Ηλεία

Αμαλιάδα: Εμπρησμός από πρόθεση η πυρκαγιά στην Τριανταφυλλιά

Ακούστε το άρθρο

Έρευνες προς πάσα κατεύθυνση διεξάγει το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης ή οι δράστες των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’, καθώς είναι ξεκάθαρο για τις πυροσβεστικές αρχές ότι πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση

Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν γύρω στις 17:05 το απόγευμα της τετάρτης σε δασική περιοχή στην Αμαλιάδα, πλησίον του ΧΥΤΥ της ‘Τριανταφυλλιάς’.

 

Η έγκαιρη αντιμετώπιση απέτρεψε τα χειρότερα

Ταυτόχρονα

Από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκαν ‘ύποπτες’, καθώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές θέσεις, με τις δύο εστίες να βρίσκονται εντός του δάσους και σε ευθεία απόσταση 800 μέτρων μεταξύ τους. Να σημειωθεί ότι την στιγμή έναρξης των πυρκαγιών, στην περιοχή έπνεαν ισχυροί δυτικοί άνεμοι και ο δείκτης πυρκαγιάς ήταν υψηλός, δηλαδή στο (3).

Οι πρώτες ενδείξεις και όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν εμπρησμό από πρόθεση και η ευρύτερη περιοχή έχει μπει πλέον στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και άλλων σωμάτων ασφαλείας.

Το ευτύχημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι οι πυρκαγιές έγιναν άμεσα αντιληπτές από τον πυροφύλακα που βρισκόταν στην περιοχή του Περιστερίου και υπήρξε άμεση κινητοποίηση μεγάλου όγκου πυροσβεστικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή μετέβησαν υδροφόρα οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από την Ηλεία και την Αχαΐα, καθώς επίσης επεχείρησε με βολές από αέρος και το ελικόπτερο Erickson, από τη βάση της Ανδραβίδας.

Από τις πυρκαγιές καταστράφηκαν τρία στρέμματα θαμνώδους έκτασης στο ένα σημείο και ένα στρέμμα στο άλλο σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των πρώτων πυροσβεστών που έφθασαν στην περιοχή, οι πυρκαγιές δεν εξελίχθηκαν σε επικόρυφες, γιατί τότε οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες καθώς στην περιοχή υπάρχει υψηλό πευκοδάσος και η μία εκ των δύο εστιών βρισκόταν μέσε σε πεύκα.

 

Σε αυτή την υποτυπώδη κατασκευή εκτελεί την υπηρεσία του ο πυροφύλακας στο Περιστέρι

Το πυροφυλάκειο

Με αφορμή την συγκεκριμένη πυρκαγιά, αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι η εποπτεία στην ευρύτερη περιοχή από τον πυροφύλακα στην Τοπική Κοινότητα Περιστερίου. Όπως επισημάνθηκε από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας κ. Κώστα Χριπάτσιο, ο πυροφύλακας παραμένει στην θέση του, παρά το γεγονός ότι το πυροφυλάκειο καταστράφηκε ολοκληρωτικά από την περσινή πυρκαγιά.

Προσωρινά έχει τοποθετηθεί στο σημείο ένα υποτυπώδες φυλάκιο από παλιά πιάτσα ταξί, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την παραμονή του πυροφύλακα.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής νέου πυροφυλακείου, ούτε καν έχει προχωρήσει η δημοπρασία και εκφράζονται φόβοι ότι το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Η σχετική πίστωση φέρεται να έχει εγκριθεί, ωστόσο δεν έχουν περάσει στο Δασαρχείο Αμαλιάδας για να προχωρήσει την διαδικασία.

 

Όλη η επικαιρότητα