Αρθρογραφία

Αν δεν υπήρχε το «OLYMPIA FORUM», θα έπρεπε… να το εφεύρουμε!

Η επόμενη Ημέρα για τη Δυτική Ελλάδα, αναλύθηκε για πρώτη φορά επαρκώς και σε όλες της τις εκφάνσεις, στο τετραήμερο συνέδριο 2o OLYMPIA FORUM, που διοργάνωσε η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» και το Οικονομικό Forum των Δελφών.

Ένα forum διαλόγου που σίγουρα πήγε την περιοχή μας χρόνια μπροστά, αφού από τα συμπεράσματά του προκύπτει το αύριο του τόπου μας, αλλά και οι τρόποι που θα έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά του.

Πρόκειται για ένα θέμα που χρήζει -ούτως ή άλλως- περαιτέρω ανάλυσης, κυρίως αν αναλογιστούμε τις συνθήκες που επικρατούν στην περιφέρειά μας και στη συνέχεια κάνουμε μια σειρά από παραδοχές. Η Δυτική Ελλάδα είναι μια Περιφέρεια με μεγάλες προοπτικές, όμως -δυστυχώς- για λόγους που δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς κατά το παρελθόν, έχει μείνει πίσω.

Αν και αποτελεί μία περιφέρεια που κατέχει στρατηγική θέση, ως η δυτική πύλη της Ελλάδας προς την Αδριατική και τη Δυτική Ευρώπη, αυτό δεν μεταφράζεται και σε ανάλογη αναπτυξιακή πορεία από τη σύστασή της και μετά.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές της, αφού διαθέτει ένα από τα χειρότερα οδικά δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών, αυτό της Πατρών – Πύργου και υπολείπεται στο σύνολό της βασικών υποδομών, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου, το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο και πολλά άλλα. Είναι μια περιφέρεια με τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά, αφού έχει εκτεταμένα παράλια και στις τρεις περιφερειακές ενότητες, όμως παρά τις πανέμορφες ακτογραμμές, δεν έχει τύχει της ανάλογης τουριστικής ανάπτυξης.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Δυτική Ελλάδα αποτελεί μια από τις φτωχότερες περιφέρειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφοντας σοβαρή υστέρηση σε όρους ανταγωνιστικότητας και απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ και σε επίπεδο ΑΕΠ, κατατάσσεται 11η θέση μεταξύ των 13ων ελληνικών περιφερειών.

«Τι πρέπει όμως να κάνουμε για όλα αυτά;», ήταν ένα από τα μεγάλα ερωτήματα του OLYMPIA FORUM και για πρώτη φορά φαίνεται ότι οι απαντήσεις βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κοινή διαπίστωση από τους ομιλητές, ήταν ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και η πληρέστερη αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, απαιτούν την αποτελεσματικότερη δυνατή κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, ιδιωτικών και δημόσιων, από εγχώριες πηγές και από το εξωτερικό.

Για τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των πόρων και την υλοποίηση επενδύσεων, όμως, απαιτείται προσπάθεια δομικής αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μας μοντέλου και όλα αυτά με γνώμονα την ανασύνταξη της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ισόρροπης ανάπτυξης και την εξάλειψη των ανισοτήτων εντός περιφέρειας.

Φυσικά, αυτά θα πρέπει -όπως ειπώθηκε πολλάκις- να γίνουν με αξιοποίηση όλων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, στη βάση της προστασίας και ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον.

Αυτός και πολλά άλλα που ακούστηκαν στο τετραήμερο συνέδριο, είναι και ο λόγος που ακόμα και αν δεν υπήρχε το OLYMPIA FORUM, θα έπρεπε… να το εφεύρουμε!

Όλη η επικαιρότητα