Ηλεία Πολιτισμός

Αμαλιάδα: Οι ‘ερασιΤΕXNΕΣ’ βρήκαν το στέκι τους!

Ακούστε το άρθρο

Ταυτόσημη της δημιουργίας η Θεατρική Ομάδα ‘ΕρασιΤΕΧΝΕΣ’ στην Αμαλιάδα ετοιμάζεται για μία ανατρεπτική χρονιά στα θεατρικά δρώμενα της περιοχής.

Τα μέλη της, πνεύματα ανήσυχα και λάτρεις της τέχνης του θεάτρου, δεν διστάζουν να πειραματιστούν, τολμούν να δοκιμαστούν το καινούργιο και… το αποτέλεσμα τους δικαιώνει, όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε στα έξι χρόνια ζωής της ομάδας.

Η Θεατρική Ομάδα ‘ΕρασιΤΕΧΝΕΣ’ έχει δείξει δείγματα γραφής όλα αυτά τα χρόνια και αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η δημιουργικότητα και η διαρκής αναζήτηση.

Τα μέλη της Ομάδας βρίσκονται καθημερινά σε πρόβες

Παραχώρηση από τον Μητροπολίτη

Η νέα σεζόν την βρίσκει λίγο διαφορετική, αφού επιτέλους, μετά από πολλές περιπλανήσεις και εκκλήσεις, κατάφερε να βρει τον δικό της χώρο, το δικό της στέκι που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Στέκι της Ομάδας έγινε το ισόγειο του Ιδρύματος ‘Απόστολος Παύλος’ στην Φραγκαβίλλα. Ένας χώρος που παραχωρήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό.

«Είναι ένας χώρος που μας παραχώρησε αμέσως ο Μητροπολίτης, μετά από μία επιστολή που του αποστείλαμε. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανταποκρίθηκε μέσα σε μια ημέρα και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό. Πάψαμε πλέον να είμαστε περιφερόμενοι από χώρο σε χώρο, αποκτήσαμε ένα στέκι που είναι άνετο και υπερκαλύπτει τις ανάγκες μας» θα πει στην ‘Π’ ο σκηνοθέτης της Ομάδας Χάρης Κότσιφας.

Ήδη τα μέλη της Ομάδας έχουν διαμορφώσει το μεγαλύτερο μέρος του χώρου, με προσωπική εργασία και αφιερώνοντας πολλή από τον προσωπικό τους χρόνο. Η σκηνή της Θεατρικής Ομάδας είναι έτοιμη, ενώ ο ένας χώρος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνεται θεατρικό παιχνίδι και εκεί θα λειτουργήσει και βεστιάριο. Σύντομα αναμένεται να γίνουν και τα εγκαίνια παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού.

Στους δύο ορόφους του κτιρίου λειτουργεί η φοιτητική εστία και τα μέλη της Ομάδας έχουν άριστη συνεργασία με τους φοιτητές και δεν αποκλείεται κάποιους να τους δούμε να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους ως μέλη της Ομάδας.

Από την ανάγνωση του έργου που θα ανεβάσουν τον Ιανουάριο

Για τα παιδιά

Το δεύτερο νέο που αφορά την Ομάδα, το οποίο έχει γίνει γνωστό το τελευταίο διάστημα, είναι ότι από φέτος επεκτείνει την δράση της και προχωρά στην δημιουργία Θεατρικού Τμήματος για παιδιά και εφήβους.

Μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει η Ομάδα για την αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας στην Αμαλιάδα. Το νέο αυτό εγχείρημα έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο και ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 52 παιδιά. Η αρχή θα γίνει αύριο Σάββατο στις 5 το απόγευμα και αναμένεται να διαμορφωθούν δύο τμήματα για τα μικρά παιδιά και ένα για τους εφήβους. Στόχος είναι εκτός από το Σάββατο να προστεθεί μία ακόμη ημέρα θεατρικού παιχνιδιού.

Εμψυχώτρια θα είναι η Αμαλιαδίτισσα Βασιλική Γιαννακοπούλου, η οποία είναι θεατρολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών και εφήβους 12 έως 16 ετών, τα οποία μέσα από ομαδικές δραστηριότητες θα μπορέσουν να εκφραστούν και να εξελιχθούν δημιουργικά, τόσο σε πνευματικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, ενώ όπως είπε και ο κ. Κότσιφας στόχος είναι να αναδειχθούν και ταλέντα!

Κωμωδία για να γελάσει ο κόσμος

Οι «μεγάλοι» της Θεατρικής Ομάδας έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους για την θεατρική παράσταση που θα ανεβάσουν την φετινή σεζόν και οι πρόβες είναι εξαντλητικές!

Το έργο που έχει επιλεγεί είναι η σπαρταριστή κωμωδία καταστάσεων του Ζωρζ Φεϋντώ ‘Ράφτης Κυριών’. Στο συγκεκριμένο έργο η φάρσα βρίσκει την πιο απολαυστική εκδοχή της. Γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγγραφέα και συνεχίζει από τότε τη λαμπρή του διαδρομή φτάνοντας μέχρι και σήμερα να καυτηριάζει με τόλμη και απίστευτο χιούμορ, συμπεριφορές και καταστάσεις που επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Πρόκειται για ένα έργο με ταχύ ρυθμό, ανατροπές, σπαρταριστές ατάκες, που θα προσφέρουν άφθονο γέλιο, αφού όπως λέει και ο κ. Κότσιφας, το συγκεκριμένο έργο επελέγη από την Ομάδα γιατί θέλει να χαρίσει γέλιο στον κόσμο και παράλληλα για να σατιρίσει την αστική κοινωνία που κυριαρχεί το ψέμα στις σχέσεις των ανθρώπων.

Στην παράσταση θα υπάρχει χορός και μπαλέτο σε συνεργασία με την σχολή χορού της κας Δήμητρας Μπέρτσου στην Κρέστενα ‘Shall we dance’.

Το έργο θα ανέβει στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας από τις 11 έως τις 28 Ιανουαρίου 2019 και οι πρόβες είναι καθημερινές.

Συνεργασία με καφέ στον Πεζόδρομο

Ωστόσο, η Ομάδα δεν σταματά εδώ! Το αργότερο σε ένα μήνα θα δοκιμάσει κάτι καινούργιο στην πόλη της Αμαλιάδας, σε συνεργασία με τον Ζαφείρη Ζαφειρόπουλο, ιδιοκτήτη του καφέ ‘Ρετρό’ στον πεζόδρομο. Τα μέλη της Ομάδας θα προχωρήσουν σε μία δράση μία φορά την εβδομάδα, το πιθανότερο κάθε Πέμπτη, που έχει τον τίτλο: «Το θέατρο πάει για ποτό».

Τα μέλη της Ομάδας θα παίζουν μία φορά την εβδομάδα στον χώρο του καφέ ένα μονόπρακτο. Ο κόσμος δηλαδή θα πίνει το ποτό του και θα παρακολουθεί θέατρο. Το πρώτο δρώμενο που θα παρουσιαστεί έχει τον τίτλο: «Εν Ψυχρώ» και πρόκειται για ένα κοινωνικό- ψυχολογικό δράμα στο οποίο δύο κλοσάρ (άστεγες του Παρισιού) συναντιούνται με μία κυρία του καλού κόσμου, η οποία ζητά καταφύγιο και οι τρεις γυναίκες ξεδιπλώνουν την ψυχή τους η μία στην άλλη, θίγοντας τις σχέσεις των ανθρώπων.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει κωμικό δρώμενο και η Ομάδα θα κινηθεί σύμφωνα με την ανταπόκριση του κόσμου.

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω! Μετά την μεγάλη θεατρική παράσταση η Ομάδα σχεδιάζει και ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι. Γίνεται προσπάθεια για την δημιουργία ενός αφιερώματος με την συνεργασία του Πατραϊκού Ωδείου και της δασκάλας του δημοτικού Ωδείου της Αμαλιάδας Βασιλικής Κεφαλά.

Δεν αποκλείεται επίσης την Άνοιξη το τμήμα ενηλίκων να παρουσιάσει και μία θεατρική παιδική παράσταση.

«Όσο μπορούμε και όπως μπορούμε θα προσφέρουμε για την άνοδο του πολιτισμού στην πόλη μας, περνώντας καλά και δίνοντας την δυνατότητα και στα παιδιά να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να περάσουν επίσης καλά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κότσιφας.

Όλη η επικαιρότητα