Ηλεία

Ανάδειξη της ρωμαϊκής φάσης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας πραγματοποίησε την Πέμπτη 12 Μαρτίου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου η κατάρτιση ειδικού προγράμματος, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου. Πρόκειται για έξι κτήρια, τα τέσσερα εκ των οποίων σώζονται στο σύνολο σχεδόν της ανωδομής τους: το Οκτάγωνο –οι λεγόμενες Θέρμες του Νέρωνα, η Λέσχη των Αθλητών, οι Θέρμες του Λεωνιδαίου, οι Θέρμες του Κλαδέου, οι Νότιες Θέρμες και η Παλαιοχριστιανική Βασιλική.

Για το σύνολο των κτηρίων στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ληφθούν τα αναγκαία άμεσα σωστικά μέτρα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάστασή τους. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού προγραμμάτισε τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων παραγόντων τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα μελετών για τη συντήρηση, την αναστήλωση και των ανάδειξη των συγκεκριμένων οικοδομημάτων.

Η ανάδειξη των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου –πέρα από την προστασία των μνημείων αυτών καθ΄ αυτών- θα προσδώσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικόνα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, ενώ θα ενισχύσει σημαντικά το χρόνο παραμονής των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Σήμερα, οι περισσότεροι επισκέπτες περιορίζουν την περιήγησή τους στην έκταση που είχε το Ιερό στη φάση της κλασικής αρχαιότητας.

Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, το Υπουργείο θα καλύψει τα τρία πρώτα χρόνια του προγράμματος από πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ. Φορείς υλοποίησης του προγράμματος θα είναι οι υπηρεσίες του Υπουργείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Επιπλέον των ρωμαϊκών, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έλαβε οδηγίες να εκπονήσει κατά προτεραιότητα συμπληρωματική μελέτη για την αντιμετώπιση ολισθήσεων περιορισμένης έκτασης στον Κρόνιο λόφο.

Υπενθυμίζεται, ότι με την ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας-ΕΣΠΑ 2014-2020, εντός του έτους ξεκινάει το πρόγραμμα της β’ φάσης αποκάλυψης της στοάς του Γυμνασίου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με το την ολοκλήρωση του προγράμματος της ανάδειξης της ρωμαϊκής φάσης του Ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου αναμένεται να αλλάξει ριζικά, προσφέροντας στον επισκέπτη μια πληρέστερη εμπειρία του χώρου και των διαφορετικών χρονικών περιόδων, όπως αποτυπώνονται και τεκμαίρονται στα μνημεία της Ολυμπίας.

Αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών

Σε αυτοψία που ακολούθησε την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 13 Μαρτίου, από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γιώργο Διδασκάλου, τον Πρόεδρο του ΤΑΠΑ, κ. Παναγιώτη Νταή, και στελέχη και των δύο φορέων, ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, η χωροθέτηση του νέου πωλητηρίου στη σημερινή είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, η χρήση του παλαιού αναψυκτηρίου ως ιατρείου και χώρου φιλοξενίας των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού -με τον οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία για την κάλυψη των δέκα μεγαλύτερων σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων- καθώς και η λειτουργία νέου αναψυκτηρίου στον πρώην κτήριο του ΟΠΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία επιλογής αναδόχου για την μίσθωση του αναψυκτηρίου –έχει κατατεθεί διψήφιος αριθμός προσφορών- είναι σε εξέλιξη από το ΤΑΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα