Ηλεία Πολιτισμός

Αμαλιάδα: Θεατρική παράσταση 2ου Γυμναστίου – Αντίσταση στις διακρίσεις και το ρατσισμό

Ακούστε το άρθρο

“Μαύρες γάτες” γέμισε χθες το πρωί το Λαζαράκειο Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας, όπου και παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Το σχολείο ανεβάζει τη θεατρική παράσταση «Η τελευταία μαύρη γάτα», σε διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ευγένιου Τριβιζά, και κάνει και φέτος την έκπληξη με τα ταλέντα που αναδεικνύονται επί σκηνής!

Η παράσταση θα ανέβει για το κοινό αύριο Κυριακή στις 8 το βράδυ στο Λαζαράκειο Θέατρο, χθες το πρωί ωστόσο παρουσιάστηκε για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή του σχολείου Αντώνη Γούναρη και το θερμό χειροκρότημα που απέσπασαν οι μαθητές- ηθοποιοί ήταν το εισιτήριο για την αυριανή παράσταση.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και το αποτέλεσμα σαφώς δικαιώνει άπαντες.

 

Το έργο

«Η τελευταία μαύρη γάτα» είναι ένα αλληγορικό παραμύθι με ιστορικές αναφορές, είναι η ιστορία του ανελέητου διωγμού των μαύρων γάτων, που σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι θεωρούνται υπεύθυνοι για όλα τα προβλήματα του τόπου τους. Πρόκειται για μία ιστορία ηρωικής αντίστασης στις δεισιδαιμονίες, τις φυλετικές διακρίσεις, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, από τον αγαπημένο ποιητή των παραμυθιών.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα νησί όπου η ζωή κυλά ήρεμα

μέχρι τη στιγμή που αρχίζουν να εξαφανίζονται μυστηριωδώς οι μαύρες γάτες.  Κεντρικός ήρωας ένας μαύρος γάτος, ο οποίος ανακαλύπτει πως στο νησί δραστηριοποιείται μία μυστική αδελφότητα προληπτικών, που έχει βάλει στόχο να εξολοθρεύσει όλες τις μαύρες γάτες, υποδεικνύοντάς τες ως υπεύθυνες για όλα τα προβλήματα του τόπου. Οι μαύρες γάτες προσπαθούν να οργανωθούν. Θα καταφέρουν τελικά να αποκαλύψουν ποιός κρύβεται πίσω από τα κακόβουλα σχέδια εξόντωσής τους

και να επαναφέρουν την ηρεμία στη ζωή του νησιού τους;

Το συγκεκριμένο έργο φέρνει στην επιφάνεια αλήθειες των καιρών μας και έρχεται για να διδάξει μικρούς και μεγάλους, έτσι ώστε να αναγνωρίζουν τις ‘σύγχρονες μαύρες γάτες’, να στιγματίζουν την εγκληματικότητα, να διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή, στη διαφορετικότητα και στην ανθρωπιά.

 

Οι συντελεστές

Στην παράσταση παίζουν οι μαθητές: Σοφία Αγαλιώτη, Ευανθία Αθανασοπούλου, Παναγιώτα Βασιλοπούλου, Αλεξία Γκέγκα, Λιριάνα Γκούρι, Ίνι Γουέι, Γιώργος Δημόπουλος, Αλεξάνδρα Κακοταρίτη, Κρίστι Κριεμάδι, Ευσταθία Μάργαρη, Μαρία- Ευγενία Μαριολοπούλου, Γιώργος Μαρσέλης, Γιάννης- Κυριάκος Μιχάλας, Ευθυμία Μπενέτου, Μαρία- Αναστασία Νικολάου, Θεοδώρα Νταλαμάρα, Χριστίνα Ντράλια, Χριστίνα Πανουτσακοπούλου, Ιουστίνα Ράλλη, Αντριάνα- Διονυσία Σέττα, Δημήτριος Σούπουλι, Ευάγγελος Σπυρόπουλος, Χρήστος Σπυρόπουλος, Βασιλική Στασινοπούλου, Τριανταφυλλιά Σωτηροπούλου, Παναγιώτα Τάγιου, Βασιλική- Θεοδώρα Τζίμα. Guest Star η Μ.Τ.

Το συγκεκριμένο έργο επέλεξε η μαθηματικός του σχολείου Μάρθα Σαφούρη, η οποία έκανε και την επεξεργασία του κειμένου και σκηνοθέτησε την παράσταση. Η καθηγήτρια καλλιτεχνικών, εικαστικός- ζωγράφος και συνεργάτιδα του Φεστιβάλ Αθηνών Κατερίνα Ανδρέου, είχε την ευθύνη της σκηνοθεσίας και της καλλιτεχνικής επιμέλειας της παράστασης. Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Νανά Πανουτσοπούλου και η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Μαρία Τζαβάρα, αναδείχθηκαν ακούραστες βοηθοί στις πρόβες και ο καθηγητής τεχνολογίας Χάρης Σπυρόπουλος ήταν ο συντελεστής της τεχνικής υποστήριξης.

Να σημειωθεί ότι το σχολείο έχει ξεκινήσει και τη συλλογή τροφίμων, προκειμένου να διατεθούν είτε σε μαθητές οι οποίοι έχουν οικονομικά προβλήματα, είτε σε ίδρυμα της Μητρόπολης, είτε στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου. Σε κάθε περίπτωση η προσφορά θα πιάσει τόπο και όποιος θέλει να προσφέρει τρόφιμα μπορεί να το κάνει και φυσικά θα είναι ευπρόσδεκτα και στην παράσταση της Κυριακής.

Όλη η επικαιρότητα