Ηλεία

«Η ανάπτυξη στην Δυτ. Ελλάδα θα ‘ρθει απ’ τη γη!» – Για την ανάδειξη ενός ισχυρού brand μίλησαν Ν. Φαρμάκης και Θ. Βασιλόπουλος στην Αμαλιάδα

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

«Η Δυτική Ελλάδα διαθέτει εμβληματικά προϊόντα. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια», είπε το πρωί της Τρίτης ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τις εργασίες του Θεματικού Εργαστηρίου με θέμα: «Η ταυτότητα των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας- Δυνατότητες και προοπτικές, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας.

Το θεματικό εργαστήρι πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του έργου «Balkan Ideas Network For Sustainable Innovations In The Agro – Food Sector Balkanet», που χρηματοδοτείται από το Διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREGV-B) BALKAN MEDITERRANEAN 2014-2020 και έχει ως στόχο την ενίσχυση της δυναμικής της καινοτομίας και την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας σε αγροτικές περιοχές της Μεσογείου.

«Τα εργαλεία υπάρχουν…»

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας τόνισε ότι τα «εργαλεία» υπάρχουν, αλλά αποκτούν αξία όταν χρησιμοποιούνται σωστά και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη αυτό το ρόλο θέλει να διαδραματίσει.

Μίλησε για τρεις σημαντικούς τομείς στους οποίους στηρίζεται η Δυτ. Ελλάδα και μπορεί μέσα από αυτούς να αναπτυχθεί: αγροτική παραγωγή, πολιτισμό και τουρισμό.

«Πρέπει να πετύχουμε τα άλματα, με πρώτο το αγροτικό. Να δούμε τις αδυναμίες και να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε. Υπάρχουν προβλήματα, όπως με τους ΤΟΕΒ και τα δίκτυα ύδρευσης, την έλλειψη αγροτικών οδών ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση στα χωράφια κα.

Είμαι, ωστόσο, αισιόδοξος, γιατί εργαζόμαστε καθημερινά για την επίλυση προβλημάτων πολλών ετών», επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης.

«Για έναν σύγχρονο αγροτικό τομέα»

Σε άλλο σημείο είπε ότι εκτός των χρόνιων αδυναμιών και προβλημάτων, προστέθηκαν και οι σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού που έπληξε και τον αγροτικό τομέα, λέγοντας ότι χρειάζονται έξτρα κονδύλια για τους παραγωγούς.

«Να μετατρέψουμε τον αγροτικό τομέα σε έναν σύγχρονο τομέα. Η ανάπτυξη για την Δυτική Ελλάδα, πρέπει να ξεκινήσει από την γη και την δημιουργία ενός ισχυρού brand», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας.

Ένας εκ των εισηγητών ήταν  ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο κλάδος της αγροδιατροφής στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και πολιτικές ενίσχυσης».

Ο κ. Βασιλόπουλος χαρακτήρισε χρέος της περιφερειακής αρχής να αναδείξει τον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι η παρουσίαση δύο μελετών στο θεματικό εργαστήρι έχει να κάνει με ένα σημαντικό εγχείρημα αποτύπωσης όλων των δεδομένων του τόπου με στόχο  ενός διακρατικού δικτύου ιδεών αιεοφόρου καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.

«Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ο πρώτος που απασχολεί την Περιφέρεια μας», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για την ανάγκη ανάδειξης ενός ισχυρού brandστην Δυτ. Ελλάδα, ζητώντας και την στήριξη του δήμου Ήλιδας στην όλη αυτή προσπάθεια.

Ο κ. Βασιλόπουλος με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά του κάμπου και του νομού κατ’ επέκταση, είπε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί στο έπακρο το Ινστιτούτο Κοροίβου και να μετατραπεί σε «κέντρο» καρπουζιού και οπωροκηπευτικών, ώστε να μην χαθούν σημαντικά, για την αγροτική οικονομία της Ηλείας, προϊόντα.

Στη συνέχεια η  γεωπόνος της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κα  Καλλιόπη Αγγελή ανέπτυξε το θέμα: «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της ΠΔΕ – Εργαλείο προώθησης του αγροδιατροφικού τομέα Δυτ. Ελλάδας».

«Η ΚΑΠ 2021 – 2027: Τι αλλάζει για τους αγρότες και την ύπαιθρο», ήταν το θέμα της εισήγησης του γεωπόνου, μηχανικού περιβάλλοντος,  συμβούλου  Αγροτικής Πολιτικής της Πανελλήνιας Ένωσης νέων Αγροτών Σωτήρη Κουτσομήτρου.

Τέλος ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΤΑΜ Α.Ε., οικονομολόγος κ.  Νίκος Δρακωνάκης, μίλησε για την δυναμική και τις δυνατότητες των αγροδιατροφικών προϊόντων και το παράδειγμα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης.

Τον συντονισμό των εισηγήσεων είχε ο υπεύθυνος του έργου BalkaNet για την Περιφέρεια Δυτ.  Ελλάδας  κ. Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας.

Γ. Λυμπέρης: «Η Σχολή Γεωπονίας έχει θέση εδώ!»

Πριν την έναρξη των εργασιών του θεματικού εργαστηρίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος μίλησε για τον κομβικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Σχολή Γεωπονίας, με την λειτουργία περισσότερων κατευθύνσεων, καυτηριάζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης να μεταφέρει κατευθύνσεις στο Μεσολόγγι και να δημιουργήσει campus.

«Η Σχολή Γεωπονίας έχει θέση εδώ και μόνον εδώ. Γιατί εδώ, στην Αμαλιάδα, υπάρχει το πλαίσιο ανάπτυξης και παραγωγής. Έχουμε παράλληλα και ένα Εδαφολογικό Εργαστήριο», είπε ο κ. Λυμπέρης διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσει να χαθεί ή να υποβαθμιστεί η σχολή: «Θα παλέψω με κάθε μέσο και δυνατότητα να αναπτυχθεί η Σχολή Γεωπονίας, με γνώμονα την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων τις εργασίες του θεματικού εργαστηρίου παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ν. Ηλείας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος κα.

Όλη η επικαιρότητα