Έρευνα Ηλεία

Αμβλώσεις: Ένα κοινωνικό θέμα που προκαλεί πολλές αντιδράσεις – Τι λένε Ηλείοι επιστήμονες και γιατροί

Τι πιστεύουν οι Ηλείοι κάτοικοι για τις αμβλώσεις, με αφορμή την απαγόρευσή τους στις ΗΠΑ με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ακούστε το άρθρο

Γράφουν οι: Χρ. Κανελλόπουλος & Αντώνης Φώτης

Είναι αμαρτία ή αναφαίρετο δικαίωμα της κάθε γυναίκας να αποφασίζει για τη ζωή της;

Το θέμα των αμβλώσεων βγήκε και πάλι στην επικαιρότητα και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο, μετά την απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που έκρινε ότι είναι παράνομες, μία απόφαση η οποία προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, με ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων (και ανδρών και γυναικών) να τονίζουν ότι πρόκειται για μία σκοταδιστική απόφαση που αφορά άλλες εποχές και όχι τον 21ο αιώνα όπου ζούμε.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με αυτούς που είναι κατά της, δικαιώνει τη νεοσυντηρητική σκέψη στις ΗΠΑ και παντού στον κόσμο, καθώς ανάγει την απόφαση για άμβλωση σε δικαίωμα του λαού και όχι της γυναίκας. Τονίζουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ λέει ότι η άμβλωση δεν είναι δικαίωμα του ανθρώπου, αλλά υπόθεση του έθνους, το οποίο πρέπει να επιβιώσει. Όμως υπάρχει και ο αντίθετος λόγος, από ανθρώπους, που θεωρούν σωστή αυτή την απόφαση, είτε προς την σωστή πλευρά, αρκεί να τηρηθούν κάποιοι κανόνες.

Η εφ. «Πατρίς» για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα ζήτησε την άποψη του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, επιστημόνων τόσο της Ιατρικής όσο και της Νομικής, αλλά και ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να μας εξηγήσουν πολλά πράγματα γύρω από αυτό το θέμα, που όσο κι αν θεωρείται «απαγορευμένο» και πολλοί διστάζουν να το αναφέρουν και να το συζητήσουν, είναι υπαρκτό και δεν θα πρέπει να κρύβεται κάτω από το χαλί …
 

ΙωάνναΛουρίδα, Κυβερνητικός εκπρόσωποςστην επιτροπή
ισότητας φύλωνπεριφέρειαςΔυτικήςΕλλάδος
& πρόεδρος Συλλόγου Ολυμπιάδα
(γυναικείας επιχειρηματικότητας,
ανάπτυξηςκαιπολιτισμού Ν. Ηλείας)

«Κάθε κορίτσι, κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να αποφασίσει αυτή για τη ζωή της»

«Είναι πολλά βήματα πίσω η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου Αμερικής για τις αμβλώσεις και από τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις για σοβαρούς λόγους είναι αδιαμφισβήτητο. Πρέπει να έχουμε σεβασμό και να βλέπουμε αντικειμενικά και με υπευθυνότητα το θέμα για το οποίο έχει προκληθεί σάλος αντιδράσεων και δικαίως. Κάθε κορίτσι, κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να αποφασίσει αυτή για τη ζωή της. Αν υποπέσει σε κάποιο λάθος σε πολύ μικρή ηλικία ή και ακόμα μετά από ένα βιασμό, θεωρώ ότι και η εκκλησία μας καθοδηγεί ότι πρέπει να συγχωρούμε και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Φυσικά μέσα σε ειδικούς όρους. Όχι απλά για να σκοτώσουμε ένα παιδί που θέλουμε να φέρουμε στη ζωή, όταν δεν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Μπορεί να δημιουργήσει βαθύ πλήγμα στη ψυχή ή ακόμα και στο ίδιο το παιδί όταν θα γεννηθεί».

Κώστας Τσαούσης,
πρόεδρος ΙατρικούΣυλλόγου Αμαλιάδας

Το ιατρικό σώμα στη χώρα είναι υπέρ της αυτοδιάθεσης του ατόμου

«Το ιατρικό σώμα στη χώρα – και θεωρώ ότι εκφράζω το σύνολο του ιατρικού κόσμου – είναι υπέρ της αυτοδιάθεσης του ατόμου. Δεν μπορεί ο νόμος να επιβάλει σε μία γυναίκα που δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη να μην προχωρήσει σε άμβλωση. Εμείς είμαστε υπέρ της αυτοδιάθεσης και η γυναίκα θα κρίνει εάν θέλει την εγκυμοσύνη ή όχι. Γιατί υπάρχουν και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ή εγκυμοσύνες κατά τις οποίες κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας. Αυτά είναι ατομικά θέματα. Κανένας νομός και καμία ηθική δεν λέει κάτι άλλο. Οποιοσδήποτε λέει κάτι άλλο είναι μισογύνης, σκοταδιστής και απάνθρωπος. Ευτυχώς που στη χώρα μας έχει λυθεί το πρόβλημα αυτό από το 1982 και δε γεννάται θέμα συζητήσεως εξαρχής».

Θανάσης Θεοδόσης, Πρόεδρος Δικηγορικού συλλόγου Αμαλιάδας

Νομιμότητα ή μη των αμβλώσεων

«Με την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ήλθε στο φως της επικαιρότητας η πολυσυζητημένη στο παρελθόν νομιμότητα ή μη των αμβλώσεων, και ενώ θεωρούσαμε ότι το ζήτημα αυτό το είχαμε λύσει κατά το δυνατόν, καθιστώντας τη γυναίκα ως το κυρίαρχο πρόσωπο που αποφασίζει για τον ίδιο το εαυτό της, ήρθε αυτή η τελευταία απόφαση του Αμερικανικού Δικαστηρίου για να μας θυμίσει ότι δυστυχώς ούτε στον δυτικό κόσμο, στον οποίο ‘’καμαρώνουμε’’ ότι έχουμε βάλει σε τάξη πολλές από τις αξίες μας και θεωρούμε ότι έχουν λυθεί σοβαρά ζητήματα που άπτονται της νομικής, ηθικής και ιατρικής θεώρησης, ότι ακόμη εν έτει 2022 η γυναίκα του σύγχρονου κόσμου δεν μπορεί να διαφεντεύει τον ίδιο της τον εαυτό! Το ζήτημα των αμβλώσεων έχει ταλανίσει για πολλά χρόνια και την ελληνική κοινωνία, αφού μέχρι πρόσφατα ο νόμος στεκόταν απέναντι στη γυναίκα που επιχειρούσε να διακόψει μία ανεπιθύμητη κύηση, ακόμα και όταν αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας αποτρόπαιης και βίαιης πράξης (λ.χ. βιασμού). Στο ελληνικό ποινικό δίκαιο σήμερα σύμφωνα με το άρθρο 304 ΠΚ είναι επιτρεπτή η διακοπή της κύησης υπό προϋποθέσεις φυσικά, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον χρόνο της εγκυμοσύνης, με την προγεννητική διάγνωση, με σοβαρές ενδείξεις ανωμαλίας του εμβρύου και με κίνδυνο για την ίδια τη ζωή της γυναίκας. Μπορούμε δηλαδή να έχουμε μια βίαιη και σε κάθε περίπτωση διακοπή της κύησης, εφόσον δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δώδεκα εβδομάδων από την έναρξη αυτής, κατά το απόλυτο δοκούν της εγκύου και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο νόμος είναι απαγορευτικός και προβλέπονται ποινές πλημμεληματικού χαρακτήρα μέχρι 3 έτη. Φυσικά σε κάθε περίπτωση διακοπής της κύησης χωρίς τη συναίνεση της εγκύου οι ποινές φέρουν κακουργηματικό χαρακτήρα και απειλούνται ποινές κάθειρξης έως 10 έτη για τον υπαίτιο της διακοπής της κύησης. Εκείνο λοιπόν που απορρέει από την όλη συλλογιστική και πρόθεση του νομοθέτη είναι η αναγωγή της εγκυμονούσας στο πραγματικό κυρίαρχο πρόσωπο της όποιας απόφασης, αρκεί να μην υπερβαίνονται κάποια ανεκτά κοινωνικά όρια. Η θρησκευτική λογική είναι φανερά αντίθετη στην όποια απόπειρα ή και σκέψη για άμβλωση, αφού αποδίδει τον κυρίαρχο ρόλο στο έμβρυο και όχι στην ίδια την κυοφορούσα. Η επιστήμη υπερβαίνει πλέον τα στεγανά και κινούμενη παράλληλα με τη Νομική θεώρηση των πραγμάτων κρίνει ζητήματα σημαντικά, θεωρώντας ότι τα δικαιώματα των γυναικών δεν μπορούν το 2022 να πηγαίνουν πίσω, όπως στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνει με την τελευταία περίεργη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και μια δήθεν κοινωνική κάστα να επιβάλλει απόψεις που θυμίζουν μεσαίωνα!!»

