Ηλεία

Αμαλιάδα: Αιχμές κατά της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας – Επιστρέφουν τις κατηγορίες…

Ακούστε το άρθρο

Απάντηση με αιχμές δόθηκε χθες από τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας- μελών της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας και εκπροσώπους Συλλόγων, αναφορικά με τα όσα είχαν διατυπωθεί σε βάρος τους σε συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί πριν το Πάσχα από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας και τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Πύργου και Κατακόλου.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το απόγευμα στην Αμαλιάδα, κυριάρχησε το κλίμα ενότητας και άπαντες έθεσαν στην πρώτη γραμμή τα προβλήματα του νομού και την αναγκαιότητα επίλυσής τους, με ενέργειες που πρέπει να γίνουν από κοινού και στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού από το τέλμα και τη μιζέρια.

Αυτή ήταν ουσιαστικά και η απάντησή τους ως προς τις κατηγορίες που δέχτηκαν περί προώθησης των συμφερόντων του νομού Αχαΐας, αναφορικά με τη διευρυμένη συνεδρίαση την 1η και 2 Απριλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, που έγινε στην Αμαλιάδα με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων από όλο το νομό, από την οποία απουσίαζε όμως η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πύργου και Κατακόλου.

Όπως επισημάνθηκε χθες, στη συνεδρίαση εκείνη είχαν προσκληθεί όλοι, ωστόσο ήταν επιλογή της πλευράς των Συλλόγων του Πύργου να μην παραστούν και να μην θέσουν τις θέσεις τους.

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε από το Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας Γιώργο Μαραγκό, τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Αμαλιάδας Νίκο Σαψάλη, Βάρδας Ανδρέα Τσίρο και Αρχαίας Ολυμπίας Νίκο Ζαρόκωστα, τον πρόεδρο της ΟΕΒΕ Παναγιώτη Διαμαντόπουλο, τον εκπρόσωπο του Σωματείου ηλεκτρολόγων Αμαλιάδας Γιώργο Μαρκεσίνη και τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Χάρη Μιχαλακόπουλο.

Γιώργος Μαραγκός

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Μαραγκός, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι η Ομοσπονδία δέχτηκε πρόταση από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Νίκο Σαψάλη για να συνεδριάσει στην Αμαλιάδα, όπως και έγινε. Εκεί εκδόθηκε κοινό ψήφισμα από όλους, το οποίο εστάλη στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, με τα αιτήματα της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. «Κανένας δεν καπηλεύτηκε την προσπάθεια, όλοι έδειξαν μαζικότητα για να διεκδικήσουμε τα βασικά αιτήματα όπως είναι η ‘Ολυμπία Οδός’, ο σιδηρόδρομος, το λιμάνι, το φράγμα Πείρου- Παπαπείρου, το αεροδρόμιο» είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι στη σύσκεψη είχαν κληθεί όλοι. Μάλιστα, μετά την αποστολή του ψηφίσματος ήδη υπάρχει δέσμευση από τον υπουργό υποδομών κ. Σπίρτζη, για να διεξαχθεί ευρεία σύσκεψη.

Νίκος Σαψάλης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Νίκος Σαψάλης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν από τον περασμένο Ιανουάριο για συμπόρευση όλων των συλλόγων του νομού για τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τον τόπο. Κατηγόρησε την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας ότι παρά το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε στη σύσκεψη που έγινε στην Αμαλιάδα και συγκροτήθηκε και επιτροπή για να προωθήσει το ψήφισμα, εκ τότε δεν έγινε καμία συνάντηση της επιτροπής. Ανέφερε ότι εμφανίστηκε μόνο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου κ. Σάκης Μπουλούτας την ημέρα που ήρθε ο πρωθυπουργός στην Αμαλιάδα, για να προωθήσει ένα υπόμνημα αιτημάτων, τη στιγμή που ο Εμπορικός Σύλλογος  Αμαλιάδας είχε καταρτίσει υπόμνημα, το οποίο και δημοσίευσε στον Τύπο. Αναφορικά με την κατηγορία, ότι η πλευρά του Πύργου δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη με την Ομοσπονδία Πελοποννήσου που έγινε στην Αμαλιάδα, ξεκαθάρισε ότι προσκλήθηκαν και από τον ίδιο και από την Ομοσπονδία και έδωσε στη δημοσιότητα και τα τηλέφωνα των φαξ στα οποία εστάλησαν οι προσκλήσεις. «Εμείς καλέσαμε τους πάντες, αλλά αυτοί αποφάσισαν να μην έρθουν. Το υπόμνημα που εκδόθηκε από τη σύσκεψη, υπογράφεται από 21 φορείς. Εμείς δεν διασπάμε κανέναν. Εμείς θέλουμε να πάμε ενωμένοι γιατί τα προβλήματα είναι κοινά» υπογράμμισε ο κ. Σαψάλης και είπε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Σκορδαλής μας κατηγόρησε ότι είμαστε μικροί. Εμείς όμως θέλουμε να πάμε μπροστά το νομό». Μάλιστα άφησε και προσωπικές αιχμές για τον κ. Σκορδαλή λέγοντας: «Δεν ξέρω καν αν πρέπει να υπάρχει Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, γιατί ενδιαφέρεται μόνο για τον Πύργο. Και να μας απαντήσει τελικά ο κ. Σκορδαλής αν είναι συνταξιούχος ή όχι». Σε ότι αφορά την κατηγορία για τη διοργάνωση της ‘Λευκής Νύχτας’ στις 12 Αυγούστου, επεσήμανε ότι είναι απόφαση που ελήφθη από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

