Εκπαίδευση

Αμαλιάδα: Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του νέου ΤΕΙ!

tei-2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη λειτουργίας του νέου τμήματος «Τεχνολόγων Γεωπόνων» του ΤΕΙ Αμαλιάδας, με τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη να δηλώνει ότι ο δήμος «αναλαμβάνει το κόστος και την ευθύνη ώστε η έναρξη των σπουδών σε αυτό το τμήμα να γίνει κάτω από τις καλύτερες συνθήκες και σε σχέση με την υλικοτεχνική υποδομή και σε σχέση με τη συνολική λειτουργία του», ενώ ήδη έχει τεθεί το χρονοδιάγραμμα από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Λυμπέρης σε καθημερινή βάση δρομολογεί όλες τις διαδικασίες για την ομαλή έναρξη λειτουργίας του νέου τμήματος και σχεδόν καθημερινά επισκέπτεται και το κτίριο του τμήματος, στο οποίο θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ παράλληλα επίκειται και η μετακόμιση του τμήματος Θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ανθοκομίας από το Μεσολόγγι, το οποίο μετονομάσθηκε και υπό τη νέα ου μορφή θα λειτουργεί στην Αμαλιάδα.

Όλα στην ώρα τους

Από την πλευρά του δήμου υπάρχει αισιοδοξία, ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, ενώ σύμφωνα και με το σχετικό έγγραφο που απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κ. Σωκράτης Καπλάνης  στον πρόεδρο και τα μέλη του Τμήματος «Τεχνολόγων Γεωπόνων», το οποίο κοινοποιείται στον Δήμαρχο Ήλιδας και το Υπουργείο Παιδείας, κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν στην μετεγκατάσταση του τμήματος από το Μεσολόγγι, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, που σημαίνει ότι αυτό δεν επηρεάζει διόλου τη λειτουργία του νέου τμήματος στην Αμαλιάδα.

Όπως επισημαίνεται και στο έγγραφο του κ. Καπλάνη, ήδη η γραμματεία του τμήματος λειτουργεί στην Αμαλιάδα στο παλιό κτίριο του ΤΕΙ και οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι δηλώσεις μαθημάτων από τους φοιτητές των λοιπών εξαμήνων θα γίνουν επίσης στην Αμαλιάδα από τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα του Τμήματος.

Ωστόσο, τονίζεται ότι επιβάλλεται η άμεση μεταφορά αρχείων, εξοπλισμού γραφείων και εργαστηρίων. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να γίνει η μεταφορά των αρχείων του Τμήματος από την Γραμματεία στο Μεσολόγγι, καθώς επίσης να τακτοποιηθεί το θέμα της επίπλωσης των γραφείων του Τμήματος.

Επίσης, εντός της εβδομάδας θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταφορά των εργαστηρίων του Τμήματος, με προτεραιότητα στα εργαστήρια των Α, Β, Γ και Ε εξαμήνων, ενώ για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου δρομολογείται η μεταφορά του μεγάλου θερμοκηπίου.

Στόχος δεκαετίας

Ο κ. Λυμπέρης τόνισε ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος ήταν ένα όραμα από το 2001 το οποίο πραγματοποιείται τώρα και επεσήμανε ότι δίνεται έτσι η ευκαιρία στον τόπο, ώστε η διασύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την γεωργική παραγωγή να φέρει τα αποτελέσματα που θα δώσουν την επιθυμητή ανάπτυξη στον τόπο.

«Η συνεργασία μας και με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και με το Υπουργείο Παιδείας είναι συνεχής και σε εξέλιξη, με τελική επιδίωξή μας την ολοκλήρωση των υποδομών στο χώρο του ΤΕΙ, ούτως ώστε η φοιτητική κοινότητα να έχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και η πόλη να έχει μία ολοκληρωμένη και υψηλών προδιαγραφών υποδομή, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων».

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Ηλεία

Αμαλιάδα: Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του νέου ΤΕΙ

kaplanis-21.jpg
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμός ενεργειών από τον δήμο Ήλιδας και το ΤΕΙ Πατρών, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες για τη δημιουργία των εργαστηρίων στο κτίριο του ΤΕΙ στην Αμαλιάδα, έτσι ώστε στα τέλη Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμο για να λειτουργήσει το νέο τμήμα ΤΕΙ στην κατεύθυνση της Γεωπονίας.

Αυτό το σκοπό είχε άλλωστε και η επίσκεψη του προέδρου του ΤΕΙ Πατρών κ. Σωκράτη Καπλάνη στο ΤΕΙ της Αμαλιάδας τη Δευτέρα, όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, μηχανικούς και τεχνικούς του δήμου, οι οποίοι έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν τις παρεμβάσεις σε χρόνο… dete!

Υπεγράφη η προγραμματική

Ο κ. Λυμπέρης επεσήμανε ότι με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου-ΤΕΙ και Υπουργείου Παιδείας, έχει γίνει επί της ουσίας το 50% του έργου και την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από πλευράς δήμου, ώστε να κατασκευαστούν τα εργαστήρια και να μεταφερθούν δύο θερμοκήπια στο χώρο από το ΤΕΙ Μεσολογγίου, ενώ ο κ. Καπλάνης επεσήμανε ότι εάν επισπευσθούν οι διαδικασίες οι υποδομές μπορούν να ολοκληρωθούν εντός μίας εβδομάδας και εντός δύο εβδομάδων η μεταφορά του τμήματος, και τόνισε ότι το συγκεκριμένο τμήμα έχει όλα τα φόντα για να γίνει ένα από τα καλύτερα τμήματα.

Η χθεσινή συνάντηση επικεντρώθηκε στο πώς πρέπει να συντονιστούν οι ενέργειες σε μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να είναι όλα έτοιμα για να λειτουργήσει το νέο τμήμα.

«Νομίζω ότι με την κίνηση που κάναμε με την προγραμματική σύμβαση, που ήταν το προαπαιτούμενο για να μπορεί ο δήμος να παρέμβει και να ξεκινήσει τις εργασίες, έχουμε κάνει το μισό δρόμο. Τα υπόλοιπα είναι δύσκολα βέβαια, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Εμείς είμαστε εδώ για τα δύσκολα, για να εξυπηρετήσουμε τους στόχους που θέτει ο δήμος και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανάπτυξή του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης.

Αισιοδοξούν

Ερωτηθείς για το εάν τον ανησυχεί η απόφαση που έχουν λάβει οι καθηγητές του τμήματος στο Μεσολόγγι, εάν δηλαδή δεν είναι έτοιμο το κτίριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να ζητήσουν παράταση της παραμονής του στο Μεσολόγγι για ένα έτος, ο κ. Λυμπέρης δήλωσε:

«Δεν με ανησυχεί καθόλου. Εγώ δεν θέλω να έρθω σε αντίθεση ή να αντιπαρατεθώ με απόψεις των καθηγητών που μπορεί να είναι δίκαιες στο 100% μπορεί να μην είναι. Το θέμα είναι ότι εγώ θέλω οι καθηγητές που θα έρθουν εδώ και όλοι οι συντελεστές αυτού του τμήματος της εκπαίδευσης, να είναι ικανοποιημένοι για να μπορούν να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Αυτό είναι το ζητούμενο και η δουλειά η δική μου είναι δράσω προς αυτή την κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο κ. Καπλάνης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα οι εργασίες θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος και τα εργαστήρια του κτιρίου θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Με τη συνεργασία που έχουμε με το δήμο και τις υπηρεσίες και με συντονισμένες ενέργειες και από τις δικές μας τεχνικές υπηρεσίες και όλων των συναδέλφων, φαίνεται ότι όλα είναι θετικά και πολύ γρήγορα θα έχουμε και την μεταφορά των εργαστηρίων.

»Όλα γίνονται συντονισμένα και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει την απόφασή του στα πλαίσια της συμφωνίας και των υποχρεώσεων που έχουν να βοηθούν την εκπαίδευση. Είναι λοιπόν πάρα πολύ εφικτό να ξεκινήσει απρόσκοπτα αυτό το μεγάλο τμήμα, το οποίο πιστεύουμε ότι θα είναι από τα καλύτερα τμήματα».

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα