Αρθρογραφία

Αναγκαία η ασπίδα στήριξης στα στεγαστικά δάνεια

Γράφει ο Λευτέρης Βαρουξής, πολιτικό στέλεχος της ΝΔ
Ακούστε το άρθρο

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους Ηλείους δανειολήπτες, η νέα αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μια απόφαση που επιβαρύνει περαιτέρω όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο και ήδη είδαν να αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης. Πλέον ο οικογενειακός προγραμματισμός έχει τιναχτεί στον αέρα και ο κίνδυνος οι δανειολήπτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά που βρίσκονται εν μέσω της καταιγίδας πληθωριστικών πιέσεων και ανόδου των επιτοκίων, και βλέπουν αφενός το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και αφετέρου τις δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται.

Οι παρεμβάσεις, που θα διευκολύνουν τους συνεπείς δανειολήπτες και θα συμβάλλουν στην αποτροπή δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, φαντάζουν πλέον ως μονόδρομος.

Χαρακτηριστική των προθέσεων της Κυβέρνησης είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα, όπου ανέφερε πως έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών επιδεικνύοντας ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας συναντήθηκε με τις διοικήσεις των τραπεζών και συμφώνησαν σε μείωση της δόσης στεγαστικών δανείων για ευάλωτα νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες καλούνται να αναλάβουν για τους ευάλωτους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων την επιδότηση του 50% της διαφοράς της δόσης που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση για όσους οφειλέτες είναι μέχρι σήμερα συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Μάλιστα αναμένεται εντός των προσεχών δύο εβδομάδων να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για το πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών.

Το μέτρο που συζητήθηκε προβλέπει ότι εάν κάποιος ευάλωτος δανειολήπτης στεγαστικού δανείου πλήρωνε πριν από την αύξηση των επιτοκίων 400 ευρώ μηνιαία δόση – η οποία μετά την άνοδο αυξήθηκε στα 500 ευρώ – οι τράπεζες θα αναλάβουν το 50% αυτής της αύξησης, δηλαδή τα 50 ευρώ. Η πρόταση που έχει κατατεθεί είναι να ισχύσει για 12 μήνες και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να οριστικοποιηθεί και η ακριβής περίοδος των δανείων που θα επιδοτηθούν.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια μέχρι να κοκκινίσουν τα μέχρι πρότινος πράσινα δάνεια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με αποφάσεις προς όφελος των δανειοληπτών.

Όλη η επικαιρότητα