Οικονομία

Αμετάβλητη η χρηματοδότηση μέσω ELA για τις ελληνικές τράπεζες

ekt.jpg
Ακούστε το άρθρο

Δεν αύξησε τη χρηματοδότηση προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ.

Κατά πληροφορίες, η μη αύξηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, ουσιαστικά ισοδυναμεί με φρένο στην πρόσθετη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Διατηρώντας αμετάβλητο τον ELA, επιλέγοντας δηλαδή να δώσει περιθώριο 48 ωρών μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους δανειστές, από την μια πλευρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει περιθώριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από την άλλη όμως -δεδομένης της συνεχιζόμενης ανάληψης μετρητών από τα ATM’s- «σπρώχνει» την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον έλεγχο κεφαλαίων αφού είναι αβέβαιο αν από αύριο οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανταποκριθούν. 

ΕΚΤ: Στο επίπεδο της Παρασκευής ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν απο λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψιν της την απόφαση της Κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος καθώς και την απόφαση του Eurogroup για την μη παρατάση του ελληνικού προγράμματος».

Υπό τις παρούσες συνθήκες -επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ- το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει την οροφή των προβλέψεων για παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αναθεωρήσει την απόφασή του» επισημαίνει η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ σημειώνει την απόφαση για την ελληνική δημοψήφισμα και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ. Δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενω το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα να αναθεωρήσει την απόφασή που έλαβε σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική. Στην ίδια ανακοίνωση το δ.σ της ΕΚΤ χαιρέτισε την δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και να είναι έτοιμη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μario Draghi, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμίες των οικονομιών της ζώνης του ευρώ».

Aπο την πλευρα του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Η Τράπεζα της Ελλάδα, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της.

Μετά από την απόφαση αυτή της ΕΚΤ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας η οποία θα ξεκινήσει σε μισή ώρα στο Υπουργέιο Οικονομικών.


Περισσότερα στο protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα