Αμαλιάδα: Υποτονική η κίνηση σε κρεοπωλεία και άλλα καταστήματα τροφίμων – Περιμένουν… Ανάσταση

Share

ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ  ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΟΒΕΛΙΑ

Πρωτόγνωρη είναι η κρίση που βιώνει η αγορά της Αμαλιάδας διανύοντας την Μεγάλη Εβδομάδα και λίγες μέρες πριν τον εορτασμό του Πάσχα. Η κίνηση είναι μηδαμινή και σε συνδυασμό και με τα απαγορευτικά μέτρα, όπως της έλευσης των ετεροδημοτών, είναι πολύ χαμηλή η κίνηση και στα ανοιχτά καταστήματα τροφίμων, όπως στα κρεοπωλεία που άλλες χρονιές είχαν την τιμητική τους για την προμήθεια του παραδοσιακού οβελία, που φέτος θα… περιοριστεί στον φούρνο και των υλικών για την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα.

Οι κρεοπώλες της πόλης μιλούν για υποτονική κίνηση και ούτε λόγος για παραγγελίες, αφού οι περισσότεροι θα αποφύγουν όπως δείχνει να σουβλίσουν για τον «φόβο των Ιουδαίων» και θα περιοριστούν σε μια γάστρα, ένα ταψί αρνάκι ή κατσίκι στον φούρνο και… οικογενειακά.

Οι τιμές στο αρνί ξεκινούν από 6,80 /κιλό, στο κατσίκι από 7 ευρώ/ κιλό, στα υλικά για την μαγειρίτσα και το κοκορέτσι, όπως τα έντερα από 5 ευρώ/κιλό, από 6,50 ευρώ/κιλό τα εντόσθια και  οι πατσές οι καθαρισμένες από  5 ευρώ /κιλό.

«Είναι μικρή η κίνηση. Οι παραγγελίες είναι κατά πολύ λιγότερες. Έρχονται βέβαια πελάτες, ψωνίζουν, αλλά για φούρνο πλέον, όχι για σούβλα. Αυτό σημαίνει και μικρότερες ποσότητες.

Ο κορονοϊός έχει «χτυπήσει» την αγορά κρέατος αυτή την περίοδο κατά 40% περίπου. Οι τιμές είναι χαμηλότερες και από πέρυσι. Από 6,80 το αρνί το ολόκληρο και 7,30 το κατσίκι.

Βέβαια καλούμε τον κόσμο, να έρθει να προμηθευτεί έγκαιρα, γιατί στο τέλος μπορεί να μην έχει μείνει τίποτα», δηλώνει ο κ. Κώστας Βυθούλκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παναγιώτης Βυθούλκας: «Τίποτα. Πολύ μικρή κίνηση. Υποτονική.Οι παραγγελίες πολύ λίγες, δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Σε σχέση με πέρυσι, η κίνηση είναι πεσμένη παραπάνω από το μισό.

Ο κόσμος δεν θα ψήσει, θα βάλει φαγητό στο φούρνο και κάποιοι θα πάρουν και τελευταία στιγμή και άλλα κρέατα, όπως μπριζόλες. Δεν υπάρχει πασχαλινό κλίμα, είναι και η αγορά κλειστή. Δεν κυκλοφορεί κόσμος, υπάρχουν οι απαγορεύσεις και η ψυχολογία είναι πεσμένη. Οι τιμές είναι πολύ καλές, καλύτερες και από πέρυσι».

