Αρθρογραφία

Αμφιλεγόμενες δοξασίες στην κρίση…

grafima.jpg

«Πώς ρίχνουν τη ματιά τους στο μέλλον οι πολίτες, που διχάζονται συναισθηματικά για την τύχη της χώρας…»

Μεταξύ της ελπίδας (44,2%) και της ανησυχίας (43,8%) διχάζονται συναισθηματικά οι πολίτες όταν απαντούν στο σχετικό ερώτημα για το μέλλον και την τύχη της χώρας μας στη διάρκεια του 2016.

Η έρευνα, που περιλαμβάνει αρκετές κατηγορίες αλλά και ερωτήσεις, πραγματοποιήθηκε προσφάτως από την εταιρεία «about people» και εμφανίζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη… ματιά που ρίχνουν στο μέλλον οι άνθρωποι που τα τελευταία έξι χρόνια βιώνουν ως “πειραματόζωα” το φαινόμενο και τις δυσάρεστες συνέπειες της κρίσης.

Για την επόμενη μέρα το 51% θεωρεί πολύ πιθανό να γίνουν εκλογές μέσα στην τρέχουσα χρονιά, και είναι στην πλειοψηφία τους, ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.

“Το Φάντασμα” της δραχμής στο μεταξύ που για κάποιους είχε γίνει επίμονη ιδέα το προηγούμενο έτος, φαίνεται ότι πλέον δεν υπάρχει, καθώς ποσοστό άνω του 83% αποκλείει την επιστροφή στο παλαιό νόμισμα. Πιο πιθανή θεωρούν πάντως, την ανάδειξη νέων κομμάτων (70,4%) άποψη, που φαίνεται να συμμερίζονται περισσότερα μέλη και οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ.

“Προσγειωμένοι” εμφανίζονται οι ερωτηθέντες για τα εσωτερικά μας και την πολιτική που ακολουθείται. Το 72% περίπου, δεν πιστεύει στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Δηλώνουν ακόμη, υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ σε ποσοστό 70,3% και απαντούν σε άλλη ερώτηση, ότι αισθάνονται πιο κοντά στη Δύση (59%) και λιγότερο στην Ανατολή (29%).

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτίμησαν ότι, οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν την ψήφο των πολιτών κατά 60,5% αλλά τονίζουν κατηγορηματικά, ότι οι ίδιοι δε δίνουν μεγάλη σημασία και τις αγνοούν μέχρι και σε ποσοστό 83%.

Μοιάζουν εξάλλου, ιδιαίτερα επιρρεπείς και στο μεταφυσικό καθώς όταν ρωτήθηκαν για τους… εξωγήινους το 40% δήλωσε ότι υπάρχουν έναντι του 52% που αρνούνται την ύπαρξή τους.

Στα αξιοπρόσεκτα της έρευνας και των απαντήσεων είναι μεταξύ άλλων και αυτά: Στις προφητείες του πατέρα Παϊσίου πιστεύει το 26% των ερωτηθέντων. Στη συγκεκριμένη πάντως κατηγορία ανήκουν τα άτομα των μεγαλύτερων ηλικιών.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν στον πιο σύγχρονο ελληνικό αστικό μύθο ότι μας… ψεκάζουν. Έτσι το 34% βλέπει ως πιθανούς τους “αεροψεκασμούς”, ενώ το 57% τους αποκλείει…

Οι αμφιλεγόμενες δοξασίες, καλά κρατούν… Σε μια χώρα που οι δοκιμασίες της, δεν έχουν τέλος. Και οι άνθρωποί της, δυστυχούν, απογοητεύονται, αλλά θέλουν και να ελπίζουν. Ότι κάποτε το “μαρτύριο” της κρίσης, θα πάρει ένα τέλος…

Χρίστος Πλευριάς
xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα