Ηλεία

Ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής – Πανελλήνια αίσθηση και αντιδράσεις για τον θάνατο της Β. Καραβάκου στην Αρχ. Ολυμπία

Ακούστε το άρθρο

Τι επισημαίνει ο Δήμαρχος Ολυμπίας στον Υπουργό Υγείας

Με τον πλέον τραγικό τρόπο και την απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής επιβεβαιώθηκαν οι παθογένειες και οι ελλείψεις του συστήματος Υγείας τόσο στον Νομό μας όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η άτυχη Βασιλική Καραβάκου Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σύζυγος του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Μουρμούρα, συμμετείχε στο 28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία, μία απόφαση που ίσως της στοίχησε τη ζωή, αφού βρέθηκε στην περιοχή μας, σε μία περιοχή που εν έτη 2019 στερείται των αναγκαίων ιατρικών δομών.

Οι τραγικές συμπτώσεις και ανεπάρκειες

Το μεσημέρι του Σαββάτου λοιπόν και ενώ βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο της πόλης της Ολυμπίας, έχασε τις αισθήσεις.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων οι οποίοι έτρεξαν προς βοήθεια της, ενώ στο σημείο κλήθηκε και ο εφημερεύον ιατρός του κέντρου υγείας.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης,  μερική ρήξη κοιλιακής αορτή,  κλήθηκε άμεσα  ασθενοφόρο, το οποίο όμως  άργησε χαρακτηριστικά να έρθει, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων, έφτασε στο σημείο μετά από 40 περίπου λεπτά.

Χρόνος πολύτιμος ίσως, ο οποίος όμως  πήγε χαμένος.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι παρά την  τεράστια επισκεψιμότητα της Αρχαίας Ολυμπίας, δεν υπάρχει εκεί σταθμεύων ασθενοφόρο για την άμεση αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών.

Αυτό άλλωστε αποτελεί ένα  χρόνιο αίτημα των φορέων της πόλης, το οποίο δυστυχώς έως σήμερα  δεν έχει  ικανοποιηθεί.

Οι  συμπτώσεις και κυρίως όμως  οι τραγικές ελλείψεις στον υγειονομικό χάρτη της Περιφέρειας μας και συγκεκριμένα  η μη λειτουργία της  Καρδιοθωρακοχειρουργικής  Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίο, επιβάλλουν   την μεταφορά της στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων για την αντιμετώπιση του περιστατικού με χειρουργική επέμβαση.

Δυστυχώς όμως  λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της η Βασιλική Καραβάκου  δεν άντεξε και κατά την μεταφορά προς το Νοσοκομείο Ιωαννίνων  αφήνει την τελευταία της πνοή.

Η άτυχη 52χρόνη λοιπόν, διένυσε με το ασθενοφόρο , μια διαδρομή με εκατοντάδες χιλιόμετρα, στάσεις σε δυο νοσηλευτικά ιδρύματα, και διαγνώσεις χωρίς… αντίκρισμα, εφόσον στην ασθενή δεν δόθηκε η περίθαλψη και η νοσηλεία που απαιτούσε το επείγον πρόβλημα υγείας που παρουσίασε.

Μια διαδρομή, την οποία δεν αποκλείεται να έχουν διανύσει με τις ίδιες δραματικές συνθήκες και άλλοι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα από όλη την Πελοπόννησο προς τα Ιωάννινα ή την Αθήνα, εφόσον η  κλινική στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου

Πρέπει να επαναλειτουργήσει…χθες

Με τα λόγια αυτά περιέγραψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ, την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας  της  Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής ο γιατρός, πρώην διοικητής του Ρίου και νυν Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος με πολύ καυστικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στον Νοσοκομείο του Ρίο.Δυστυχώς με τον πλέον τραγικό τρόπο επαληθεύομαι , αυτή την διαδρομή το 2015 όταν είχα την ευθύνη της Διοίκησης την έκαναν οι κάτοικοι της Ηπείρου για το Ριο , τώρα γίνεται το αντίστροφο , και αυτό γιατί ; Ποια είναι τα γεγονότα ; Γιατί το Ριο από τριτοβάθμιο νοσοκομείο ολισθαίνει σε υπηρεσίες που δεν δικαιολογούν την υψηλή αποστολή του ; Ο καρδιοχειρουργός διορίστηκε και αποσπάστηκε στο Ιπποκράτειο γιατί δεν είχε αντικείμενο εργασίας , δηλαδή δεν λειτούργησε .

