Ηλεία

Αμαλιάδα: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Βενετία και Βενετοκρατία»

Ακούστε το άρθρο

Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Βενετία και Βενετοκρατία: H πόλις των τεναγών και ο ελληνικός χώρος», πραγματοποιήθηκε στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας με βασικό ομιλητή τον οικονομολόγο- ιστορικό, μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Διονύση (Σάκη) Τραμπαδώρο.

Τον ομιλητή καλωσόρισε και σύστησε στο κοινό η πρόεδρος του Σωματείου της Βιβλιοθήκης κα Ελένη Σκάβδη, δίνοντας το στίγμα της παρουσίασης μιας περιόδου που άφησε έντονο αποτύπωμα στην πολιτική ιστορία, τις τέχνες και τα γράμματα.

Παίρνοντας το λόγο ο κος Τραμπαδώρος ανέπτυξε διεξοδικά τα εξής θέματα: Α. Βενετία- Οι απαρχές της Βενετίας και η σχέση της με την Κωνσταντινούπολη- Η διοικητική της οργάνωση- Η εισαγωγή της λατρείας του Αγίου Μάρκου- Η οικονομία της Βενετίας- Η συγκρότηση της Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας.

Β. Βενετοκρατία-   Η Βενετοκρατία στον ελληνικό χώρο γενικά (Αιγαίο, Ιόνιο, Κύπρος, Κρήτη, Πελοπόννησος)- Η οικονομικοί και γεωπολιτικοί λόγοι της βενετικής επέκτασης στον ελληνικό χώρο- Ιδιαίτερες αναφορές στην Κρήτη και τα Επτάνησα-  Η Α’ Βενετοκρατία στην Πελοπόννησο- Η Β’ Βενετοκρατία στην Πελοπόννησο.

Τέλος, στη συζήτηση που ακολούθησε το μέλος του Σωματείου της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης κα Πουλχερία Γεωργιοπούλου παρουσίασε συνοπτικά στοιχεία για την δραστηριότητα και παρουσία στην Πελοπόννησο και κυρίως στην Ηλεία των περίφημων έφιππων πολεμιστών της ύστερης μεσαιωνικής περιόδου τους Στρατιώτες, σημαντικό κεφάλαιο της Ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας.

Όλη η επικαιρότητα