Ηλεία

Αμαλιάδα: Νέο «επεισόδιο» για τις εφημερίες…

Ακούστε το άρθρο

«Άναψαν τα αίματα» χθες – Έντονη αντιδικία μεταξύ δημάρχου Ήλιδας και διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας…

 

Σε «θέατρο του παραλόγου» έχει μετατραπεί πλέον η κατάσταση σχετικά με τις εφημερίες στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, με τα ξαφνικά «εντέλλεσθε», με αποκορύφωμα την χθεσινή ημέρα που η νοσηλευτική μονάδα ναι μεν δεν εφημέρευε, ωστόσο έκανε «κλειστή» εφημερία, αλλά χωρίς παθολόγο ή χειρουργό, αλλά με ορθοπεδικό.

Η παθολόγος του νοσοκομείου  μετακινήθηκε για Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και ουσιαστικά η νοσηλευτική μονάδα έμεινε χωρίς σχετική ειδικότητα για τα εξωτερικά ιατρεία. Χθες το πρωί δε, στο νοσοκομείο Αμαλιάδας βρέθηκε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος και συγκεκριμένα στο γραφείο του αναπληρωτή διοικητή Γιάννη Χουζούρη, ζητώντας εξηγήσεις.

Εκεί έφτασε και ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης με τον αναπληρωτή δημάρχου Ανδρέα Παπαδάκο και δεν άργησαν να «ανάψουν» τα αίματα, σχετικά με την κατάσταση  που δημιουργείται εδώ και ένα μεγάλο διάστημα με τις εφημερίες και τις μετακινήσεις γιατρών από το νοσοκομείο Αμαλιάδας στο νοσοκομείο Πύργου. Πάντως, ο κ. Χουζούρης, μετά την συνάντηση γνωστοποίησε ότι το νοσοκομείο Αμαλιάδας θα εφημερεύσει σήμερα και αύριο και με την συνδρομή γενικών ιατρών από κέντρα υγείας.

Γ. Λυμπέρης:
«Εντεταλμένη αποστολή το κλείσιμο…»

Ο δήμαρχος Ήλιδας έκανε εκτενή δήλωση, μετά την συνάντηση με τους κ.κ. Διαμαντόπουλο και Χουζούρη:

«Ένα θέατρο του παραλόγου παίζεται τουλάχιστον 4 χρόνια και σήμερα είχε την κορύφωση του. Σήμερα έσπασε κάθε όριο ο κύριος διοικητής – εντός εισαγωγικών – των μονάδων του Πύργου και της Αμαλιάδας, έστω και την τελευταία στιγμή προσπαθεί να καλύψει όσο γίνεται την εντεταλμένη αποστολή του.

Να κλείσει δηλαδή μετά της Κρέστενας και το νοσοκομείο Αμαλιάδας. Δεν θα πω καμία κουβέντα για το πόσο λάθος είναι αυτή η αντίληψη «ένα νοσοκομείο και καλό». Το ένα και καλό θέλει 350 κρεβάτια τουλάχιστον και παραπάνω και το «ένα και καλό» που θεωρούν αυτοί έχει 170.

Εμείς, ως δημοτική αρχή, με πρώτο καλύτερο τον κ. Παπαδάκο, είχαμε θέσει πρώτο στόχο την διατήρηση αυτής της μονάδας, ως μονάδας δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το νοσοκομείο έγινε πριν παραπάνω από έναν αιώνα, να παρέχει νοσηλεία σε ασθενείς και θα συνεχίσει έτσι».

Στη συνέχεια ο κ. Λυμπέρης είπε ότι από την 1η Νοεμβρίου το νοσοκομείο Αμαλιάδας θα βρει τον τρόπο να εφημερεύει όλο τον μήνα:

«Προς όλους εκείθεν που απεργάζονται όλα τα χρόνια και εν πολλοίς έχουνε καταφέρει να κλείσουν αυτήν την νοσηλευτική μονάδα σήμερα, που μας δίνουν πια την τελευταία αφορμή και μας θέτουν εκτός ορίων υπομονής, ότι από 1η Νοεμβρίου εμείς θα φροντίσουμε και το λέμε προς την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και τους υπουργούς, θα δώσουμε εφημερίες για όλο το μήνα.

