών τελετών (γάμοι, βαπτίσεις), ενώ παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός χώρος προκειμένου οι νεόνυμφοι να μπορούν στη συνέχεια να παραχωρούν μια μικρή δεξίωση για τους καλεσμένους τους.

Μεταφέρονται οι υπηρεσίες

Εξάλλου για την έναρξη των εργασιών στο Λαζαράκειο οι Οικονομικές και Διοικητικές Υπηρεσίες που στεγάζονται στον χώρο καθώς και η Ταμειακή Υπηρεσία, πρόκειται τις επόμενες ημέρες να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του παλιού ΤΕΙ στην είσοδο της πόλης στην οδό Αντωνίου Πετραλιά καθώς έως τέλος Σεπτεμβρίου εγκαθίσταται ο εργολάβος που θα προχωρήσει στις εργασίες στο Λαζαράκειο.

Μάλιστα ήδη αυτό το διάστημα έχουν ξεκινήσει εργασίες διαμόρφωσης και των εγκαταστάσεων του πρώην ΤΕΙ που θα μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες.

Όλη η επικαιρότητα