Categories: ΗλείαΥγεία

Αμαλιάδα: «Το 70% των ανακοπών θα μπορούσε να είχε… αντιμετωπιστεί!»

Share

Σημαντικό σεμινάριο πραγματοποίησε η ελληνική εταιρεία επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας… – Καταλυτική η συμβολή των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών

Πάνω από 70%  είναι το ποσοστό των πιθανοτήτων επιβίωσης κάποιου που θα υποστεί ανακοπή και υπάρχει κοντά του αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής και άτομο κατάλληλα εκπαιδευμένο, που θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει!

Ένα πραγματικά σοκαριστικό ποσοστό, που καταδεικνύει ότι πολλοί συνάνθρωποι μας χάνονται άδικα μετά από κάποιο «επεισόδιο», το οποίο θα μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί σαφώς με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίες εάν θα γίνονταν άμεσα ανάνηψη.

Κι αυτή η διαπίστωση της πιθανότητας αυτής είναι ακόμη πιο «σκληρή» για περιστατικά, όπως του θανάτου  της καθηγήτριας που συμμετείχε στο σεμινάριο στην Αρχ. Ολυμπία και η οποία μετά από μια μεγάλη ταλαιπωρία, κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο, στο δρόμο για ένα νοσοκομείο…

Ένα πραγματικά σημαντικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας από την  Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας Πάτρας, ένα  σεμινάριο πιστοποιημένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης Υποστήριξης της Ζωής και Χρήσης Εξωτερικού Απινιδωτή.

Οι εκπαιδευτές, ανάμεσα τους, και ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Βασίλης Παναγιωτόπουλος, κάνουν μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια κοινότητα ανανηπτών στην περιοχή της Αμαλιάδας, ένα εγχείρημα δύσκολο, αλλά πολύ σημαντικό που βρίσκει χρόνο με το χρόνο ανταπόκριση.

Επιτακτική ανάγκη,μικρό το κόστος…

Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.000 ανανήπτες και τα στελέχη της ευελπιστούν ότι αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα θα συνοδευτεί στο μέλλον με την τοποθέτηση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών όπως επιτάσσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης και η σχετική διεθνής και ελληνική νομοθεσία, όπου αναφέρει ρητά ότι σε σημεία όπου συνωστίζονται πολλοί ενήλικες πρέπει να υπάρχει ένας εξωτερικός αυτόματος απινιδιωτής, όπως σε δημαρχεία, γήπεδα, σχολεία, πλατείας κ.α. Σε τέτοια σημεία, εξάλλου,  συμβαίνουν συχνά ανακοπές, οπότε σε αυτούς τους χώρους είναι αναγκαίο.

«Αν υπάρχει η γνώση και δεξιότητα σε έναν εκπαιδευμένο πολίτη να αναγνωρίσει ένα περιστατικό ανακοπής και είναι τυχερός και βρεθεί κοντά του ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, οι πιθανότητες επιβίωσης ανέρχονται πάνω από 70%. Αναγνωρίζεται ότι 7 στους 10 θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες. Θα πρέπει λοιπόν να βοηθήσουμε όλοι ώστε να δημιουργηθούν ομάδες ανανηπτών στους χώρους όπου θα βρίσκονται να υπάρχει ένας εξωτερικός απινιδωτής», δήλωσε το μέλος της Εταιρείας κ. Γιώργος Κυπουργός, ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε:

«Το κόστος τους δεν είναι απαγορευτικό για δήμους, επιχειρήσεις, ιερούς ναούς και αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε αυτός που θα βρεθεί σε μια δύσκολη θέση, να ξέρει ότι έχει πιθανότητες επιβίωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Μπακέλας, έθεσε το θέμα προμήθειας εξωτερικών απινιδωτών, μιλώντας αναλυτικά για την σημαντική συμβολή τους στην αντιμετώπιση ενός ξαφνικού περιστατικού και την αύξηση των πιθανοτήτων για θετική έκβαση.