Και όχι  όπως ήρθε ως δήθεν εσπευσμένα σήμερα ο δήθεν διοικητής για να μας δουλέψει «πως πάτε να το κλείσετε   αφού έχει γιατρούς;». Τι γιατρούς έχει; Ποιος παθολόγος εφημερεύει εδώ; Έχει έναν ορθοπεδικό ετοιμότητας και του λέει κάτσε να καλύψεις τον χειρουργικό τομέα; Και ας πούμε ότι έρχεται και τον καλύπτει. Τον παθολογικό ποιος τον καλύπτει;

Αυτά τα παραμύθια και τα φτηνά σκηνικά θα λάβουν τέλος. Και το λέμε προς πάσα κατεύθυνση. Και μιλάμε ως εκπρόσωποι αυτού του τόπου, αυτού του δήμου, αυτού του λαού και αυτής περιοχής, αργότερα αν χρειαστεί και εάν μας φέρουν σε θέση να αντιδράσουμε, θα αντιδράσουμε. Προς το παρόν συνεννοούμαστε εμείς και ια βρούμε την κατάλληλη ανταπόκριση για να λύσουμε τα θέματα».

«Ποιος δίνει σήμερα
μισό εκατομμύριο;…»

Ο δήμαρχος Ήλιδας μίλησε για την δωρεά του κ. Παπαδάκου και την πρόθεση του να βοηθήσει στην αναβάθμιση του νοσοκομείου:

 Ο κ. Παπαδάκος, παρά τις «σειρήνες» που μιλούσαν προεκλογικά, από τότε έδωσε την επιταγή και παράγγειλε να έρθουν τα μηχανήματα. Το όλο κόστος πλησιάζει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Ξέρετε πολλούς δωρητές σε αυτή τη χώρα που να δωρίζουν με μια κίνηση και με μια επιταγή μισό εκατομμύριο για εξοπλισμό που είναι απαραίτητος;

Τα κάναμε αυτά για να «βουλώσουμε» το στόμα του κυρίου που παρίστανε τον διοικητή, που πριν έναν χρόνο μου έλεγε πως θα εφημερεύω χωρίς αξονικό και του έλεγα ότι θα φέρω αξονικό. Φέραμε και ακτινολογικό και θα φέρουμε ότι ακόμη χρειαστεί, δίνοντας την μάχη για το νοσοκομείο.

Δεν ζητάμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον προϋπολογισμό που έχει αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο, ενώ όλοι πανελλαδικά ζητάνε και θέλουν. Αυτό που έχουμε υποσχεθεί στους ανθρώπους που δεν έχουν, είναι θα έρχονται εδώ και θα βρίσκουν λύση στα προβλήματα τους.

Ο κ. Διαμαντόπουλος μας νομίζει αφελείς και έρχεται και μας δουλεύει. Το δούλεμα σε εμάς δεν περνάει. Τυχαίνει να είμαι εκτός από δήμαρχος και νοσοκομειακός γιατρός 38 χρόνια. Μόνη του αποστολή αυτά τα χρόνια ήταν να κλείσει αυτό το νοσοκομείο…».

Α. Παπαδάκος:
«Εγώ τι φταίω με όλα αυτά;…»

Απογοητευμένος δήλωσε από την όλη κατάσταση δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Παπαδάκος, ο οποίος τόνισε ότι «αυτά δεν γίνονται ούτε σε τετρακοσμικά κράτη»: «Εγώ τι φταίω να ταλαιπωρούμε με όλα αυτά, να μην ακούω ένα «ευχαριστώ», να έχω «πόλεμο» και να τα ακούω κιόλας;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει και να διευκρινίσει: «Αποφάσισα ότι το νοσοκομείο δεν κλείνει και αυτός είναι ο στόχος μου. Οι ομογενείς, όπως μέσω των ΑΧΕΠΑ από παλιά έχουν προσφέρει για αυτό το νοσοκομείο.

Εγώ ότι έχω κάνει για το νοσοκομείο, το έχω κάνει προσωπικά. Αν χρειαστεί θα πληρώνω εγώ 10 γιατρούς με μπλοκάκι για 2 χρόνια. Λυπάμαι για την συμπεριφορά του διοικητή του νοσοκομείου Πύργου, ο οποίος μου λέει ότι είναι πρόβλημα μου που έριξα τόσα λεφτά.

Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ευθύνες για τα αίσχη που γίνονται…».

Στη συνέχεια έγινε αυτοψία στην νέα πτέρυγα με τον κ. Λυμπέρη να παρουσιάζει τους χώρους που θα φιλοξενούν τα τμήματα, αλλά και τα μηχανήματα δωρεάς του κ. Παπαδάκου, ενώ αναφέρθηκε και στις φθορές που υπέστησαν διάφορα σημεία στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Όλη η επικαιρότητα