Ηλεία

Αμαλιάδα: Διέρρηξαν το Λαογραφικό Μουσείο! (VIDEO)

16343_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την ιστορία της πόλης της Αμαλιάδας βεβήλωσαν τα ξημερώματα της Τετάρτης άγνωστοι, οι οποίοι διέρρηξαν το Λαογραφικό Μουσείο και αφαίρεσαν αυθεντικές παραδοσιακές στολές μεγάλης αξίας.

Το περιστατικό προκάλεσε έκπληξη αλλά και αγανάκτηση στους υπευθύνους, ενώ όπως όλα δείχνουν, οι δράστες ήξεραν πολύ καλά τι θα αφαιρούσαν από τις προθήκες του Μουσείου, που στεγάζεται στο ισόγειο της Παπαχριστοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας.

Δεν έγιναν αντιληπτοί

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του patrisnews.com, η διάρρηξη σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα και οι δράστες δεν θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτοί, αφού εκείνη την ώρα επικρατούσαν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, με δυνατό αέρα και ισχυρή βροχόπτωση.

Οι διαρρήκτες προσέγγισαν τη βιβλιοθήκη από την πίσω πόρτα και αφού έσπασαν την τζαμαρία και παραβίασαν την κλειδαριά, μπήκαν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Αμέσως μετά, παραβίασαν με ευκολία την κλειδαριά της ξύλινης πόρτας που οδηγεί στο ισόγειο του κτιρίου, εκεί που στεγάζεται το Λαογραφικό και το Ραδιοφωνικό Μουσείο της Αμαλιάδας.

Σειρά είχε η τρίτη πόρτα, η κεντρική ουσιαστικά είσοδος του Μουσείου, την οποία και διέλυσαν στην κυριολεξία, σπάζοντας με αιχμηρό αντικείμενο το λουκέτο και την κλειδαριά.

Με μεγάλη ευκολία εισήλθαν στο εσωτερικό του Μουσείου και κινήθηκαν στις προθήκες που βρίσκονται στο πρώτο τμήμα, αφαιρώντας έξι παραδοσιακές φορεσιές και μέρη στολών, τόσο από τις προθήκες, όσο και από βιτρίνα που βρίσκεται στον κεντρικό χώρο του Μουσείου.

Οι διαρρήκτες επεχείρησαν να διαρρήξουν μία ακόμη πόρτα, εκεί που βρίσκεται η αίθουσα η οποία φιλοξενεί το Ραδιοφωνικό Μουσείο και αντικείμενα αξίας, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης, όμως δεν τα κατάφεραν και έφυγαν παίρνοντας μαζί τους τις παραδοσιακές φορεσιές.

Γνώριζαν καλά τα εκθέματα

Η διάρρηξη έγινε αντιληπτή λίγο πριν τις 10 χθες το πρωί και η υπεύθυνη του Μουσείου κα Εύη Πάλλα- Χρονοπούλου δεν μπορούσε να πιστέψει τι είχε συμβεί, ενώ δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Πέρυσι, είχε σημειωθεί άλλη μία διάρρηξη στο Λαογραφικό, άνευ ουσίας όμως και δεν συγκρίνεται με αυτό που συνέβη χθες.

Όπως ανέφερε η κα Πάλλα, υπάρχει φωτογραφικό υλικό με τις φορεσιές που έχουν κλαπεί, το οποίο υλικό θα διακινηθεί παντού, προκειμένου εάν φθάσουν σε χέρια κλεπταποδόχων, εφόσον αγαπούν την πατρίδα τους, να επικοινωνήσουν με το Λαογραφικό για να επιστραφούν πίσω.


Πάντως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι διαρρήκτες γνώριζαν πολύ καλά τι έπρεπε να πάρουν, τι είχε αξία. Αν και στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου πήγαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας και η σήμανση, δεν βρέθηκαν αποτυπώματα.

Δείτε το VIDEO της ΟΡΤ

Όλη η επικαιρότητα