Το τιμ αναισθησιολόγοι εξειδικευμένοι στην καρδιά υπάρχουν με πρόσφατο update , εργαλειοδοτρια και σχετικά εργαλεία υπάρχουν , μονάδα έστω και με ελλείψεις μπορεί να φιλοξενήσει ανάλογα περιστατικά , δεύτερος καρδιοχειρουργός απαιτείται άμεσα να διοριστεί , και τέλος νοσηλευτικό προσωπικό ; Λυπάμαι αλλά  κάνει χρέη γραφειοκράτη σε θέσεις της 6ης ΥΠΕ , αυτή είναι η πραγματικότητα , εδώ πλέον χρειάζεται άμεσα να δράσει ο Υπουργός , προτού συνεχιστεί η αλυσίδα του θανάτου .

Όπως επισήμανε ο κ Μπονάνος «Το ΠΓΝΠ πρέπει να έρθει στην βαθμίδα που του αξίζει , γιατί κάθε καθυστέρηση  κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές.

Ο γιατρός, πρώην διοικητής του Ρίου και νυν Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος ολοκλήρωσε την τοποθέτησης του επισημαίνοντας  εδώ που έχει φτάσει  το υγειονομικό μας σύστημα θέλει άμεσα ριζικές  ανατροπές και σημαντικές παρεμβάσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Επιστολή προς Κικίλια από Γεωργιόπουλο

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου μετά το τραγικό περιστατικό.

Ο Δήμαρχος Ολυμπίας επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Υγείας κ Αρβανιτάκη καθώς και με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ Παπαευσταθίου, προκειμένου να τους ενημερώσει για το συμβάν, αλλά και να τους ζητήσει την άμεση παρέμβαση τους προκειμένου σε μόνιμη βάση, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να υπάρχει στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας ασθενοφόρο, για την αντιμετώπιση ανάλογων ιατρικών περιστατικών.

Μάλιστα ο κ Γεωργιόπουλος απέστειλε επιστολή και προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στην οποία αναφέρει: «Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί τον δεύτερο χερσαίο τουριστικό προορισμό της χώρας, μετά την Ακρόπολη, με ένα (1) εκατομμύριο περίπου επισκέπτες το χρόνο.

Η απουσία βασικών υποδομών και μέσων υγείας στην πόλη, εκτός των τραγικών αποτελεσμάτων, ταυτόχρονα, δυσφημεί τον τόπο και τη χώρα σε όλο τον κόσμο.

Η παρουσία και στάθμευση ασθενοφόρου οχήματος στην Αρχαία Ολυμπία καθώς και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας, είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη. Τούτο δε, καθίσταται επιπλέον και επείγον, αφού στις 12 Μαρτίου 2020 θα τελεσθεί στον ιερό τόπο μας, η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Ήδη δε, για το λόγο αυτό, πλήθος ξένων επίσημων αποστολών επισκέπτονται την Ολυμπία (ΔΟΕ, Τόκυο 2020 κλπ) στα πλαίσια της οργάνωσης και προετοιμασίας της Τελετής.

Φαντάζει λοιπόν αδιανόητο να συμβεί οτιδήποτε σχετικό με τα εν λόγω ζητήματα, το οποίο θα προσβάλει τη χώρα διεθνώς και θα δυσφημεί τον τουρισμό μας.

Πριν από λίγο καιρό με άμεσες ενέργειές σας, δώσατε λύση σε ανάλογο πρόβλημα στην Ακρόπολη Αθηνών. Πιστεύουμε πως την ίδια ευαισθησία θα επιδείξετε και για την Αρχαία Ολυμπία, επιλύοντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής».

Ανοχύρωτη πόλη….

Όσο και  να θέλουμε σε αυτή την περιοχή να μιλάμε για ανάπτυξη  και για τουρισμό αυτά τα τραγικά  περιστατικά έρχονται να μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα που βιώνουμε.

Μια πόλη όπως η Αρχαία Ολυμπία,  που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στερείται των βασικών ιατρικών υποδομών, οι οποίες πολλές φορές δυστυχώς αποβαίνουν μοιραίες για ανθρώπινες ζωές.

Δυστυχώς όσο και αν θέλουμε να μιλάμε για την Ολυμπία, για τουρισμό, για συνέδρια τέτοια περιστατικά αποδεικνύουν με τον χειρότερο τρόπο τις τραγικές  ελλείψεις που υπάρχουν.

Ελλείψεις για τις οποίες κάποιοι αρμόδιοι ευθύνονται. Κάποιοι φταίνε που μας έχουν αφήσει σε αυτή την κατάσταση.

Δυστυχώς το λάθος της 52 χρονης Καθηγήτριας Πανεπιστημίου ήταν ότι βρέθηκε στην περιοχή μας, σε μία περιοχή που εν έτη 2019 στερείται των αναγκαίων ιατρικών δομών.

Στην θέση της όμως, ίσως αύριο βρεθούμε  όλοι εμείς, που κατοικούμε σε αυτή την περιοχή.

Όλη η επικαιρότητα