Η άποψη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού για τις αμβλώσεις: «Από τη στιγμή που έχουμε τη σύλληψη του έμβρυου, αυτό αποτελεί άνθρωπο με σώμα και ψυχή»

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. κ. Γερμανός τονίζει στην εφ. «Πατρίς» ότι η εκκλησία μας δεν δέχεται τις αμβλώσεις, γιατί θεωρεί ότι από τη σύλληψή του το έμβρυο αποτελεί άνθρωπο με ψυχή και σώμα. Και ενώ έχουμε νόμους όπου τιμωρείται η θανάτωση ζώων, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο με τις αμβλώσεις. Χαρακτηριστικά ο σεβασμιότατος τόνισε: «Η εκκλησία μας δέχεται ότι η ζωή (ανθρώπων, ζώων και φυτών) προέρχεται από τον μόνον ζώντα αιώνιον δημιουργό του παντός Τριαδικόν Θεόν. Λέγει η Αγία Γραφή. “Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην (Γένεσις Α 1 έως 31)” και ότι η ζωή προήλθε από το Θεόν, όχι εξ απορροής, αλλά από την θέληση και την αγάπη του Θεού. Ιδιαίτερην αγάπη έδειξε ο Θεός προς τον άνθρωπο. Λέγειν και πάλι η Αγία Γραφή. “Και είπεν ο Θεός. Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόναν ημετέραν και καθ’ ομοίωσην. Αρσέν και θήλυ εποίησεν αυτούς. Και Ευλόγησον αυτούς ο Θεός λέγων, αυξάνεστε και πληθύνεστε και πληρώσατο τη γην (Γένεσις Α 26-28)”. Ως γνωστόν αυτές τις αλήθειες τις δέχεται σήμερα και η επιστήμη. Το ζών του ζώντος απέδειξε ο Παστέρ. Και την αγάπη προς τη ζωή, επίσης την δέχονται οι πάντες. Για αυτό και τα περισσότερα κράτη έχουν καταργήσει την ποινή του θανάτου. Σήμερα μάλιστα έχουμε πολλούς συνανθρώπους μας πού υπεραγαπούν τα ζώα και τα κράτη Με νόμους απαγορεύουν τον θάνατό τους και ορίζουν ότι οι δήμοι θα πρέπει να έχουν ειδικούς χώρους περιθάλψεως των σκύλων. Εμείς εδώ στην Ηλεία μάλιστα γνωρίζουμε πόσες προσπάθειες γίνονται για την προστασία των αβγών των θαλάσσιων χελωνών. Δηλαδή όποιος σκοτώνει ζώον τιμωρείται. Όποιος κάνει άμβλωση ανθρώπου αμείβεται με τα έξοδα. Δια πάντα ταύτα, η εκκλησία μας είναι εναντίον των αμβλώσεων των εγκύων γυναικών, γιατί θεωρεί ότι το έμβρυο από της συλλήψεως του είναι πλήρης άνθρωπος, με σώμα και ψυχή και επομένως θεωρεί την άμβλωση ως ηθελημένη και προμελετημένο θάνατο του ανθρώπου. Με όλες φυσικά τις συνέπειες». Σε ερώτηση μας αν η εκκλησία επιτρέπει τις αμβλώσεις σε γυναίκες για ιατρικούς λόγους ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό το ερώτημα αλλά και το φαινόμενο, γενικεύεται τις περισσότερες φορές και οι περισσότερες κυρίες που κάνουν την άμβλωση την κάνουν γιατί αν κρατήσουν το παιδί θα πεθάνουν. Ενώ και οι ίδιες μετά την άμβλωση πάντα υποφέρουν. Είναι γνωστό στους γιατρούς ότι δεν μπορούν μετά να συλλάβουν, έχουν ζημιές στις ωοθήκες, έχουν ζημιές τα εσωτερικά τους όργανα, έχουν ένα σωρό θλιβερά περιστατικά για τη ζωή τους».

Όλη η επικαιρότητα