Life Παιδί

Αν δεν θέλεις να απαρνηθείς αυτά, μην κάνεις παιδί

Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι παρομοιάζουν την υιοθεσία ενός σκύλου με την απόκτηση ενός παιδιού. Πόσα λίγα ξέρουν. Η αλήθεια είναι ότι και ο σκύλος είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά απολύτως καμία σχέση με αυτή ενός παιδιού. Η ανατροφή ενός ανθρώπου απαιτεί θυσίες, χρόνο και πολλή ψυχραιμία. Το ζευγάρι δεν αναλαμβάνει μόνο να ταΐσει ένα παιδί, πρέπει να του αφιερώσει χρόνο και ψυχή για να γίνει ένας ισορροπημένος ενήλικας-ή έστω ένας δημιουργικά ανισόρροπος καλλιτέχνης.

Αλκοόλ

Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Ναι, η μητέρα μπορεί να πιει αλκοόλ, αλλά η ποσότητα που αντέχει εκείνη και το υποθετικό μωρό της, είναι ένα ποτηράκι κρασί. Θα σκέφτεστε τώρα ότι, εντάξει μωρέ, εννιά μήνες είναι. Όχι, είναι ένας χρόνος και εννιά μήνες, αν έχετε σκοπό να θηλάσει το μωρό σας. Το σωστό είναι να απαρνηθεί το αλκοόλ και ο πατέρας, να τα λέμε κι αυτά. Ακόμη και αφού περάσει η περίοδος του θηλασμού, οι ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ πρέπει να μειωθούν-κανένα παιδί δεν έχει ωραίες αναμνήσεις με μεθυσμένους γονείς να διηγηθεί.

Προσωπικός χρόνος

Τι; Θέλετε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες σας όπως πριν; Αδύνατο. Η πραγματικότητα είναι εκεί και σας χαμογελάει μοχθηρά. Όταν επιστρέφετε από τις δουλειές σας, ένα μωρό-παιδί θα περιμένει να ασχοληθείτε μαζί του, σε ανύποπτο χρόνο. Φήμες λένε, ότι αποφασίζει να ζητήσει κάτι τη στιγμή που βάζετε την αγαπημένη σας σειρά ή διαβάζετε το βιβλίο σας. Αυτό, πιθανότατα, θα συμβαίνει τουλάχιστον μέχρι τα τέσσερα του χρόνια. Αλλά και αφού το παιδί περάσει τα τέσσερα χρόνια, οφείλετε να του αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο – τα παιδιά έχουν πολλές απορίες και διψάνε για στιγμές με τους γονείς τους.

Χρήματα και αγορές

Το πιο πιθανό είναι ότι για δεκαεφτά χρόνια, θα ψάχνετε τις προσφορές στο σούπερμαρκετ. Τέρμα τα μακαρόνια ζέας, το βιολογικό αβοκάντο και ο 100% καφές Arabica από τις κορυφές του Πίκο Τορκίνο. Τώρα το αγαπημένο σας φρούτο θα γίνει η μπανάνα, καφέ θα πίνετε μάλλον στιγμιαίο (φτιάχνεται και πιο γρήγορα) και μακαρόνια θα παίρνετε αυτά που είναι σε σχήμα αστεράκι και αρκουδάκι. Τώρα, όσον αφορά τις αγορές σας, άνδρες ξεχάστε τα τελευταία παιχνίδια της αγαπημένης σας κονσόλας και γυναίκες  ξεχάστε την νέα σειρά του ΖΑRA, το οποίο έχει ακριβύνει κιόλας. Πολλά από τα εισοδήματά σας θα πρέπει να καταλήγουν στην ανατροφή του παιδιού. Γιατροί, ρούχα, παιδικά βιβλία, παιδικές παραστάσεις, δραστηριότητες.

Προσωπική εξέλιξη

Οι δραστηριότητες που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο, δεν χρειάζονται μόνο χρήματα, αλλά και χρόνο. Αντί να αφιερώσετε το ρεπό σας σε ένα καινούριο πρότζεκτ που σκαρφιστήκατε, θα πρέπει κάπως να ψυχαγωγηθεί το παιδί σας. Αντί να πάτε για μία ώρα ζούμπα, θα πάτε την κορούλα σας μπαλέτο. Ο ελεύθερος σας χρόνος θα είναι αυτές οι 1-2 ώρες αφότου κοιμηθεί το παιδί σας, αλλά θα είστε και εσείς έτοιμοι να κοιμηθείτε.

Ρομαντικές στιγμές

Τα ταξίδια όπου πηγαίνατε για να ανανεώσετε τη σχέση σας, θα λιγοστέψουν αισθητά. Όχι τόσο γιατί δεν θα βρίσκετε τρόπο – ας είναι καλά οι πεθερές. Αλλά γιατί, ειδικά τον πρώτο καιρό, δεν θα θέλετε να αποχωριστείτε το παιδί σας. Στο σπίτι, θα έχετε πάλι αυτές τις προαναφερθείσες 1-2 ώρες, όποτε και θα μαζεύετε τα κομμάτια σας για να κάνετε ένα ντουζάκι χωρίς λούσιμο.

Ντελίβερι

Όταν η μητέρα θηλάζει χρειάζεται να παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες για να επωφελείται το παιδί από το μητρικό γάλα. Αλλά και όταν σταματήσει ο θηλασμός, το μωρό πρέπει να τρώει σωστό, σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, όχι τρεις σκεπαστές στην τιμή των δύο. Αν είστε φαν του ντελίβερι, θα πρέπει για αρκετό καιρό να περιοριστείτε στη μία φορά την εβδομάδα. Το μαγείρεμα θα πρέπει να γίνει κομμάτι της ζωής σας και μέρος του προγραμματισμού σας.

Προσωπικά απωθημένα και ιδέες

Πολλοί γονείς έχουν την τάση να επιβάλουν στο παιδί τους δραστηριότητες τις οποίες δεν είχαν εκείνοι την ευκαιρία να κάνουν όταν ήταν μικροί. Άλλοι θέλουν να περάσουν τα προσωπικά τους πιστεύω. Το παιδί είναι ένας άνθρωπος με δική του προσωπικότητα. Φυσικά και οι γονείς οφείλουν να καλλιεργήσουν το παιδί με ηθικές αξίες, αλλά με τίποτα αυτές δεν πρέπει να επιβληθούν. Αρχικά, αυτό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και δεύτερον, ένα περιβάλλον με δογματικές τοποθετήσεις, είναι ακατάλληλο για την ανατροφή ενός παιδιού, όποιες και να είναι αυτές.

Πηγή: in2life.gr

Όλη η επικαιρότητα