Ηλεία

Αμαλιάδα: Άσκηση Πυροσβεστικής – Αυτοκίνητο στις φλόγες και εγκλωβισμός οδηγού!

Ακούστε το άρθρο

Από θαύμα σώθηκαν οι οδηγοί  δύο οχημάτων που ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα χθες το πρωί στην είσοδο πόλης Αμαλιάδας.

Το τροχαίο σημειώθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από το πρατήριο υγρών και αέριων καυσίμων του κ. Ανδρέα Σταματελάτου και η σύγκρουση των δύο ΙΧΕ αυτοκινήτων ήταν πλαγιομετωπική με αποτέλεσμα το ένα εξ αυτών να εκτραπεί σε παρακείμενο χωράφι και να τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ το άλλο όχημα ακινητοποιήθηκε στο χώρο του πρατηρίου υγρών καυσίμων και ο οδηγός του εγκλωβίστηκε εντός του οχήματος και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας τόσο για τον απεγκλωβισμό του τραυματία όσο και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τα παραπάνω δεν συνέβησαν στην πραγματικότητα αλλά ήταν το σενάριο της ετήσιας άσκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας.

Με δεδομένο ότι στόχος της άσκησης είναι η σωστή εκπαίδευση των πυροσβεστών και η διόρθωση τυχόν λαθών, το σενάριο τηρήθηκε όπως και σε πραγματικές συνθήκες.

 

Η άσκηση

Η κωδική ονομασία της άσκησης ήταν: «ΤΡΟΧΑΙΟ 2019» και το αντικείμενο ήταν απεγκλωβισμός ατόμου από ΙΧΕ αυτοκίνητο, κατάσβεση πυρκαγιάς σε ΙΧΕ αυτοκίνητο ύστερα από τροχαίο ατύχημα και προστασία περιβάλλοντος χώρου πρατηρίου υγρών καυσίμων στα όρια του οποίου σημειώθηκε το τροχαίο ατύχημα.

Όταν δόθηκε το σήμα σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας και στο σημείο έσπευσαν Πυροσβεστικά οχήματα, το Τμήμα της Τροχαίας Ήλιδας, ασθενοφόρο και διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Πάτρα.

Οι πυροσβέστες ακολούθησαν όσα ορίζονται από τις διαταγές και το ένα κλιμάκιο ασχολήθηκε με την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο όχημα, ενώ οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού μετέφεραν με ασφάλεια τον οδηγό του οχήματος ο οποίος είχε καταφέρει να βγει έγκαιρα από το αυτοκίνητο.

Το δεύτερο κλιμάκιο ασχολήθηκε με τον απεγκλωβισμό του ατόμου από το άλλο αυτοκίνητο. Οι πυροσβέστες χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που δια θέτουν για να κοπεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια το αυτοκίνητο έτσι ώστε να απεγκλωβιστεί ο τραυματισμένος οδηγός.

Στην συνέχεια, ανέλαβαν το έργο της διάσωσης οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι απομάκρυναν με ασφάλεια τον τραυματία από το αυτοκίνητο και τον μετέφεραν στο ασθενοφόρο για την διακομιδή του στο Νοσοκομείο.

Σε ετοιμότητα

Εκεί έληξε και το επιχειρησιακό κομμάτι της άσκησης και ακολούθησε ενημερωτικό σεμινάριο των πυροσβεστών από τον διοικητή της Π.Υ. Αμαλιάδας επιπυραγό Κωνσταντίνο Χριπάτσιο.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του εξήγησε ότι η άσκηση διεξήχθη στα πλαίσια της ετήσιας τριήμερης εκπαίδευσης των πυροσβεστών και δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση των πυροσβεστών, καθώς όπως είπε όλες οι επεμβάσεις έγιναν όπως έπρεπε και στα σωστά σημεία, με όλα τα μέτρα προστασίας και πυροπροστασίας για το όχημα και την ασφάλεια των διασωστών και του θύματος.

Επιπλέον ο κ. Χριπάτσιος δήλωσε ότι η Υπηρεσία είναι έτοιμη εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την Πρωτομαγιά.

Ευχαρίστησε επίσης το πρατήριο υγρών και αερίων του κ. Σταματελάτου για την προσφορά του χώρου και τον κ. Μπρίτσα από την οδική βοήθεια για την διάθεση των οχημάτων, καθώς επίσης και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ο διασώστης και εκπαιδευτής εκπαιδευτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βασίλης Ανδριόπουλος δήλωσε:  «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ως αρωγός της κοινωνίας συμμετείχε σε μία άσκηση με την Π.Υ. με θέμα απεγκλωβισμό ανθρώπων από τροχαίο ατύχημα. Σκοπός και στόχος των ασκήσεων αυτών είναι όχι μόνο η εκπαίδευση και η ετοιμότητα του προσωπικού, αλλά να εντοπιστούν και τα λάθη ώστε σε πραγματικές συνθήκες να μην υπάρχουν. Σήμερα (σημ. χθες) είδαμε τον επαγγελματισμό και την πολύ καλή εκπαίδευση τόσο των πυροσβεστών, όσο και των διασωστών του Ερυθρού Σταυρού».

Δείτε φωτογραφίες από την άσκηση:

Όλη η επικαιρότητα