Ηλεία

Αμαλιάδα: Κρίσιμη σύσκεψη των Ομάδων Παραγωγών της Ηλείας την Τρίτη

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία σύσκεψη για την ερχόμενη Τρίτη στις 11 το πρωί, κάλεσε χθες τις διοικήσεις των Ομάδων Παραγωγών της Ηλείας, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, με θέμα την αφαίρεση των βασικών προϊόντων του νομού από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, μια εξέλιξη που εάν υλοποιηθεί θα αποτελέσει και την «ταφόπλακα» για την αγροτική οικονομία…

Υποψήφια προς αφαίρεση φέρονται να είναι 8 με 9, από τα 19 προϊόντα στο πλαίσιο της ριζικής αναθεώρησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δρομολογεί η Ελλάδα για τη νέα ΚΑΠ, όπου μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται η βιομηχανική τομάτα, η Κορινθιακή σταφίδα και τα εσπεριδοειδή, τα βασικά, δηλαδή, προϊόντα του νομού μας σε καλλιέργεια και παραγωγή.

Εκτός από την βιομηχανική τομάτα και την Κορινθιακή σταφίδα, η λίστα περιλαμβάνει  τα σπαράγγια, τα ζαχαρότευτλα, το συμπύρηνο ροδάκινο, τα μήλα και τους καρπούς με κέλυφος. 

Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις περισσότερες συνδεδεµένες με  βάση το γεγονός ότι η ακαθάριστη αξία παραγωγής σε σχέση µε τις εµφανείς δαπάνες βγάζουν  αρνητικό αποτέλεσμα.

 Σε αυτόν τον δείκτη βασίζεται και το ποσό ενίσχυσης που προβλέπεται, αυτό ωστόσο  δεν ισχύει για τα παραπάνω προϊόντα για τα οποία οι αρχές λένε ότι µειώνονται συνεχώς τα στρέµµατά τους ή πλήττονται από εισαγωγές, και για αυτούς του λόγους χρειάζονται συνδεδεµένη, γεγονός που η Κομισιόν απορρίπτει ως επαρκή αιτιολόγηση για την ενίσχυση.

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς», με αφορμή την σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, ο κ. Βαλιανάτος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση δεν πάει άλλο και γι’ αυτό καλούμε όλες τις Ομάδες Παραγωγών να αποφασίσουμε ποια θα είναι η αντίδρασή μας.

Εμείς πάμε πλέον να κάνουμε μια κίνηση. Ο νομός δεν μπορεί να ερημωθεί. Το υπουργείο δεν έχει απαντήσει. Καλούμε να πάρει θέση το υπουργείο…».

«Εμείς πάμε πλέον να κάνουμε μια κίνηση. Ο νομός δεν μπορεί να ερημωθεί…», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος

Όλη η επικαιρότητα