Ανδρέας Τσίρος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας κ. Ανδρέας Τσίρος, ξεκαθάρισε ότι η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου δεν λειτουργεί ως Ομοσπονδία της Πάτρας και εξέφρασε την απορία του γιατί έχει προκληθεί αντιπαλότητα. Επεσήμανε ότι η Ομοσπονδία δημιουργήθηκε όταν όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι αποφάσισαν να έχουν πιο δυνατή φωνή και μόνο η Ομοσπονδία Ηλείας ήταν αυτή που δεν δέχτηκε να συμμετάσχει. «Στην Ομοσπονδία Ηλείας δεν μας έχουν καλέσει ποτέ και για τίποτα. Τα Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου είναι πάντα ανοιχτά, εν αντιθέσει με την Ομοσπονδία Ηλείας» είπε μεταξύ άλλων και έθεσε και αυτός το ερώτημα εάν ο κ. Σκορδαλής είναι συνταξιούχος και ανέφερε: «Εμείς πάντα πορευόμαστε ενωμένοι και διεκδικούμε από κοινού. Δεν υπάρχουν καπετανάτα».

Παναγιώτης Διαμαντόπουλος

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ηλείας κ. Παναγιώτης Διαμαντόπουλος επιβεβαίωσε ότι η ΟΕΒΕ και τα Σωματεία της παρευρέθηκαν στη διευρυμένη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου στην Αμαλιάδα και ότι συνυπέγραψαν το υπόμνημα.

Νίκος Μαρκεσίνης

Και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου ηλεκτρολόγων Αμαλιάδας κ. Νίκος Μαρκεσίνης επιβεβαίωσε τη συμμετοχή με απώτερο σκοπό όπως είπε την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν τόπο και χρώμα.

Χάρης Μιχαλακόπουλος

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος ανέφερε ότι η Ομοσπονδία Πελοποννήσου καλεί σε όλες τις συνεδριάσεις και δράσεις της αποδεικνύοντας ότι είναι μία ανοιχτή και ενωτική Ομοσπονδία. «Εγώ που είμαι από τον Πύργο δεν έχω νιώσει ότι οι κάτοικοι της Αμαλιάδας είναι ξεχωριστοί και ότι έχουν κάποια αντιπαλότητα. Δουλεύουμε ενωτικά. Η Ομοσπονδία Ηλείας δεν ξέρω εάν υπάρχει, ούτε και έχουν καλέσει ποτέ κανέναν. Λειτουργούν ω κλειστό κλαμπ και από την άλλη ο Εμπορικός Σύλλογος του Πύργου είναι μια δομή που ποτέ δεν είχε ανοιχτά συμβούλια. Εγώ στην Αμαλιάδα είδα ενωτική κίνηση και ανθρώπους πάνω από πέντε νομούς να ενώνουν τις φωνές τους σε κοινές διεκδικήσεις» είπε χαρακτηριστικά και εξαπέλυσε κατηγορίες για την Ομοσπονδία Ηλείας: «Αυτοί που έστησαν σόου αποτελούν φαντάσματα του παρελθόντος. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν στο παρελθόν και δεν συμφωνεί κανείς μαζί τους».

Νίκος Ζαρόκωστας

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Ζαρόκωστας θα δώσει και έγγραφη απάντηση στη δημοσιότητα, ωστόσο κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επεσήμανε η συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις ήταν για να επιτευχθεί κάτι παραπάνω για την Ηλεία και μάλιστα εμφανίστηκε ικανοποιημένος που έγιναν πράξη τα όσα συμφωνήθηκαν αναφορικά με την αποστολή του υπομνήματος. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν νοείται καμία Ομοσπονδία να μην λειτουργεί σε πνεύμα αλληλεγγύης, συνεργασίας και συλλογικότητας και τόνισε ότι οι αντιπαραθέσεις οδηγούν σε αδιέξοδο. «Πρέπει να μας ενδιαφέρει τι θα πετύχουμε για τον τόπο» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Όλη η επικαιρότητα