Ηλεία Πολιτισμός

Αμαλιάδα: Πρεμιέρα για τον Πολυχώρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Ο νέος Πολυχώρος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ήλιδας, άνοιξε για πρώτη φορά χθες τις πύλες του στο κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής με αφορμή την εναρκτήρια εκδήλωση 20ού Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Αμαλιάδα κατά την οποία εγκαινιάστηκαν η έκθεση φωτογραφίας «Ο άγνωστος λιμός, Αθήνα 1941-42», και η εικαστική έκθεση «Land Art Cinema Project».

Η  εναρκτήρια εκδήλωση έγινε στο Cine Cinema λίγο μετά τις 8 το βράδυ, με οικοδεσπότη τον  δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος υποδέχθηκε τους έλληνες και ξένους προσκεκλημένους. Παρών φυσικά και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία του θεσμού από το 1997 έως σήμερα. Επίσης  ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Δημήτρης Σπύρου παρουσίασε το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ.

Συγκλονιστική έκθεση

Ενδιαφέρον προκάλεσε η γνωστή έκθεση φωτογραφιών με θέμα τον λιμό του ευρωβουλευτή Στέλιου  Κούλογλου. Ένα σπάνιο και άγνωστο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τη ναζιστική κατοχή που συνέλεξε και έφερε στο φως. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν σκηνές με θύματα του λιμού αμάχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Μέσα από 40 φωτογραφίες, η έκθεση αποτυπώνει τις δραματικές συνέπειες του λιμού της Αθήνας και είναι ένας φόρος τιμής στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της πρωτεύουσας από την πείνα, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της Κατοχής.

Έκθεση land art

Τέλος  ο εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου, αναφέρθηκε στην land art και στα έργα που φιλοτεχνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε διάφορους τόπους της Ελλάδας. Η έκθεση ασχολείται με τη δημιουργία εφήμερων έργων με υλικά της φύσης, με σεβασμό στο τοπίο και τους μετεωρισμούς του. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα γης, ντοκουμέντα από έργα  γης σε φωτογραφικές απεικονίσεις και ντοκιμαντέρ των δημιουργικών δράσεων που συνέβησαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, Σύρο, Κόρινθο, Λουτράκι, Τήνο, Ωρωπό, Ζάκυνθο,  Αμαλιάδα, Πύργο, Ρόδο, Ερμιόνη, Βραυρώνα, Πεντέλη, Κίμωλο, Σέριφο, Αντικύθηρα,  Κρήτη.Ακόμη παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τις ταινίες που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των ταινιών ντοκιμαντέρ (Kids and Docs) του Φεστιβάλ Ολυμπίας και έγινε ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Το σύνδρομο του Όμπερντορφ», του Wolfgang Landgreber (προέδρου της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής).

Όλη η επικαιρότητα