«Αναγκαία η αναβάθμιση Ηλείας και Μεσσηνίας στη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας»

Share

Την ανάγκη Μεσσηνία και Ηλεία να αναβαθμιστούν από τη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας από το 2 στο 3 επεσήμανε μιλώντας στην τηλεόραση του «BEST» ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, υπενθυμίζοντας πως στους δύο νομούς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για μια μεγάλη σεισμική δόνηση και πως πρέπει στο εξής να χτίζονται πιο ανθεκτικά κτίρια.

«Νομίζω πως θα πρέπει οι νομοί Μεσσηνίας και Ηλείας να αναβαθμιστούν στη ζώνη κανονισμού και να πάνε από τη ζώνη 2 στην ζώνη 3 όπως είναι δηλαδή σήμερα τα Ιόνια Νησιά. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής θα αρχίσουν να χτίζονται πιο ανθεκτικές κατασκευές.

Έχει ωριμάσει ο καιρός και θα πρέπει αυτοί οι δύο νομοί της Πελοποννήσου να πάνε στην κατηγορία 3 γιατί έχουμε μεγάλους σεισμούς στην περιοχή, το τόξο είναι κοντά και μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός όπως αυτός που έγινε το 1886 στα Φιλιατρά και να υπάρξουν προβλήματα μεγάλα γι’ αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Δεύτερον δεν μπορούμε να αγνοούμε γεωλογικές μελέτες. Πρέπει να περάσει ένα έργο, ένας αγωγός, μια γέφυρα.

Πρέπει να γίνει γεωλογική μελέτη για το πως θα γίνει η κατασκευή», τόνισε αρχικά ο κ. Γκανάς. Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου πρόσθεσε πως οι Δήμοι θα πρέπει να τρέξουν προς την κατεύθυνση του ελέγχου των σχολικών κτιρίων.

«Επειδή πλησιάζουν και οι εκλογές, θα πρέπει να ερωτηθούν οι Δήμαρχοι τι έχουν κάνει με αυτή κατάσταση», πρόσθεσε. Σχολιάζοντας ενδεχόμενες συνέπειες που θα υπήρχαν στην Ελλάδα σε ένα αντίστοιχο χτύπημα με αυτό σε Τουρκία και Συρία ο κύριος Γκανάς τόνισε πως «θα είχαμε ζημιές πολλές, νεκρούς, όχι όμως αυτήν την τραγωδία. Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και πάντα πρέπει να προετοιμαζόμαστε».