Οικονομία

Άμεσα ανακεφαλαιοποίηση για να αποτραπεί το «κούρεμα» καταθέσεων

kourema-katatheseis-evro.jpg

Την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015 επιθυμεί η Ελλάδα, ανέφερε πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος. Και τούτο διότι, αν αυτό καταστεί εφικτό, η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κεφάλαια, μεν, του ESM αλλά μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά τα πρότυπα του 2012. Δηλαδή θα αποφευχθεί το bail-in και ο κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων.


Αντιθέτως, αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει το 2016, αναφέρει η ίδια πηγή, θα τεθεί σε ισχύ η σχετική οδηγία που έχει γίνει ήδη νόμος του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. 


Η ίδια πηγή της ΤτΕ ανέφερε ότι τα τεστ αντοχής έχουν ήδη ξεκινήσει και πρώτος στόχος που τίθεται είναι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού (AQR) έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Έκανε σαφές ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η μεθοδολογία των ελέγχων, όπως για παράδειγμα εάν θα υπάρχει καλό και κακό σενάριο για τα «κόκκινα» δάνεια.


Ανέφερε επίσης ότι στην παρούσα φάση ένα σενάριο bad bank είναι δύσκολο, χωρίς ωστόσο να το αποκλείσει για μετά την ανακεφαλαιοποίηση. 


Σημειώνεται ότι σήμερα είχε συνάντηση ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον διοικητή της ΤτΕ με αντικείμενο το ζήτημα της επιλογής, βάσει βιογραφικών, των στελεχών του δ.σ. του υπό σύσταση δημοσιονομικού συμβουλίου.


Ο λόγος για το όργανο που θα ελέγχει την πορεία του προϋπολογισμού και θα συστήνει πρόσθετα μέτρα-περικοπές δαπανών. Επόμενα βήμα είναι η επιλογή προσώπων ώστε να υπάρχει τελική εισήγηση προς το υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή: capital.gr

Όλη η επικαιρότητα