Αρθρογραφία

Αν υπήρχε ουσιαστικό αποτέλεσμα…

683437.jpg

«Οι εκδηλώσεις πολλές και σημαντικές αλλά μόνο στον πολιτιστικό τομέα – την

τοπική οικονομία που «πονάει» την αφήσαμε χωρίς πρωτοβουλίες»

Η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών από την Ηλεία στις εύστοχα συνδυασμένες και για αρκετές ημέρες εκδήλωσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας έχω την εντύπωση ότι θα είναι ένα μικρό, αλλά το μόνο «κέρδος» που θα αποκομίσει η Ηλεία από την επικείμενη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Όπως επίσης έχω την εκτίμηση ότι και πάλι ακολουθήσαμε την… πεπατημένη με επιλογές που αν και εκ πρώτης όψεως παρουσιάζονται ως εντυπωσιακές και ποσοτικώς ικανοποιητικές, δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν ουσιαστικά και σε μια άλλη – οικονομικού επιπέδου – κλίμακα τον τόπο…

Μακάρι η συγκεκριμένη πρόβλεψη να μην επιβεβαιωθεί ποτέ, αλλά στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι όλες οι παγκοσμίου διαστάσεων, τελετές της αφής, αν και έδιναν δυνατότητες ανάδειξης και προβολής, αποτελούσαν «χαμένες ευκαιρίες» για την Ηλεία και την Ολυμπία.

Δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση να μειώσω τις προσπάθειες που έγιναν, και του μεγέθους των σοβαρών πολιτιστικών – καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα δούμε αυτή την εβδομάδα. Οφείλουμε ασφαλώς να τις στηρίξουμε και να τις χειροκροτήσουμε, όπως ακριβώς αξίζει σε έναν τόπο που «γέννησε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και είναι γεμάτος από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους – κίνητρο για την αύξηση της επισκεψιμότητάς του.

Η περίεργη χρονική συγκυρία ωστόσο, με τις συνθήκες που βιώνει ο Νομός, απαιτούσε παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα επιτύγχαναν την προώθηση του τουριστικού  μας προϊόντος, από πρακτικές ενισχύσεις συνεργασιών με στόχο την τοπική οικονομία.

Σε προηγούμενο σημείωμά μου, είχα επισημάνει ότι με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας είναι αναγκαίο να «ανοίξουν δρόμο» στον υπόλοιπο κόσμο για τα ηλειακά κυρίως πλεονεκτήματα, με αιχμή του δόρατος την παράδοσή μας, και βεβαίως τα προϊόντα, αλλά και τους… άγνωστους ακόμη προορισμούς μας.

Επιχειρηματικές αποστολές και επισκέψεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, εκθέσεις τοπικών αγαθών με προτεραιότητες το λάδι και το κρασί, με ενημέρωση για τους χώρους επεξεργασίας τους αλλά και της ποιοτικής τους υπεροχής, διεθνής ημερίδα για την Δυτ. Ελλάδα με άξονα την Ηλεία και ταυτόχρονα συμφωνίες συνεργασίας στον εμπορικό και τουριστικό τομέα με περιοχές της διοργανώτριας χώρας (Βραζιλία) είναι ορισμένες μόνο από τις δράσεις που θα έφερναν αποτέλεσμα.

Εκδηλώσεις για… εσωτερική κατανάλωση χωρίς την ανάλογη εξωστρεφή κατεύθυνση τους προς επιβεβαίωση και διατυμπάνιση της πολιτισμικής μας ταυτότητας είναι μεν αποδεκτές, αλλά θα μείνουν ως απλές εκδηλώσεις τόνωσης της εθνικής μας υπερηφάνειας, στη δεδομένη στιγμή…

Δεν γνωρίζω αν το πρόβλημα που δεν συμβαίνει τελικά κάτι περισσότερο από τα συνήθη, έχει σχέση με έναν σχετικώς πενιχρό οικονομικό προϋπολογισμό ή σε έναν λανθασμένο στρατηγικό στόχο. Το σίγουρο είναι ότι πέρασε «άκαρπος» ο καιρός με την ευκαιρία να χάνεται όπως τόσες και τόσες άλλες στην περιοχή μας…

Χρίστος Πλευριάς

xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα