Ηλεία

Αμαλιάδα: «Έχεις την δύναμη να δώσεις ζωή…»

Ακούστε το άρθρο

Νέα χρονιά, νέος προγραμματισμός με κυρίαρχο πάντα στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την διάδοση της ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας για τον Σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών και δωρητών κυττάρων του αίματος «Δίνω Ζωή».

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το έτος 2015 και έχει στόχο την εξάπλωσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, της δωρεάς μυελού των οστών και δωρεάς ιστών και οργάνων και έχει έδρα την Αμαλιάδα το δήμου Ήλιδας. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει πολλές δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Ένας Σύλλογος που δημιουργήθηκε από νέους ανθρώπους και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε και αγκαλιάστηκε από τον κόσμο. Ωστόσο, όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα, γι’ αυτό και ο Σύλλογος έχει εστιάσει την προσπάθειά του στην προσέλκυση νέων μελών.

Με νέες συμμετοχές

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για το έτος 2018 στα γραφεία του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Εθελοντών Σαμαρειτών στην Αμαλιάδα και το ενθαρρυντικό είναι ότι παρευρέθηκαν και νέα μέλη, νέοι άνθρωποι που έκλεισαν πρόσφατα τα 18 και δείχνουν άκρως ευαισθητοποιημένοι και με διάθεση για προσφορά.

Το μέλος του ‘Δίνω Ζωή’ Λεωνίδας Ρούμπας έκανε την παρουσίαση του Συλλόγου και έθεσε τους στόχους για το 2018, ενώ παρούσα ήταν και η γιατρός του Τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Γιάννα Σταυροπούλου, η οποία στηρίζει από την πρώτη στιγμή την δράση του Συλλόγου και μίλησε στους παριστάμενους για το τι σημαίνει εθελοντική αιμοδοσία, τα οφέλη, την διαδικασία που είναι ανώδυνη, αλλά και τις σημαντικές ανάγκες που έχει χώρα μας και η περιοχή μας για αίμα.

Σκοποί

Οι σκοποί του Συλλόγου, όπως παρουσιάστηκαν και στην συνάντηση είναι:

-H διάδοση της ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην κοινωνία με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία , που θα αποτελεί τους αυριανούς αιμοδότες.

-Η διοργάνωση αιμοληψιών με την συνεργασία της Κρατικής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας .

-Η διοργάνωση και διενέργεια διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων ενημέρωσης, με κύριο στόχο την προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας ώστε να γίνει η χώρα μας αυτάρκης σε Εθελοντικό Αίμα.

Συλλογικότητα

Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι ο σύλλογος «Δίνω ζωή» είναι αντίθετος με οποιαδήποτε μορφή δοσοληψίας, όσον αφορά στη διαχείριση του αίματος, με δεδομένη την αρχή ότι το ανθρώπινο σώμα είναι μη εμπορεύσιμο και γι’ αυτό το λόγο δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο διατίθεται το αίμα (δεν διαθέτει «τράπεζα αίματος»).

Τονίστηκε επίσης ότι η προσφορά ζωής απαιτεί συλλογικότητα και μέλος του συλλόγου μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε συμφωνεί με τις αρχές και τους σκοπούς του, εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους καθώς και άτομα που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 15ο έτος της ηλικίας τους , κατόπιν συναινέσεως των γονέων τους.

«Δεν μπορούν όλοι να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, αλλά όλοι μπορούν να γίνουν εθελοντές !» τονίστηκε χαρακτηριστικά, γιατί ο Σύλλογος έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν καλή διάθεση να βοηθήσουν αλλά και διάθεση να μάθουν, γιατί δεν αρκεί μόνο η καλή διάθεση χρειάζεται και γνώση για να γίνει ένα βήμα πιο πέρα.

Συνειδητή επιλογή

«Ο ρόλος του συλλόγου δεν είναι να αναγκάσει κάποιον να γίνει εθελοντής αιμοδότης ή δωρητής μυελού των οστών ή δωρητής οργάνων αλλά να βοηθήσει στην ενημέρωση ώστε ο καθένας μας να κάνει μια συνειδητή επιλογή» αναφέρθηκε στην συνάντηση.

Τονίστηκε δε και η αναγκαιότητα της σωστής ενημέρωσης ώστε:

  • να γνωρίζουμε τις ανάγκες της χώρας μας σε αίμα
  • τη σπουδαιότητα της προσφοράς ζωής

(το αίμα δεν παρασκευάζεται , δεν αγοράζεται , δεν πωλείται ….)

  • τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας
  • να κατευθύνει σε κατάλληλο υλικό και ειδικούς για να πάρει κάποιος εξειδικευμένες απαντήσεις

«Διάδοση της ιδέας της προσφοράς ζωής με μη σοκαριστικό τρόπο….. προσφορά ζωής = προσφορά αγάπης=βοήθεια προς τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο = τρόπος ζωής» είναι το σλόγκαν και όσο πιο πολλοί, τόσο πιο καλά…

Όλη η επικαιρότητα