Ο κ. Χρήστος Παρασκευόπουλος δηλώνει: «η κίνηση είναι πεσμένη και η κατάσταση πρωτόγνωρη για τέτοια εποχή. Δεν ξέρω πως φτάσαμε ως εδώ, αλλά η αγορά περνάει πολύ δύσκολα. Οι παραγγελίες είναι μηδενικές. Οι τιμές είναι χαμηλές, πάρα πολύ καλές. Ευελπιστούμε μέχρι το Μ. Σάββατο να αυξηθεί κάπως η κίνηση, αλλά έχει χαθεί πολύς χρόνος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Αμαλιάδας κ. Κώστας Μαστρογιαννόπουλος, επισημαίνει ότι σαφώς η κίνηση είναι κατά πολύ πεσμένη: «Η κίνηση είναι μειωμένη κατά 50%, για να μην πω και για παραπάνω. Και είναι λογικό, γιατί άλλες χρονιές έρχονταν κόσμος και άρα ψώνιζε έγκαιρα και μεγαλύτερες ποσότητες. Παράλληλα, η αγορά ουσιαστικά είναι κλειστή όλο αυτό το διάστημα και δεν υπάρχει εισόδημα, άρα είναι μεγάλη και η οικονομική στενότητα. Πολύ λίγες οι παραγγελίες.Οι τιμές είναι χαμηλότερες από πέρυσι».

Η κλειστή αγορά και η απουσία κόσμου έχει «χτυπήσει» και τα ζαχαροπλαστεία της πόλης, με την κίνηση να είναι και εκεί μηδαμινή. Βέβαια, για την περίοδο του Πάσχα τα ζαχαροπλαστεία έχουν δεχθεί εδώ και χρόνια το «πλήγμα», αφού τα πασχαλινά σοκολατένια αβγά και τα τσουρέκια, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου τα προμηθεύεται από τα σούπερ – μάρκετ.

«Λίγα πράγματα. Εμείς φτιάχνουμε δικά μας σοκολατένια αυγά,  τσουρέκια και κουλούρια,  αλλά εδώ και χρόνια ο κόσμος τα προμηθεύεται από τα σούπερ – μάρκετ. Και έχουμε και πολύ καλύτερες τιμές, αναλογικά και με την ποιότητα των ειδών μας, αφού εμείς τα έχουμε φτιάξει πριν λίγες μέρες  και με αγνά υλικά.

Όμως ο κόσμος, πηγαίνει και τα παίρνει όλα από τα σούπερ – μάρκετ. Σίγουρα, ο κορονοϊός έχει επηρεάσει και εμάς, και γενικότερα την αγορά. Είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα», επισημαίνει  από το ζαχαροπλαστείο «Γλυκές Δημιουργίες» ο κ. Βασίλης Γιαννακούλιας.

«Είναι μικρή η κίνηση. Οι παραγγελίες είναι κατά πολύ λιγότερες. Έρχονται βέβαια πελάτες, ψωνίζουν, αλλά για φούρνο πλέον, όχι για σούβλα. Αυτό σημαίνει και μικρότερες ποσότητες», αναφέρει ο κ. Κ. Βυθούλκας

«Τίποτα. Πολύ μικρή κίνηση. Υποτονική. Οι παραγγελίες πολύ λίγες, δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Σε σχέση με πέρυσι, η κίνηση είναι πεσμένη παραπάνω από το μισό», λέει ο κ. Π. Βυθούλκας

«Η κίνηση είναι πεσμένη και η κατάσταση πρωτόγνωρη για τέτοια εποχή. Δεν ξέρω πως φτάσαμε ως εδώ, αλλά η αγορά περνάει πολύ δύσκολα. Οι παραγγελίες είναι μηδενικές», τονίζει ο κ. Χ. Παρασκευόπουλος

«Η κίνηση είναι μειωμένη κατά 50%, για να μην πω και για παραπάνω. Και είναι λογικό, γιατί άλλες χρονιές έρχονταν κόσμος και άρα ψώνιζε έγκαιρα και μεγαλύτερες ποσότητες», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Αμαλιάδας κ. Κ. Μαστρογιαννόπουλος

«Λίγα πράγματα. Εμείς φτιάχνουμε δικά μας σοκολατένια αυγά,  τσουρέκια και κουλούρια,  αλλά εδώ και χρόνια ο κόσμος τα προμηθεύεται από τα σούπερ –μάρκετ», επισημαίνει ο κ. Β. Γιαννακούλιας από το ζαχαροπλαστείο «Γλυκές Δημιουργίες»