Εκπαίδευση Ηλεία Υγεία

Αμαλιάδα: Έλεγχοι στα σχολεία για την ιλαρά

Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην χώρα μας και προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εμβολιαστεί παιδιά και έφηβοι, η 6η ΥΠΕ αποφάσισε και έδωσε εντολή στα νοσηλευτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε έλεγχο των βιβλιαρίων όλων των μαθητών.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν οι μαθητές είναι καλυμμένοι με το εμβόλιο της ιλαράς, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.

Το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας ανταποκρίθηκε άμεσα, και σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ξεκίνησε από χθες ο έλεγχος των βιβλιαρίων των μαθητών.

Στο 1ο Γυμνάσιο

Η επισκέπτρια υγείας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κα Αθανασία Γαλλίου- Λυμπέρη άρχισε τον έλεγχο χθες από το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας και η συνάδελφός της επισκέπτρια υγείας κα Νίκη Αργυρού, επισκέφθηκε χθες τα δημοτικά σχολεία των Δουνεΐκων και του Καρδαμά.

«Λόγω της επιδημίας της ιλαράς αποφασίσαμε να κάνουμε έλεγχο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών και ο έλεγχος θα αφορά όλα τα παιδιά από τα νηπιαγωγεία μέχρι και τα Λύκεια. Δηλαδή θα ελέγξουμε όλα τα σχολεία του δήμου Ήλιδας» εξηγεί η κα Γαλλίου.

Οι μαθητές και οι γονείς ενημερώνονται από την προηγούμενη και την ημέρα του ελέγχου θα πρέπει να μεταβαίνουν στο σχολείο τους προσκομίζοντας το βιβλιάριο υγείας που είναι καταγεγραμμένα τα εμβόλια. Η επισκέπτρια υγείας είναι αυτή που ελέγχει ένα- ένα βιβλιάριο και σε περίπτωση που διαπιστώνει ότι κάποιο παιδί δεν έχει κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο για την ιλαρά, συστήνει τον εμβολιασμό του. Όπως εξηγεί η κα Γαλλίου, ευκαιρίας δοθείσης ελέγχει και για όλα τα υπόλοιπα εμβόλια, έτσι ώστε σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιο παιδί δεν είναι πλήρως εμβολιασμένο, να ενημερωθούν οι γονείς για να μεριμνήσουν για τον εμβολιασμό.

Η κα Γαλλίου έλεγξε χθες τα βιβλιάρια ανά τάξη και τμήμα και παράλληλα είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους μαθητές για την επιδημία της ιλαράς, έτσι ώστε να γνωρίζουν και να είναι προσεκτικοί, για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα.

 

1262 κρούσματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η επιδημία της ιλαράς είναι σε εξέλιξη αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη (30 EU/EEA Κράτη Μέλη) και 49 θάνατοι.

Μέχρι τις 25/01/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1262 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

 

Όλη η επικαιρότητα