Κόσμος

Αμβούργο: Επεισόδια στη διαδήλωση ενάντια στην G20

Συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα σε ορισμένους από τους περίπου 12.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν εναντίον της G20 και τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της γερμανικής αστυνομίας στο κέντρο του Αμβούργου.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να απωθήσει αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές με μαύρα και κουκούλες που πέταξαν μπουκάλια εναντίον των ανδρών της.

Μετά τα επεισόδια η αστυνομία αποφάσισε να διαλύσει τη διαδήλωση. «Δόθηκε τέλος στη διαδήλωση», ανέφερε μέσω Twitter η αστυνομία.

Οι πολλές χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα πορεία, σε κλίμα έντασης, μία ημέρα πριν αρχίσει η σύνοδος των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι στην πόλη.

Η γερμανική αστυνομία εκτιμούσε ότι ο αριθμός τους ανερχόταν σε περίπου 8.000 ανθρώπους, ανάμεσα τους αρκετές εκατοντάδες αντιεξουσιαστές.

Η διαδήλωση είχε κεντρικό σύνθημα «Καλωσήλθατε στην Κόλαση», και αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη από τις συγκεντρώσεις εναντίον της συνόδου της G20, που διεξάγεται αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο.

Η πορεία άρχισε από την ψαραγορά κοντά στον Έλβα και αναμένεται να κάνει τον γύρο του συνεδριακού κέντρου όπου θα γίνει η σύνοδος της G20 αύριο και μεθαύριο.
Στην κορυφή της πορείας ένα πανό έγραφε το σύνθημα «Τσακίστε τη G20».

Η πορεία αρχικά αναμενόταν να φθάσει μόλις 300 μέτρα από το συνεδριακό κέντρο όπου θα γίνει η σύνοδος.

Η γερμανική αστυνομία, που έχει κινητοποιηθεί εδώ και μέρες, εξέφραζε ήδη νωρίτερα την ανησυχία ότι θα ξεσπούσαν επεισόδια μόλις νύχτωνε.

Περίπου 20.000 αστυνομικοί απ’ όλη τη Γερμανία έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα γερμανικά λιμάνια.

Σύμφωνα με τις αρχές, στις κινητοποιήσεις στο Αμβούργο αναμένεται να πάρουν μέρος έως και 100.000 διαδηλωτές. Προγραμματίζονται πάνω από 30 συγκεντρώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα