Ηλεία

Αμαλιάδα: Συμβολική συγκέντρωση από την ΟΑΣΗ για τον πλειστηριασμό κατά της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Κατοχυρώθηκε ο πλειστηριασμός ενός εκ των 9 ακινήτων

Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας, πραγματοποίησαν χθες το πρωί μέλη της ΟΑΣΗ Ν. Ηλείας, αγρότες και πολίτες, έξω από συμβολαιογραφείο στην Αμαλιάδα.Κατά την διαδικασία του πλειστηριασμού κατακυρώθηκε το ένα εκ των εννέα ακινήτων και για τα υπόλοιπα θα επαναληφθεί η διαδικασία.

Η συγκέντρωση έγινε παρουσία αστυνομικής δύναμης, χωρίς ωστόσο να συμβεί το παραμικρό, αφού στόχος  δεν ήταν, όπως τόνισαν και τα μέλη της ΟΑΣΗ, να δημιουργήσουν «επεισόδια» ή να παρεμποδίσουν την διαδικασία – που πλέον γίνεται ηλεκτρονικά – αλλά να αφυπνίσουν τον αγροτικό κόσμο και να διαμαρτυρηθούν για την περιουσία των συνεταιρισμών που χάνεται, με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση του συνεταιριστικού κινήματος.

Ο πλειστηριασμός αφορούσε σε 9 προσημειωμένα ακίνητα της ΕΑΣ,  έναντι ποσού 17 εκατ. ευρώ, τα οποία εκπλειστηριάζονταν  για 3,8 εκατ. ευρώ, ως αρχική συνολική τιμή έναρξης.

Ότι ο αγώνας και ο μόχθος ετών των αγροτών χάνεται εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων και των διοικήσεων της Ένωσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Ν. Ηλείας κ. Θανάσης Βομπίρης:

«Σήμερα βγαίνει στο «σφυρί» η περιουσία της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας και όχι αυτών που την διοικούν τόσα χρόνια, ούτε των κυβερνήσεων που έφτασαν τα πράγματα έως εδώ, αλλά η περιουσία, ο ιδρώτας, το αίμα, τα όνειρα των αγροτών πολλών δεκαετιών, που έφτιαξαν μια μεγάλη περιουσία για το καλό τους υποτίθεται και τους την «αρπάζουν» μέσα από τα χέρια τους μέσω του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Εδώ είμαστε για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Καλέσαμε τους αγρότες να έρθουν εδώ και να μην αφήνουν έτσι τα πράγματα να περνάνε…».

«Να στηριχτούν οι αγρότες»

Ο κ. Βομπίρης μίλησε για μια κλιμακωτή μέσα στα χρόνια απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος, που είχε ως συνέπεια τον μαρασμό του αγροτικού τομέα και στην Ηλεία:

«Καταρχήν, τους πήραν τον ΑΣΟ, τον διέλυσαν, μετά την ΑΤΕ και οι εισπρακτικές εταιρείες παίρνουν τηλέφωνα τους αγρότες. Η κυβέρνηση και η Βουλή να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να στηρίξουν τους αγρότες και να δώσουν την περιουσία στους αγρότες και όχι στις τράπεζες, φτιάχνοντας τέτοιο συνεταιριστικό σύστημα που να ανήκει στους αγρότες, με φθηνά εφόδια, με αφορολόγητο πετρέλαιο, που να μην είναι μόνο για τους εφοπλιστές.

Εμείς θα είμαστε εδώ και θα στηρίζουμε αυτά τα αιτήματα. Καταγγέλλουμε αυτή τη προσπάθεια που γίνεται, καταγγέλλουμε και αυτούς που «φάγανε» και διέλυσαν τις Ενώσεις και τις κυβερνήσεις».

«Απαξίωση συνεταιρισμών και ενώσεων…»

Για μια συμβολική συγκέντρωση μίλησε το μέλος της ΟΑΣΗ κ. Διονύσης Κουρλός, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για την απουσία των αγροτών, αλλά και αυτών που έχουν διοικήσει την ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας:

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, όχι για να εμποδίσουμε έναν ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, αλλά για να δείξουμε στους συνάδελφους αγρότες ότι σήμερα θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ και όσοι είχαν υπηρετήσει τους Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις, γιατί πολλοί από αυτούς είναι υπεύθυνοι.

Να μην έρχονταν εδώ για να τους κρίνουμε, αλλά να έρχονταν τουλάχιστον για να συμπαρασταθούν στην ιστορία των αγροτών, γιατί όταν ένας λαός δεν σέβεται την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να χαθεί.

Αυτό που γίνεται σήμερα είναι μια συμβολική πράξη, η οποία ωστόσο έχει ξεκινήσει από την εποχή του Κων/νου Μητσοτάκη το 1990 που από εκεί φαίνονταν καθαρά η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων, να απαξιώσουν εντελώς τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις.

Και σήμερα πέφτει η «αυλαία» για όλες αυτές τις μονάδες, που οι πρόγονοί μας είχαν «χτίσει». Η επόμενη γενιά που έρχεται βλέπουμε ότι δεν μπορεί να επιβιώσει στον αγροτικό τομέα, με αποτέλεσμα οι πολιτικές να «αλωνίζουν» το χώρο.

Ας συνειδητοποιήσουν οι αγρότες ότι έχει έρθει το τέλος τους και οι κυβερνήσεις  αν θέλουν πραγματικά να αντιμετωπίσουν το θέμα, δεν είναι τα κτίρια που θα μας δώσουν την δυνατότητα να επιβιώσουμε, αλλά να δούμε τι προϊόντα θα παράγουμε, πως θα τα εξάγουμε και πως θα επιβιώσουμε…».

Όλη η επικαιρότητα