Ηλεία

Αμαλιάδα: Με… αποζημίωση από το Δημόσιο είχε «επιβραβευθεί» ο Ελληνας «Ντάλτον»!

trapeza.jpeg
Ακούστε το άρθρο

Με το χρηματικό ποσό των 16.000 ευρώ είχε αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο- με το αιτιολογικό ότι είχε φυλακιστεί άδικα- τον 43χρονο από την Αμαλιάδα, ο οποίος κατηγορείται τώρα ως οργανωτής 15μελούς συμμορίας που διέπραττε ληστείες και είχε επιτεθεί και σε αστυνομικούς!

Ο 43χρονος είχε φυλακισθεί το 2006 για ληστεία τράπεζας στην Ζάκυνθο, με λεία περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρώ, όμως στη δίκη σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε και το ελληνικό κράτος, θεωρώντας ότι έκανε «κραυγαλέο σφάλμα», τον αθώωσε αποζημιώνοντάς τον με 15 ευρώ για κάθε ημέρα κράτησής του!

Αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό

Η ληστεία στη Eurobank στη Ζάκυνθο είχε σημειωθεί στις 18 Ιουλίου 2006, όπου τουλάχιστον τρεις δράστες με βαριοπούλες επιτέθηκαν στην πίσω πλευρά του υποκαταστήματος, την ώρα που διεκπεραιωνόταν παραλαβή χρημάτων από υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας security.

Τον Μάιο του 2007 η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισε δικογραφία για την εμπλοκή τριών ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο 43χρονος.  

Πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών είχε επιβάλει στον 43χρονο κάθειρξη 14 ετών, αλλά σε δεύτερο βαθμό, σε δίκη που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2009, ο 43χρονος αθωώθηκε, αφού τα στοιχεία θεωρήθηκαν «μη επαρκή».

Ο ίδιος είχε αρνηθεί την εμπλοκή του στην ληστεία και με την απόφαση 80/2010 της 4ης Φεβρουαρίου 2010 το Πενταμελές Εφετείο Πατρών αποφάσισε το ελληνικό Δημόσιο να τον αποζημιώσει με το ποσό των 16.000 ευρώ.

Εκ νέου σύλληψη

Ο 43χρονος συνελήφθη προ ημερών και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, από την περίοδο 2009-2010, όντας ελεύθερος και αποζημιωμένος από το Δημόσιο, προχώρησε στην σύσταση νέας συμμορίας, στην οποία συμμετείχαν τρεις κτηνοτρόφοι από την Ευρυτανία, αγρότες από την Αμαλιάδα και ιδιώτες που εργάζονταν σε νυχτερινά κέντρα της λεωφόρου Συγγρού.

Η συμμορία είχε εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες με δεκάδες διαδοχικές ληστείες σε όλη την Ελλάδα και με ένοπλες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Ωστόσο, το σφάλμα δεν άργησε να έρθει, καθώς ένα από τα μέλη της σπείρας είχε αγοράσει 25 κάρτες κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να τις χρησιμοποιούν με τους συνεργούς του στις επικοινωνίες τους στη διάρκεια των ληστειών.

Ενεργοποίησε αυτές τις κάρτες από το ίδιο κινητό, με αποτέλεσμα να εντοπισθεί όταν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε σάρωση τηλεφώνων στον χώρο μιας από τις ληστείες της συμμορίας.

Μετά τη ληστεία στην Καλαμάτα, πριν από περίπου έναν χρόνο, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. γνώριζαν τους αριθμούς των καρτών κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούσαν οι δράστες και έτσι έφθασαν στην άκρη του νήματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για την εξάρθρωση της σπείρας καθοριστική ήταν η κατάθεση που έδωσε στις Αρχές στις 14 Δεκεμβρίου του 2012, ένας 46χρονος μέλος της σπείρας. 

Όλη η επικαιρότητα