Πολιτισμός

Αμαλιάδα: «Πράσινο φως» για τα έργα στην Ιερά Μονή Φραγκαβίλλας και στο Δημοτικό Θέατρο

Ακούστε το άρθρο

«Πράσινο φως» από το υπουργείο Πολιτισμού για δύο σημαντικά έργα στην Αμαλιάδα, τα οποία είχε θέσει σε προτεραιότητα η δημοτική αρχή Ήλιδας και αφορούν την κατασκευή του «Δημοτικού Θεάτρου» στις παλιές φυλακές και στην ολοκλήρωση της στερέωσης της Ιεράς Μονής Φραγκαβίλλας.

Τέσσερις μήνες μετά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα στην περιοχή και την αυτοψία που είχε κάνει, τα δύο αυτά έργα έλαβαν τη σχετική έγκριση και οι αποφάσεις έχουν ήδη υπογραφεί από τον κ.Τζαβάρα.

Ο ίδιος μαζί με τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχαν επισκεφθεί τον περασμένο Οκτώβριο την Ιερά Μονή Φραγκαβίλλας, όπου είχε υποβληθεί και το σχετικό αίτημα για τις παλιές φυλακές από τον Δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη, και τότε είχε δοθεί η δέσμευσή για την προώθησή τους.

Οι παλιές φυλακές

Με απόφαση λοιπόν του κ.Τζαβάρα, εγκρίθηκε η οριστική μελέτη κατασκευής του «Δημοτικού Θεάτρου» στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποίησης παλαιών κτιρίων στην πόλη της Αμαλιάδας. Το Δημοτικό Θέατρο θα κατασκευαστεί στο κτίριο του πρώην ΑΣΟ, στο οποίο για ένα διάστημα είχαν λειτουργήσει φυλακές, επί της οδού Αντωνίου Πετραλιά στην είσοδο πόλης Αμαλιάδας.

Η συγκεκριμένη έγκριση δόθηκε υπό την προϋπόθεση:


α) ότι θα προηγηθεί τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε κανένα τμήμα του οικοπέδου στο οποίο χωροθετείται το Δημοτικό Θέατρο να μην είναι ρυμοτομούμενο.


β) ότι έχουν τηρηθεί στην οικεία μελέτη οι ισχύουσες στην περιοχή πολεοδομικές, κτιριοδομικές και λοιπές διατάξεις, καθώς και άδειες άλλων αρχών που απαιτούνται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, ο έλεγχος των οποίων ανήκει στην αρμόδια Πολεοδομική αρχή.

Η Ιερά Μονή

Η δεύτερη απόφαση που υπέγραψε ο κ.Τζαβάρας, αφορά την έγκριση εκτέλεσης εργασιών του έργου: «Ολοκλήρωση στερέωσης και αποκατάστασης Καθολικού Ιεράς Μονής Φραγκαβίλλας Αμαλιάδας» απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την 6η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων και συνολικό προϋπολογισμό ύψους 250.000,00 ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.

Ο ναός της Θεοτόκου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ηλείας του 111ου αιώνα και προβλέπεται να γίνουν εργασίες πεδίου και εργασίες προστασίας και ανάδειξης, εργασίες υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κοινού και λοιπές εργασίες.


Μεταξύ των εργασιών προβλέπεται αποκεράμωση, αποχωμάτωση και καθαρισμός εξωρραχίων θόλων, καθαιρέσεις μεταγενέστερων προσθηκών θόλων και αντηρίδων και παλαιών αρμολογημάτων, αποκαταστάσεις, εξειδικευμένες εργασίες αποκατάστασης ανοιγμάτων και διακόσμου, τοποθέτηση φύλλων μολύβδου, συρραφή ρηγματώσεων, εφαρμογή καθολικών ενεμάτων, τοποθέτηση τενόντων, επίστρωση θόλων, τοποθέτηση καινούργιας αποκεράμωσης, τοποθέτηση κουφωμάτων, υαλοστασίων και νέων ξύλινων θυρών, συμπληρώσεις-επισκευές τόξων, εφαρμογή επιχρίσματος, αποσυναρμολόγηση υφιστάμενου μεταλλικού στεγάστρου και μεταφορά στο Κάστρο Πάτρας.

Επίσης, προβλέπονται εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου, καθώς και τοποθέτηση περίφραξης περιμετρικά και κατασκευή ράμπας ασφαλείας.


Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2013.

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα