Ηλεία Υγεία

Αναγκαίος ο εμβολιασμός για την ιλαρά – Σήμερα η εφαρμογή του προγράμματος «Υγεία για Όλους» στον Δήμο Ήλιδας

Ακούστε το άρθρο

‘Καμπανάκι’ από τον δήμο Ήλιδας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας για τα κρούσματα ιλαράς και την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού και κυρίως των παιδιών.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εμβολιασμός σε δύο σημεία του δήμου Ήλιδας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ‘Υγεία για όλους’.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται στους δήμους με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ο δήμος Ήλιδας είναι ο πρώτος που κάνει την αρχή και αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω του προγράμματος, για να καλυφθούν ανάγκες των ευπαθών ομάδων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δεν μπορούν να καλύψουν τις ιατρικές τους ανάγκες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σε Κέντρο και ΚΗΦΗ

Έτσι λοιπόν έχει προγραμματιστεί για σήμερα, από τις 9 το πρωί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός παιδιών, ρομά και προσφύγων, στον χώρο του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στην Αμαλιάδα, ενώ την ίδια ώρα θα διενεργηθεί εμβολιασμός και στο δημοτικό σχολείο της τοπικής κοινότητας Κέντρου, για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών του χωριού.

Με χθεσινές τους δηλώσεις ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Νώντας Παναγιωτόπουλος, ο αντιπρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης κ. Γιάννης Ντακούλιας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης, απευθύνουν κάλεσμα- έκκληση προς όλους προκειμένου να αντιληφθούν τις σοβαρές διαστάσεις που λαμβάνουν τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς και να μεριμνήσουν έστω και την τελευταία στιγμή για τον εμβολιασμό, κυρίως των παιδιών.

«Με δεδομένο ότι η ιλαρά είναι σε έξαρση αυτό το διάστημα, καλούμε όλους τους πολίτες να αντιληφθούν το πρόβλημα και να φέρουν τα παιδιά για να εμβολιαστούν. Εμείς έχουμε ενημερώσει όλα τα σχολεία προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις αδυναμίας εμβολιασμού, ώστε να το αναλάβει το πρόγραμμα ‘Υγεία για όλους’» εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Ντακούλιας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έρχεται να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες και η ιατρική παρέμβαση αφορά ιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμό. «Εμπλέξαμε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Ήλιδας για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και α προλάβουμε την έξαρση της ιλαράς» υπογράμμισε.

Η εκτίμηση είναι ότι στο δημοτικό σχολείο του Κέντρου σήμερα θα εμβολιαστούν γύρω στα 60 με 70 παιδιά και αντίστοιχος είναι ο αριθμός που εκτιμάται ότι θα προσέλθει και στο ΚΗΦΗ. Ωστόσο, είναι ανοιχτό το πρόγραμμα για όλα τα παιδιά που δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

‘Ανόητο αντιεμβολιαστικό κίνημα’

Ο κ. Τσαούσης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και αναφορικά με την σχετική καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για έλλειψη εμβολίων ιλαράς, ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν έχει αναφερθεί κάποιο έλλειμμα στην περιοχή.

Αναφορικά με το που οφείλεται η έξαρση, ο κ. Τσαούσης δεν μάσησε τα λόγια του και επανέλαβε κάτι που έχει ξαναπεί πρόσφατα: « Η έξαρση οφείλεται στο γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί ένα ανόητο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Οι γονείς διαβάζουν διάφορα στο internet και δεν εμβολιάζουν τα παιδιά, ενώ πρέπει να εμπιστεύονται τον γιατρό τους. Την διετία 2014-2016 είχαν μόνο δύο περιστατικά ιλαράς και τώρα μόνο το τελευταίο διάστημα έχουμε 170 περιστατικά! Θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί  και όσοι γονείς έχουν αμφιβολία για τα παιδιά τους να μεταβούν στον παιδίατρό τους. Υπάρχουν εμβόλια, θα κάνουμε αυτά που έχουμε και θα συνεχίσουμε εάν υπάρχει κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί». Ο κ. Τσαούσης τόνισε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν και οι επαγγελματίες υγείας οπωσδήποτε για λόγους ασφάλειας.

Όλη η επικαιρότητα